:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Мока кафеварки Bialetti

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1682
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Рейтинг : 1507

Мока кафеварки Bialetti

Мнение от Gaggia »

Има ли фенове във форума на Bialetti кафеварките? Moka Express е била изобретена от Алфонсо Биалети през далечната 1933г. в Италия, като до днес се използва в доста домакинства по света. Кафето е силно и наситено, а цената на кафеварката ниска. У нас често е наричана кубинска кафеварка, предполагам заради вноса на копия от Куба по времето на соца. Интересен е моделът Брика с клапан за налягане, с този модел може да се направи напитка доближаваща се до еспресо от кафемашина с помпа.

moka_e.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 378
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3
Рейтинг : 320

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от glatzial »

Един приятел преди да си вземе Ла Павони, си правеше кафето с Брика. Доста добро се получава, много близко до еспресо и най-определно по-добро от масовите кафеварки и уж еспресо машини.
Прави доста каймак, но е някак по-"въздушен". Трябва си и игра с времето на екстракция.
Но истинско еспресо е по-добро.
Благодарили на glatzial за публикацията:
Gaggia
Рейтинг: 5.26%
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 97
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot
Рейтинг : 59

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от rockets »

Брика е като крема диска при "еспресо" машините. Казват,че стигала близо 2 бара,но както колегата написа по-горе каймака е въздушен и напитката няма комплексността която може да се постигне със заигравката от едрината на смилане и времето на екстракция (кипване) ,което при Брика тотално липсва,там просто кафето се "изстрелва" точно като при крема диск.
Благодарили на rockets за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 5.26%
Кафе>Мелачка>Машина
dedo pop
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Ное 2018 21:51
Рейтинг : 18

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от dedo pop »

Имам два броя Bialetti Venus. За 2 и 4 кафета. Взех този модел, защото не е алуминиев. Трябват доста проби с едрината на смилане и внимателно тампиране, точна температура на котлона, докато се постигне наистина отличен резултат. С постоянното й използване се понаучих да правя различни кафета. Предпочитам бленда Домани, смлян една идея по-едро, отколкото за еспресо, като слагам доза и половина. Последното го разбирайте по следния начин - слагам кафе в цедката, изравнявам, след това тампирам (с лъжицата) и добавям още 1/2 кафе, като го оформям в средата на купчинка. Вода сипвам над клапана (въпреки указанията). След това слагам на котлона (електрически), пускам на 6, започне ли да шуми водата, свалям на 4 и се въоръжавам с търпение. Първоначално изтича бляскава черна пяна с гъстотата на боза, след това тръгва кафето, ноооо много трудно. Чакам доста, докато накрая спре да кашля. Тъй като кафеварката е доста време на котлона, допускам, че повечкото време на висока температура нещо прави с кафето (доизпича?) и се получава много хубав аромат. Къщата мирише с часове.
За съжаление (мое) жената си присвои кафеварката и в нея си прави от лидълското беларум. Затова аз ползвам френската преса.
Благодарили на dedo pop за публикацията (потребители 2):
GaggiaPlamen11
Рейтинг: 10.53%
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 378
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3
Рейтинг : 320

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от glatzial »

След една седмица на къмпинг в комапнията на Нанопресо, Брика и Лидо и 3 вида кафе, мога да споделя впечатления. Бриката е по-големият модел. По препоръка на приятелят, от когото я взех на заем, не тампирах кафето и експериментирах със смилането и водата. Приготвях го на газов котлон на макс температура. Приятелят каза, че най добри резултати получава с вода от хладилника на много горещ котлон и смилане над еспресо. Аз като че ли получих по задоволителен за мен резултат като сложих вече вряща вода.
Получава се напитка като от pressurized portafilter или ефтина кафеварка - има вкус, на другите от компанията им харесваше (особено с мляко), но най-определно не е моето. Нещо средно м/у еспресо и филтър. С по-фино смилане ми допадна повече, но ако се прекали, става горчиво. С по-светло става по-добре, защото е лесно да се прегорещи. Най-определно има още за учене, но след 6-7 варки ми писна да го мъча. При положение, че с Нанопресото се донаучих с Лидото да докаравам вкусно еспресо, нямах стимул да експериментирам повече.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Typica
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 24 Юни 2019 13:48
Град: Сандански
Приготвям кафе с: Grind: Mestre Brew: Clever Dripper, French Press, Moka Pot. Espresso? I don't need a new hobby.
Рейтинг : 8

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от Typica »

Това е начини по които правя кафе от доста време и се получава отлично:

Благодарили на Typica за публикацията (потребители 2):
Plamen11batkovan
Рейтинг: 10.53%
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita
Рейтинг : 44

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от airborne »

По предложение на Gaggia споделям и тук своя опит с Bialetti, който описах в представянето си във форума.

