Chucky's Перу - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Chucky's Перу (клик)

200гр. за 16.00лв.

Опаковката е висококачествена, закачлива, с винтил и многократно затваряне. Изглежда да е хартиена, но това е само някакъв филм/фолио отгоре - реално си е пластмасова. Философията на пекарната е, че "отварят очите" за хубавото кафе и за това на всяка опаковка има очи на животно от региона/континента на кафето. В този случай ни посреща мекият и леко влажен поглед на една лама.
За сметка на ефектната опакова, информацията по нея е оскъдна:
страна - Перу
регион - Юнин (предполагам така се пише/произнася)
изпичане - средно
процес - мито
Сорт, ферма, височина и вкусове липсват, но повечето от тези неща ги пише в сайта. Аз лично бих се радвал да ги има и на опаковката.
Изображение

Отзад е дата на изпичане, грамаж, контакти и общи приказки.
Изображение

Зърната са хомогенни, със сравнително хомогенно изпичане. Аз бих ги предпочел по-светли, вървят малко към по-тъмно, но стават. ароматът е сладък и приятен, кафеен.
Изображение

Изображение

Смляно добре изглежда, още по-сладко мирише.
Изображение

Нацелването на параметрите за екстракция доста ме затрудни. Трябва да кажа, че кафето е доста прощаващо - въпреки че съм направил 7-8 като цяло различни кафета, всичките са приятни на вкус. Категорично смятам, че това е по-скоро кафе за еспресо, а не за ристрето. За ристрето трябва прекалено фино смилане за моя вкус. Спрямо другите кафета, които съм опитвал досега, въртящи се в приблизително близки параметри, тук трябва да се нагласи много по-фино - с може би поне 2 чертички на Caedo-то и малко под 0-та на Лидо-то. Съответно на такава финост проникват повече прашинки в чашата. Също е доста лесно да се сбърка и да се задави машината, което води до надекстрактнато кафе. Но дори и надекстрактнато не е лошо - не става горчиво.
Този път ще ви прикача две клипчета.
1. 17гр. - 21сек.. - 37.5гр. - 95C - Бързо за каквото правя по принцип изтичане. Вкусът обаче беше добре. Лек, сладък, без киселина.


Изображение

2. 17гр. - 25сек. - 41гр. - 94C - една идея по-кисело, но не недоекстрактнато. Отново е сладко, със съвсем лек "железнеещ" послевкус - това е по-киселата нотка.


Изображение

На по-ниски температури също е ОК, но под 92 вече слабее. С 16гр не успях да постигна задоволителен резултат - пак е вкусно, но вече има признаци на недоекстрактнатост. Пак изтича бързо и трябва още по-фино да се смели.

Като цяло бих определил вкуса на шоколадов - мирисът най-определено е такъв, кафето сладни в доста голям диапазон на приготвяне. Плодове лично не долавям, череши пък ептен. Евентуално тая "железнееща" нотка може да има плодов произход. Има някакъв послевкус на ядки. Хубаво е, но честно казано аз харесвам по-плодови - не знам дали ще си взема точно това скоро пак. На жена ми обаче и допадна много - по-близо е до класическо еспресо.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
batkovan
Младши бариста
Мнения: 649
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Първата екстракция, въпреки че е по бърза, повече ми харесва визуално.
Аватар
lightroast
Зелено кафе
Мнения: 19
Регистриран на: 11 Май 2019 12:21
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Mahlkonig Vario Home

Мнение

Супер ревю! Утре имам път натам ще го пробвам и аз.
Аватар
sheitan
Зелено кафе
Мнения: 33
Регистриран на: 13 Май 2019 09:37
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Rocket Cellini Evo2

Мнение

Пробвайте и Costa-Rica-та, доста добро е в момента ! Като цяло Chucky's рулират в момента със супер прясно изпечени кафета на що годе добри цени !
🌀