Jacobs Monarch/Якобс Монарх - ревю

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 499
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Якобс Монарх - продава се в повечето магазини. Аз го взех на цена 250гр / 6.20лв.

Опаковката има клапа, но няма никаква полезна информация. Не пише дали е арабика/робуста, нито кога е печено, нито как е печено. За масово кафе не трябва да се очакват такива неща, но някои все пак ги слагат. Пише само до кога уж е най-добро.
Изображение
Изображение

Зърната на кафето изглеждат ужасно. Всякакви форми, размери и изпичания. Пълен сбироток, неясно от къде и какво. Слаба, убита миризма на препечено кафе.
Изображение

Смелих го с новото Лидо и стана на пръв поглед хомогенно. Мирише си на прясно мляно кафе, което е добре. Но няма някакви отличаващи се миризми.
Изображение

И идва най-големият проблем - екстракцията. Може да се получи приемлив резултат, но повтаряемостта е трудна. Разликите в кафето водят до буквално различно изтичане при едни и същи настройки на две поредни кафета. Като референция прилично стана на доста фино смилане с 17гр. - 28сек. - 34гр. - 92С. По-високи температури водят до гаден прегорял послевкус. Финост на смилане, която при други кафета прави перфектно ристрето, тук ще направи лунго - ако не е много фино, изтича супер бързо.


Получава се каймак
Изображение

Вкусът не е лош. Честно казано очаквах да е доста по-гадно. И ако не се нацели екстракцията е гадно. Но ако се получи - силно кафе, леко сладнеещо, с плътно тяло, без киселина, но без някакъв характерен вкус. Каквото и да се прави има лек горчив послевкус - в най-добрия ми опит беше едва забележим, но го имаше. За основа на млечни напитки обаче си е екстра.

Взех го, за да си разработя мелничката и защото в магазина в Мирково, където бях уикенда, само такова имаше. На Нанопресо и Мока кафеварка (които имах в полевите условия) излезе ужасно, но дори тогава, с малко мляко, се пие.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Предполагам 70-90% е Робуста, поне ще се индексира добре ако не друго :):confusion-shrug:
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 499
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Реших, че не е лошо да има и такива ревюта. В крайна сметка не всеки може да си взима скъпи кафета за ежедневна употреба. За мен лично това категорично не си струва. До нас има едно малко магазинче за кафе, тип квартално. Собственикът взима от една от по-масовите пекарни (все забравям коя, ще го питам пак) сносна арабика, тъмно изпечена, но сравнително прясна и еднородна и на цена около Монарха - става доста по-вкусно.
Това става за млечни и за разработване на техниката :D
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 695
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

glatzial написа:
20 Май 2019 16:22
Пише само до кога уж е най-добро.

Аз съм засичал на други масови кафета и двете дати и формулата беше 'датата до когато е най-добро' минус 2 години = датата на изпичане или пакетиране. Така че, които нямат дата на пакетиране или изпичане си смятам с нея :) .

glatzial написа:
20 Май 2019 16:22
Финост на смилане, която при други кафета прави перфектно ристрето, тук ще направи лунго - ако не е много фино, изтича супер бързо.

Това е типично за поостарелички кафета.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Подкрепям напълно ревютата на масовите кафета, чакаме и за Лидото.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
ivodanov
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Мар 2020 13:35
Град: София

Мнение

Полезно ревю, колега, благодаря за отделеното време и усилия!