Арабика или Робуста

Място където може да обсъждате различните видове кафе, сортове, начин на изпичане и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

r12324 написа:
10 Фев 2020 20:56
@rockets
По кои точно морфологични белези разбра че е Арабика?

По мириса! Шегата настрана но опита си казва думата. Дори и да сбъркам на картинка ще хвана и няколко % дори да е в бленд още преди да съм отпил.

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

laik написа:
10 Фев 2020 21:18
rockets написа:
10 Фев 2020 19:39
На снимките ясно се вижда че е арабика ,а и мириса на робуста за мен е отличителен,дори и няколкото процента да е, мирише на "евтино".
Извинете ме за лаишкото възражение, но категоризирането на робустата като нещо евтино и некачествено не бива да се абсолютизира. За сведение може да сравните цените и качеството на робуста INDIA MONSOONED MALABAR AA (не че може да се намери на пазара последните 2 сезона поради неблагоприятните метереологични условия) и робуста INDIA KAAPI ROYAL SCR.18 WASHED (30% ръст в цената за последната реколта по същите причини), които бият по цена преобладаващата част от масовите арабики - SANTOS NATURAL, COLOMBIA EXELSO, ETHIOPIA DJIMMAH NATURAL GR5, NICARAGUA MATAGALPA и редица други. Дори не коментирам сравнение с RIO MINAS, колкото и спорно да е дали е арабика или робуста.
Въпреки това не ме набеждавайте за защитник на едно или друго кафе, просто е добре да не се изпада в крайности или опити да се злепоставят колеги от малки пекарни, които очевидно се справят много добре с наличния ресурс.

Цената тук няма връзка с "качеството",a Вие без да се заяждам като че ли сравнявате от някаква ценова листа кафета които нямат нищо общо с вкусовият профил на робуста (или по скоро липсата на такъв) .

бТВ, посочете ми поне една робуста оценена с 84 или повече точки!?

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
laik
Пекарна
Мнения: 49
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

rockets написа:
11 Фев 2020 16:50
Цената тук няма връзка с "качеството",a Вие без да се заяждам като че ли сравнявате от някаква ценова листа кафета които нямат нищо общо с вкусовият профил на робуста (или по скоро липсата на такъв) .

бТВ, посочете ми поне една робуста оценена с 84 или повече точки!?

В отговор на Вашия интерес Ви препоръчвам да опитате робуста от посочената ферма
"First specialty grade Robusta farm - The Sethuraman Estate in India -
Предлага се от: Black Sheep Coffee - Лондон; Black coffee brand - USA
А колкото до SCA score от скоро се сертифицират по друга скала, защото в категория: киселинност, дефекти по зърната говорим за съвсем различни оценки.
Ще се радвам да ме запознаете с останалите критерии за оценка по SCA щото гледам, че си падате по цифри.
Колкото до цитираните от мен видове, вярвайте ми не съм ги видял само на ценова листа.

Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

С цифрите започнахте Вие без да кажете нещо за вкусовият профил. Ако дефектите на зърната не са важни за едно кафе незнам какво друго би имало значение след това. Въпреки,че не съм ,Q грейдър освен киселинност и дефекти на зърната има аромат (мирис),вкус,послевкус, сладост,тяло и т.н. Кое друго намирате освен тяло? Сравнете Колумбийско екселсо с най-добрата робуста ако искате,няма база за сравнение просто!
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Чакаме резултатите от изследването, а докато си чакаме давам още един аспект: изключително трудно е да се смесват различни сортове зърна и да се изпекат след това равномерно до степен medium, така че да не си личат, че са различни. Италианците в еспресо блендовете с робуста, които са типични за тях, обикновено пекат тъмно.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

r12324
Зелено кафе
Мнения: 38
Регистриран на: 17 Ное 2019 13:13
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Lelit VICTORIA PL 91T
Lelit William PL2

Мнение

@Gaggia

Ще търся и други тестове, тези не изглеждат скъпи поне този по обикновения, но все пак си е 300 кинта.

toro
Кафе трафикант
Мнения: 553
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Lido 2

Мнение

Gaggia написа:
12 Фев 2020 09:43
Чакаме резултатите от изследването, а докато си чакаме давам още един аспект: изключително трудно е да се смесват различни сортове зърна и да се изпекат след това равномерно до степен medium, така че да не си личат, че са различни. Италианците в еспресо блендовете с робуста, които са типични за тях, обикновено пекат тъмно.

Винаги съм си мислел, че смесите ги пекат отделно и след това се смесват.Така ще са еднакво изпечени всички, без значение големина и сорт.

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2427
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne

Мнение

Прав си за този вариант.
Моля пишете в темите за съвет, а не лични съобщения.

Благодаря за разбирането!

laik
Пекарна
Мнения: 49
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

Смесването след изпичане обикновено се извършва от пекарни с по-малък капацитет. При индустриално производство (над 300 кг) “печка” бленда се прави още на зелено, ако не е направо доставен така. Иначе сте прави за тъмното изпичане и компромисния резултат.
laik
Пекарна
Мнения: 49
Регистриран на: 18 Окт 2019 08:59
Град: Малък
Приготвям кафе с: настроение

Мнение

456BCCE5-F7A1-42BC-8489-C41B03349418.jpeg

Да подкрепя мнението с пример:

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.