От 20 и повече години неизменно пия кафе от стара Bialetti Morenita 6 cup. В един момент попрочетох как се прави и започнах да надобрявам. Моят метод, видян в много италиански форуми и клипове е следният:

1. Пускам котлона на 9 /12 да нагрее
2. Пълня резервоара до маката - до долния ръб на клапана със загрята на каната вода, не вряща, но вряла.
3. Кафето равномерно в кошницата, но без притискане
4. Завинтвам добре корпуса за резервоара (държа резервоара с кърпа, защото нагрятият алуминий пари)
5. Слагам кафеварката на котолона, но не централно, а леко странично, дръжката да е навън. Капакът е отворен.
6. След около 7 минути се чува леко съскане и започва екстракцията. Първо се появява шоколадена гъста пяна, след това започва черното кафе да се стича на тънка струя и постепенно да изпълва горния съд.
7. Не изчаквам всичката вода да мине през кафето, а когато излизащата течност изсветлее или се появят мехури (но преди да започне да бълбука) свалям от огъня и потапям дъното в купа със студена вода. Така процесът прекъсва и не се прегрява излишно.
8. Разбърквам леко с малка лъжичка, за да се хомогенизира
9. Пия и тормозя госпожата да каже дали е хубаво, дали е по-добре от вчера и т.н.

Какво не трябва да се допуска:

- Водата в резервоара да ври и клокочи
- да се вдига пара преди да започне екстракцията
- кафеварката да "плюе" и да пръска

Ако нещо от казаното се случва, това е знак, че уплътнението не е добро, не се получава налягане в съда, което да избута горещата вода, а вместо това се вдига вряща вода, която изгаря/сварява кафето и то става горчиво.

- Прекалено бързо излизане на кафето - това показва, че температурата е висока и отново прегрява и съсипва кафето. Добрата екстракция според мен е 45 - 60 секунди бавно стичане на черно гъсто кафе, без пяна, мехури и клокочене.

- По-добре да спрем процеса по-рано, когато видим, че излизащата течност изсветлява, и се появяват мехури и ако така направеното кафе ни е силно, да добавим малко гореща вода от каната, отколкото да преекстрахираме.

- Ако в един момент започне бурно да излиза, като фонтан, значи температурата ни е висока. Тогава трябва просто да вдигнем кафеварката над котолона, за да отнемем топлина (както при турско на джезве) и следващият път да пробваме на по-ниската степен на котлона.

- Нагряването и екстракцията не бива да е и прекалено дълга (чакал съм 16 - 17 минути за екстракция от 3 минути), защото ще се получи много силно кафе, не от прегряване, а от дълъг досег на водата с кафето. Трябва да намерим златната среда.

Периодично (при мен веднъж на 40 години :) ) е добре да сменяме уплътнението на кафеварката. Днес има силиконови пръстени, които се смятат за по-добри от гумените, по-меки са, нямат миризма и са с 20 -тина стотинки по-скъпи. Но и нов гумен пръстен да сложите, пак е напълно ОК. Най-често пръстените, а и другите резервни части - кошници, цедки, дръжки са стандартни, в зависимост от размера ка кафеварката - за колко кафета е - 1 - 3 - 6- 9 - 12. Тук трябва да отбележем, че размерите са според италианската мярка за шотове от 30 мл. Нормално двамата с жена ми сутрин изпиваме една кафеварка за 6 - кафета. Важно е да знаем, че не можем да правим по-малка доза, отколкото е размера на кафеварката. Винаги пълним вода до мярката на резервоара и кошницата изцяло с кафе.

