Мока кафеварки Bialetti

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1893
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: 19bar/crema disk

Мока кафеварки Bialetti

Мнение от Gaggia »

Има ли фенове във форума на Bialetti кафеварките? Moka Express е била изобретена от Алфонсо Биалети през далечната 1933г. в Италия, като до днес се използва в доста домакинства по света. Кафето е силно и наситено, а цената на кафеварката ниска. У нас често е наричана кубинска кафеварка, предполагам заради вноса на копия от Куба по времето на соца. Интересен е моделът Брика с клапан за налягане, с този модел може да се направи напитка доближаваща се до еспресо от кафемашина с помпа.

moka_e.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 413
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от glatzial »

Един приятел преди да си вземе Ла Павони, си правеше кафето с Брика. Доста добро се получава, много близко до еспресо и най-определно по-добро от масовите кафеварки и уж еспресо машини.
Прави доста каймак, но е някак по-"въздушен". Трябва си и игра с времето на екстракция.
Но истинско еспресо е по-добро.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 105
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от rockets »

Брика е като крема диска при "еспресо" машините. Казват,че стигала близо 2 бара,но както колегата написа по-горе каймака е въздушен и напитката няма комплексността която може да се постигне със заигравката от едрината на смилане и времето на екстракция (кипване) ,което при Брика тотално липсва,там просто кафето се "изстрелва" точно като при крема диск.
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
dedo pop
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Ное 2018 21:51

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от dedo pop »

Имам два броя Bialetti Venus. За 2 и 4 кафета. Взех този модел, защото не е алуминиев. Трябват доста проби с едрината на смилане и внимателно тампиране, точна температура на котлона, докато се постигне наистина отличен резултат. С постоянното й използване се понаучих да правя различни кафета. Предпочитам бленда Домани, смлян една идея по-едро, отколкото за еспресо, като слагам доза и половина. Последното го разбирайте по следния начин - слагам кафе в цедката, изравнявам, след това тампирам (с лъжицата) и добавям още 1/2 кафе, като го оформям в средата на купчинка. Вода сипвам над клапана (въпреки указанията). След това слагам на котлона (електрически), пускам на 6, започне ли да шуми водата, свалям на 4 и се въоръжавам с търпение. Първоначално изтича бляскава черна пяна с гъстотата на боза, след това тръгва кафето, ноооо много трудно. Чакам доста, докато накрая спре да кашля. Тъй като кафеварката е доста време на котлона, допускам, че повечкото време на висока температура нещо прави с кафето (доизпича?) и се получава много хубав аромат. Къщата мирише с часове.
За съжаление (мое) жената си присвои кафеварката и в нея си прави от лидълското беларум. Затова аз ползвам френската преса.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 413
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от glatzial »

След една седмица на къмпинг в комапнията на Нанопресо, Брика и Лидо и 3 вида кафе, мога да споделя впечатления. Бриката е по-големият модел. По препоръка на приятелят, от когото я взех на заем, не тампирах кафето и експериментирах със смилането и водата. Приготвях го на газов котлон на макс температура. Приятелят каза, че най добри резултати получава с вода от хладилника на много горещ котлон и смилане над еспресо. Аз като че ли получих по задоволителен за мен резултат като сложих вече вряща вода.
Получава се напитка като от pressurized portafilter или ефтина кафеварка - има вкус, на другите от компанията им харесваше (особено с мляко), но най-определно не е моето. Нещо средно м/у еспресо и филтър. С по-фино смилане ми допадна повече, но ако се прекали, става горчиво. С по-светло става по-добре, защото е лесно да се прегорещи. Най-определно има още за учене, но след 6-7 варки ми писна да го мъча. При положение, че с Нанопресото се донаучих с Лидото да докаравам вкусно еспресо, нямах стимул да експериментирам повече.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Typica
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран на: 24 Юни 2019 13:48
Град: Сандански
Приготвям кафе с: Grind: Mestre Brew: Clever Dripper, French Press, Moka Pot. Espresso? I don't need a new hobby.

