V60 да си сравним утайките

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: glatzial , Gaggia 

Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3462
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Темата е с идея да сравним снимки на V60 отработено кафе, като по този начин да си даваме съвети за подобряване на техниката. Откривам я с кафе смляно на Монолита с еспресо ножове, като цялата дължина на екстракция беше 3:30 мин.
Изображение
Тук всички сме аматьори!
Аватар
Пачко_007 
Средно изпечен
Мнения: 248
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38
Град: Плевен
Приготвям кафе с: ECM Classika PID
Mazzer Major
Comandante C40

Мнение

Ето,и от мен една утайка.Смляна е на Команданте.Дължина на екстракцията 3:10мин.
Последно промяна от Пачко_007  на 01 Мар 2021 19:55, променено общо 6 пъти.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3462
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Пачко, това кафе какво е, че има някакви големи люспи?
Тук всички сме аматьори!
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 255
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Сигурно, измито, ферментирало.
До колкото можеш ги издухвай люспите. Забавят екстракцията и до някъде увеличават горчивината!
Аватар
Пачко_007 
Средно изпечен
Мнения: 248
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38
Град: Плевен
Приготвям кафе с: ECM Classika PID
Mazzer Major
Comandante C40

Мнение

Ами кафето е светло изпечена Коста Рика.
Leuchtfeuer Coffee Roaster
@Dimi
В пакета не видях една люспа.
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 255
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Пачко_007 написа: 02 Мар 2021 11:44 @Dimi
В пакета не видях една люспа.
Излизат при мелене ;)
Аватар
Пачко_007 
Средно изпечен
Мнения: 248
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38
Град: Плевен
Приготвям кафе с: ECM Classika PID
Mazzer Major
Comandante C40

Мнение

Разбрано, благодаря за съвета.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3462
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

И аз съм забелязал че при по-грубо смилане от някои кафета изпадат доста люспи, само че обикновенно като продухвам ги разнасям по цялата маса.
Тук всички сме аматьори!
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3462
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Изображение
Тук всички сме аматьори!
Аватар
Tsanislav 
Средно изпечен
Мнения: 198
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Варна
Приготвям кафе с: ECM Classika PID - Gaggia Factory G106 - Mazzer Major - Comandante C40

Мнение

Изображение
www.tsanislavhristov.com