Важно: На новият пръстен му трябва време за да слегне и да уплътни хубаво. Не се паникьосвайте, ако не се получи от първия път и водата заври и заклокочи! Най-напред извъртете 2 - 3 пъти само вода. (може първият път с малко разтворена сода или бял оцет, таман да прочистите системата). След това към третото кафе нещата ще си дойдат на място.

При първата си смяна, когато не ми се получи с новия пръстен изпаднах в паника, купих за три дни три различни пръстена и всеки нов отново не ставаше, после взех нова кошница, накрая взех назаем друга кафеварка да сменям части за да разбера къде е проблемът. Проблем няма, просто трябват 5 - 6 цикъла за да се намести новата гума и всичко да тръгне като по учебник.

Почистването. Една от градските легенди е, че кафеварката никога не се мие с препарат. Наслагването от кафе придавало било допълнителен аромат, а и правело филм върху алуминия за да няма кафето метален вкус.

С моя скромен опит, а и с мнението на доста италиански фенове, които съм чел, това са глупости.

Периодично кафеварката трябва да се измива изцяло. Това значи сваляне на гумата и цедката и всичко с твърдата част на гъбата и препарат за чини. Аз тъй като правя основно почистване рядко, пръскам и оставям 15 мин. и с Meglio. Ако има петна и нагоряло (при газови котлони), търкам и с домакинска стоманена вълна. Налкрая дори за фасон минавам с няколко шкурки 800 - 2000 и вълнен парцал с паста за зъби :)

Блестящата и специфично матова кафеварка от старата, плътна алуминиева отливка има особен колорит и носи духа и чара на епохата, в която е създадена. Тънките и леки тенекета от "немските магазини" с блясък на алпака нямат това излъчване, макар да се справят нелошо с основната си цел.

Обратно: вехтата, захабена и мърлява кафеварка изглежда като извадена от тоалетна на вагон-ресторанта на Експрес "Златни пясъци". Гнусна е, а вероятно и бактериологично обогатена.

Но! Ако ще мием с препарат, тогава е задължително хубаво пълно измиване и изплакване. Ако остане мазно наслояване от кафе и то се примеси с препарат, наистина ще се скапе вкуса.
Миенето с препарат е важно, особено, ако кафеварката не се ползва редовно.

Аз ползвам кафеварката всеки ден, а в уикендите по два - три пъти. Затова само изплаквам добре с вода и с гола ръка, а правя пълно щателно измиване на няколко седмици

Важно е след измиване да не се затваря мокра кафеварка. Оставя се отворена и разглобена да изсъхне изцяло. Дори подсушавам външно с кърпа, за да не оставят капки и да развалят фасона.

По-добре е да се изплакне веднага след ползване (след като изстина), а не да се оставя с остатъчно кафе да престоява. Но ако нямате време сутрин, няма нищо фатално и да пренощува и на сутринта да я измиете преди новото действие.

Отработеното кафе от кошницата не се изтръсква със силно чукане в ръб, защото може да се изкриви кошницата и да развали уплътнението, което е най-важното нещо в процеса. Нова кошница струва 3 - 4 лв., но все пак. Вместо това издухваш през тясното на фунията над плика с боклук и шайбата с отработено кафе се изстрелва като изплюта костилка от череша, което носи допълнителен кеф.

И така, с малко мурафети от алуминиевата кафеварка може да се извади много приятно мока кафе. Не е случайно, че италианците го правят у дома си близо 90 години
Благодарили на airborne за публикацията (потребители 4):
GaggiaKRASIИван Вълковblazarov
Рейтинг: 21.05%
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
gozzoo
Зелено кафе
Мнения: 47
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270
Рейтинг : 26

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от gozzoo »

Няколко забележки.

1. Кафеварка - да се ползва такава големина която отговаря на количеството кафе което се очаква. Примерно ако се прави 1 кафе в кафеварка за 6 кафета дава отвратителен на вкус резултат. Идеята е да запълнен целия обем кошничката с кафе. Иначе водата минава покрай кафето по пътя на по-малкото съпротивление.
Има много симпатични кафеварки на Bialetti за 1 и 2 кафета, който иска да ползва голяма (за 6 кафета) трябва да има готовност да слага по 60 грама в кафе за всяко зареждане.