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от Typica »

Това е начини по които правя кафе от доста време и се получава отлично:

Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от airborne »

По предложение на Gaggia споделям и тук своя опит с Bialetti, който описах в представянето си във форума.

От 20 и повече години неизменно пия кафе от стара Bialetti Morenita 6 cup. В един момент попрочетох как се прави и започнах да надобрявам. Моят метод, видян в много италиански форуми и клипове е следният:

1. Пускам котлона на 9 /12 да нагрее
2. Пълня резервоара до маката - до долния ръб на клапана със загрята на каната вода, не вряща, но вряла.
3. Кафето равномерно в кошницата, но без притискане
4. Завинтвам добре корпуса за резервоара (държа резервоара с кърпа, защото нагрятият алуминий пари)
5. Слагам кафеварката на котолона, но не централно, а леко странично, дръжката да е навън. Капакът е отворен.
6. След около 7 минути се чува леко съскане и започва екстракцията. Първо се появява шоколадена гъста пяна, след това започва черното кафе да се стича на тънка струя и постепенно да изпълва горния съд.
7. Не изчаквам всичката вода да мине през кафето, а когато излизащата течност изсветлее или се появят мехури (но преди да започне да бълбука) свалям от огъня и потапям дъното в купа със студена вода. Така процесът прекъсва и не се прегрява излишно.
8. Разбърквам леко с малка лъжичка, за да се хомогенизира
9. Пия и тормозя госпожата да каже дали е хубаво, дали е по-добре от вчера и т.н.

Какво не трябва да се допуска:

- Водата в резервоара да ври и клокочи
- да се вдига пара преди да започне екстракцията
- кафеварката да "плюе" и да пръска

Ако нещо от казаното се случва, това е знак, че уплътнението не е добро, не се получава налягане в съда, което да избута горещата вода, а вместо това се вдига вряща вода, която изгаря/сварява кафето и то става горчиво.

- Прекалено бързо излизане на кафето - това показва, че температурата е висока и отново прегрява и съсипва кафето. Добрата екстракция според мен е 45 - 60 секунди бавно стичане на черно гъсто кафе, без пяна, мехури и клокочене.

- По-добре да спрем процеса по-рано, когато видим, че излизащата течност изсветлява, и се появяват мехури и ако така направеното кафе ни е силно, да добавим малко гореща вода от каната, отколкото да преекстрахираме.

- Ако в един момент започне бурно да излиза, като фонтан, значи температурата ни е висока. Тогава трябва просто да вдигнем кафеварката над котолона, за да отнемем топлина (както при турско на джезве) и следващият път да пробваме на по-ниската степен на котлона.

- Нагряването и екстракцията не бива да е и прекалено дълга (чакал съм 16 - 17 минути за екстракция от 3 минути), защото ще се получи много силно кафе, не от прегряване, а от дълъг досег на водата с кафето. Трябва да намерим златната среда.

Периодично (при мен веднъж на 40 години :) ) е добре да сменяме уплътнението на кафеварката. Днес има силиконови пръстени, които се смятат за по-добри от гумените, по-меки са, нямат миризма и са с 20 -тина стотинки по-скъпи. Но и нов гумен пръстен да сложите, пак е напълно ОК. Най-често пръстените, а и другите резервни части - кошници, цедки, дръжки са стандартни, в зависимост от размера ка кафеварката - за колко кафета е - 1 - 3 - 6- 9 - 12. Тук трябва да отбележем, че размерите са според италианската мярка за шотове от 30 мл. Нормално двамата с жена ми сутрин изпиваме една кафеварка за 6 - кафета. Важно е да знаем, че не можем да правим по-малка доза, отколкото е размера на кафеварката. Винаги пълним вода до мярката на резервоара и кошницата изцяло с кафе.

