Дъбов Етиопия Иргачеф - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Дъбов Иргачеф (клик)

200.8гр за 19.20лв.

Опаковката е стандартната за Дъбов - висококачествена, с винтил и многократно затваряне.
Отпред е цялата важна информация:
сорт - Етиопия Иргачеф
вкус - тропически плодове, флорални мотиви, елегантен, копринен
дата на изпичане - 07.05.19
вид на изпичане - средно към светло
регион - Иргачеф
ферма - Моплако
височина - 1750-2000м
процес - натурален
вид - Хейлрум
Изображение

Отзад няма нищо интересно и полезно - реклама, вид смилане (ако е мелено)и грамаж
Изображение

Зърната на кафето са разнородни като големина, което е характерно за етиопските сортове. Изпечени са учудващо хомогенно, като се има предвид разликата в зърната. Ароматът от пакета е наситен, сладък, плодов. На сляп тест е възможно изобщо да не се асоциира с кафе.
Изображение

Изпичането е действително средно към светло.
Изображение

При смилане се получава консистентна пудра с много приятен светъл цвят. Ароматът се отваря още повече и сладките нотки са много завладяващи.
Изображение

След няколко опита, до нацелване на параметрите на смилане и екстракция мога да кажа, че се получи отлично на 16гр. - 32сек. - 34гр. - 95С. Кафето е достатъчно светло, за да поеме по-високата температура. Опит на 17гр - 24сек. - 34гр. - 94С също беше отличен. Температури под 92С водят до подекстрактнато, кисело, тънко кафе с ранно блондване.


Получава се кафе с гъст каймак.
Изображение

Има много сладък вкус, с плодови нотки (но аз поне някой конкретен плод не различавам). Горчивина липсва напълно, киселост почти липсва. На 94С е по-сладко, на 95С е малко по-наситено. При добра екстракция тялото е плътно, точещо се по езика, но не тежко - много приятно - нежно, копринено. Послевкусът е много продължителен, съвсем леко стипчив - усеща се в устата над 2 часа след направата.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Добра тема с подход, браво. Мисля че кафето след смилане отива малко преди средно изпечените, една дълга преинфузия ще му се отрази добре.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
yurko
Нов потребител
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Мар 2019 23:08
Приготвям кафе с: La pavoni dolce espresso dempid

Мнение

Не са ли много 32 сек?
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 463
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@yurko

предполагам въпрос на вкус. Като броя секунди го правя от включването на помпата, което значи, че има и 6-7 секунди на преинфузия на до 4 бара. Отделно аз лично харесвам по-плътно тяло. Съответно смилам малко по-ситно, гоня съотношение на ристрето (до 2:1) и много често екстракциите ми са м/у 30 и 40 секунди. На някои по-светли кафета дори пробвам и над 40 секунди. Не мисля, че има универсална формула - 20-30 секунди е по-скоро препоръка - важното е да си го правиш както ти е вкусно :) Аз винаги се водя от това да се получава негорчиво, сладнеещо кафе. Съответно при по-бързи екстракции се развиват едни вкусове и аромати, при по-бавни - други. Същото важи и за съотношенията.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.