2. Резервоара се пълни с гореща вода - това предотвратява изпичането на кафето в кошницата докато се загрее водата. Аз лично пълня резервоара със студена вода и го слагам на котлона докато водата заври. След това внимателно с кърпа го махам и слагам кошницата и кафето.

3. Силна на котлона - когато започне екстракцията загряването трябва да е минимално. Аз лично изключвам котлона след като заври водата и повече не го включвам, той има достатъчно остатъчна топлина за да протече екстракцията.

4. Време на екстракция - около минута. Това се постига малко трудно но с няколко експеримента става. Ако тече много бързо кафеварката може да се дръпне настрани така че дъното само частично да е върху котлона. При керамичните котлони става много лесно.

5. Прекратяване на екстракцията - не трябва да бълбука. Бълбукането означава че през кафето минава пара, която го попарва моментално и вкарва супер гаден вкус в есктракта. По цвета и силата на струята може да се разбере кога наближава края, при което кафеварката трябва да се вдигне от котлона. Това не е достатъчно за да спре екстракцията - трябва да се охлади долната част. Виждал съм да се полива на чешмата или да се завива с мокра кърпа, но за мен най лесно е да я потопя в съд с хладка вода.

За съжаление даже и при най перфектно изпълнение на всички тези стъпки резултата е незадоволителен. Фините аромати на добрите кафета изчезват почти напълно.

Причината може би е, че водата която минава през кафето е с много висока температура а от друга страна прекалено дълго време кафето е в контакт с врялата вода.

Според мене е почти невъзможно по този метод да се получи приличен на вкус екстракт, да не говорим за добър.

Мисля че в домашни условия най евтиния вариант за добро кафе е филтър - V60 или нещо подобно. Аз лично предпочитам по концентрирано кафе и ползвам Аеропреса.
Благодарили на gozzoo за публикацията:
airborne
Рейтинг: 5.26%
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita
Рейтинг : 44

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от airborne »

Нямаме разминаване, освен в спирането на котлона, когато започне да екстрахира. Самият аз не го правя - моят котлон е от старите, чугунен и понякога като го изключа, забавя и удължава прекалено. Изключвам чак към края, мястото лесно се намира с известен брой опити, така че да не се получи фонтан в последния момент.

За сравнение с другите методи все още нямам база. Но твърдо мога да кажа, че в рамките на метода кафеварка има съществена разлика между как да е сложено и източено докрай кафе и направеното по описаната процедура.

Все пак, имам Krups Dolce Gusto за бързи ситуации и мога да кажа, че като цяло предпочитам кафеварката пред него. Може би и заради целия ритуал, който ми носи радост.
Благодарили на airborne за публикацията (потребители 2):
KRASIblazarov
Рейтинг: 10.53%
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
gozzoo
Зелено кафе
Мнения: 47
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270
Рейтинг : 26

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от gozzoo »

airborne написа:
08 Яну 2020 12:50
Нямаме разминаване, освен в спирането на котлона, когато започне да екстрахира.

Има някои съществени разлики:

airborne написа:
08 Яну 2020 11:09
От 20 и повече години неизменно пия кафе от стара Bialetti Morenita 6 cup.

За да бъде спазено оптималното съотношение вода/смляно кафе кошницата трябва да се напълни догоре, което при 6 cup кавфеварка означава 60 грама мляно кафе.

airborne написа:
08 Яну 2020 11:09
6. След около 7 минути се чува леко съскане и започва екстракцията.

7 мин е супер дълго, за това време кафето се е препекло от допира с горещия метал и едновременно попарено от парата която леко се отделя преди да почне екстракцията. При мен с малка кафеварка, когато съм загрял водата направо в долната част на котлона времето от момента в който я върна на котлона докато почне екстракцията е около 30 сек.

Както казах вече за съжаление колкото и стриктно да спазваме тези неща, най-доброто на което можем да се надяваме е да получим екстракт който не е гаден на вкус.

Ето един ентусиаст който е измислил метод при който ги няма повечето недостатъци и рискове :)

Благодарили на gozzoo за публикацията (потребители 2):
KRASIairborne
Рейтинг: 10.53%

Обратно към “Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това”