Важно: На новият пръстен му трябва време за да слегне и да уплътни хубаво. Не се паникьосвайте, ако не се получи от първия път и водата заври и заклокочи! Най-напред извъртете 2 - 3 пъти само вода. (може първият път с малко разтворена сода или бял оцет, таман да прочистите системата). След това към третото кафе нещата ще си дойдат на място.

При първата си смяна, когато не ми се получи с новия пръстен изпаднах в паника, купих за три дни три различни пръстена и всеки нов отново не ставаше, после взех нова кошница, накрая взех назаем друга кафеварка да сменям части за да разбера къде е проблемът. Проблем няма, просто трябват 5 - 6 цикъла за да се намести новата гума и всичко да тръгне като по учебник.

Почистването. Една от градските легенди е, че кафеварката никога не се мие с препарат. Наслагването от кафе придавало било допълнителен аромат, а и правело филм върху алуминия за да няма кафето метален вкус.

С моя скромен опит, а и с мнението на доста италиански фенове, които съм чел, това са глупости.

Периодично кафеварката трябва да се измива изцяло. Това значи сваляне на гумата и цедката и всичко с твърдата част на гъбата и препарат за чини. Аз тъй като правя основно почистване рядко, пръскам и оставям 15 мин. и с Meglio. Ако има петна и нагоряло (при газови котлони), търкам и с домакинска стоманена вълна. Налкрая дори за фасон минавам с няколко шкурки 800 - 2000 и вълнен парцал с паста за зъби :)

Блестящата и специфично матова кафеварка от старата, плътна алуминиева отливка има особен колорит и носи духа и чара на епохата, в която е създадена. Тънките и леки тенекета от "немските магазини" с блясък на алпака нямат това излъчване, макар да се справят нелошо с основната си цел.

Обратно: вехтата, захабена и мърлява кафеварка изглежда като извадена от тоалетна на вагон-ресторанта на Експрес "Златни пясъци". Гнусна е, а вероятно и бактериологично обогатена.

Но! Ако ще мием с препарат, тогава е задължително хубаво пълно измиване и изплакване. Ако остане мазно наслояване от кафе и то се примеси с препарат, наистина ще се скапе вкуса.
Миенето с препарат е важно, особено, ако кафеварката не се ползва редовно.

Аз ползвам кафеварката всеки ден, а в уикендите по два - три пъти. Затова само изплаквам добре с вода и с гола ръка, а правя пълно щателно измиване на няколко седмици

Важно е след измиване да не се затваря мокра кафеварка. Оставя се отворена и разглобена да изсъхне изцяло. Дори подсушавам външно с кърпа, за да не оставят капки и да развалят фасона.

По-добре е да се изплакне веднага след ползване (след като изстина), а не да се оставя с остатъчно кафе да престоява. Но ако нямате време сутрин, няма нищо фатално и да пренощува и на сутринта да я измиете преди новото действие.

Отработеното кафе от кошницата не се изтръсква със силно чукане в ръб, защото може да се изкриви кошницата и да развали уплътнението, което е най-важното нещо в процеса. Нова кошница струва 3 - 4 лв., но все пак. Вместо това издухваш през тясното на фунията над плика с боклук и шайбата с отработено кафе се изстрелва като изплюта костилка от череша, което носи допълнителен кеф.

И така, с малко мурафети от алуминиевата кафеварка може да се извади много приятно мока кафе. Не е случайно, че италианците го правят у дома си близо 90 години
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от gozzoo »

Няколко забележки.

1. Кафеварка - да се ползва такава големина която отговаря на количеството кафе което се очаква. Примерно ако се прави 1 кафе в кафеварка за 6 кафета дава отвратителен на вкус резултат. Идеята е да запълнен целия обем кошничката с кафе. Иначе водата минава покрай кафето по пътя на по-малкото съпротивление.
Има много симпатични кафеварки на Bialetti за 1 и 2 кафета, който иска да ползва голяма (за 6 кафета) трябва да има готовност да слага по 60 грама в кафе за всяко зареждане.

2. Резервоара се пълни с гореща вода - това предотвратява изпичането на кафето в кошницата докато се загрее водата. Аз лично пълня резервоара със студена вода и го слагам на котлона докато водата заври. След това внимателно с кърпа го махам и слагам кошницата и кафето.

3. Силна на котлона - когато започне екстракцията загряването трябва да е минимално. Аз лично изключвам котлона след като заври водата и повече не го включвам, той има достатъчно остатъчна топлина за да протече екстракцията.

4. Време на екстракция - около минута. Това се постига малко трудно но с няколко експеримента става. Ако тече много бързо кафеварката може да се дръпне настрани така че дъното само частично да е върху котлона. При керамичните котлони става много лесно.

5. Прекратяване на екстракцията - не трябва да бълбука. Бълбукането означава че през кафето минава пара, която го попарва моментално и вкарва супер гаден вкус в есктракта. По цвета и силата на струята може да се разбере кога наближава края, при което кафеварката трябва да се вдигне от котлона. Това не е достатъчно за да спре екстракцията - трябва да се охлади долната част. Виждал съм да се полива на чешмата или да се завива с мокра кърпа, но за мен най лесно е да я потопя в съд с хладка вода.

За съжаление даже и при най перфектно изпълнение на всички тези стъпки резултата е незадоволителен. Фините аромати на добрите кафета изчезват почти напълно.

Причината може би е, че водата която минава през кафето е с много висока температура а от друга страна прекалено дълго време кафето е в контакт с врялата вода.

Според мене е почти невъзможно по този метод да се получи приличен на вкус екстракт, да не говорим за добър.

Мисля че в домашни условия най евтиния вариант за добро кафе е филтър - V60 или нещо подобно. Аз лично предпочитам по концентрирано кафе и ползвам Аеропреса.
Аватар
airborne
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 08 Дек 2019 22:32
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - 2004/1425W
Obel Bregant DSQ 64mm/900rpm
ABC Crusinallo Morenita

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от airborne »

Нямаме разминаване, освен в спирането на котлона, когато започне да екстрахира. Самият аз не го правя - моят котлон е от старите, чугунен и понякога като го изключа, забавя и удължава прекалено. Изключвам чак към края, мястото лесно се намира с известен брой опити, така че да не се получи фонтан в последния момент.

За сравнение с другите методи все още нямам база. Но твърдо мога да кажа, че в рамките на метода кафеварка има съществена разлика между как да е сложено и източено докрай кафе и направеното по описаната процедура.

Все пак, имам Krups Dolce Gusto за бързи ситуации и мога да кажа, че като цяло предпочитам кафеварката пред него. Може би и заради целия ритуал, който ми носи радост.
___
El Café Tortoni, ubicado en el 825 de la Avenida de Mayo, en la Ciudad de Buenos Aires,
gozzoo
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Re: Мока кафеварки Bialetti

Мнение от gozzoo »

airborne написа:
08 Яну 2020 12:50
Нямаме разминаване, освен в спирането на котлона, когато започне да екстрахира.

Има някои съществени разлики:

airborne написа:
08 Яну 2020 11:09
От 20 и повече години неизменно пия кафе от стара Bialetti Morenita 6 cup.

За да бъде спазено оптималното съотношение вода/смляно кафе кошницата трябва да се напълни догоре, което при 6 cup кавфеварка означава 60 грама мляно кафе.

airborne написа:
08 Яну 2020 11:09
6. След около 7 минути се чува леко съскане и започва екстракцията.

7 мин е супер дълго, за това време кафето се е препекло от допира с горещия метал и едновременно попарено от парата която леко се отделя преди да почне екстракцията. При мен с малка кафеварка, когато съм загрял водата направо в долната част на котлона времето от момента в който я върна на котлона докато почне екстракцията е около 30 сек.

Както казах вече за съжаление колкото и стриктно да спазваме тези неща, най-доброто на което можем да се надяваме е да получим екстракт който не е гаден на вкус.

Ето един ентусиаст който е измислил метод при който ги няма повечето недостатъци и рискове :)