9bar аз ли съм в грешка или целия интернет

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: glatzial , Gaggia 

free.attitude
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 09 Апр 2021 11:33
Град: Burgas
Приготвям кафе с: Breville Barista Express

Мнение

Забелязвам на много места (даже почти навсякъде) мерят мечтаните 9 бара чрез цедката. Защо? Не трябва ли това да става при помпата или в Е61 главата с flow control? Като помпата ти е 15 бара и ти блъска силно вода, какво значение има че след цедката тече 9бара?



Аз ли греша или интернет?
Бивам :confusion-shrug:
observer
Светло изпечен
Мнения: 138
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Ти.
Пропускаш наличието на OPV - over pressure valve или клапан за свръх налягане. От него си настройваш 9 или 8 или колкото там бара искаш да стигат до цедката. Излишната вода се връща в резервоара.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 176
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Кафе+топла вода

Мнение

free.attitude написа: 10 Юни 2021 12:25 Забелязвам на много места (даже почти навсякъде) мерят мечтаните 9 бара чрез цедката. Защо? Не трябва ли това да става при помпата или в Е61 главата с flow control?
Защото това е важното,на "изхода" колко е :)
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
free.attitude
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 09 Апр 2021 11:33
Град: Burgas
Приготвям кафе с: Breville Barista Express

Мнение

rockets написа: 10 Юни 2021 20:48
free.attitude написа: 10 Юни 2021 12:25 Забелязвам на много места (даже почти навсякъде) мерят мечтаните 9 бара чрез цедката. Защо? Не трябва ли това да става при помпата или в Е61 главата с flow control?
Защото това е важното,на "изхода" колко е :)
Е как на изхода? Сега кажи че няма разлика дали помпата ще ти дава 15 или 9 бара. И в двата случея ти трябва различен grind за да имаш 9 бара на цедката.
Бивам :confusion-shrug:
georgebg
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 11 Апр 2021 13:32
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

free.attitude написа: 11 Юни 2021 11:18
rockets написа: 10 Юни 2021 20:48

Защото това е важното,на "изхода" колко е :)
Е как на изхода? Сега кажи че няма разлика дали помпата ще ти дава 15 или 9 бара. И в двата случея ти трябва различен grind за да имаш 9 бара на цедката.
Принципа е, че качеството на екстракта, зависи от налягането. Оттам всички настройки се правят, така че при кафето да е точното налягане, защото това е важното. Затова и се "мери" при цедката.
Какво е налягането на помпата, в тръбата и т.н. няма значение, ако го докараш в таблетката да е 9 бара...
Но все пак ако налягането в началото на една тръба е Х, то и в края и ще е Х - физика. Затова и по-нагоре беше обяснено, че OPV-то се грижи за постигане на константно налягане, каквото си го нагласиш.
free.attitude
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 09 Апр 2021 11:33
Град: Burgas
Приготвям кафе с: Breville Barista Express

Мнение

georgebg написа: 11 Юни 2021 11:25
free.attitude написа: 11 Юни 2021 11:18

Е как на изхода? Сега кажи че няма разлика дали помпата ще ти дава 15 или 9 бара. И в двата случея ти трябва различен grind за да имаш 9 бара на цедката.
Принципа е, че качеството на екстракта, зависи от налягането. Оттам всички настройки се правят, така че при кафето да е точното налягане, защото това е важното. Затова и се "мери" при цедката.
Какво е налягането на помпата, в тръбата и т.н. няма значение, ако го докараш в таблетката да е 9 бара...
Но все пак ако налягането в началото на една тръба е Х, то и в края и ще е Х - физика. Затова и по-нагоре беше обяснено, че OPV-то се грижи за постигане на константно налягане, каквото си го нагласиш.
Значи щом идва от помпата 15 бара, няма как да го направиш на 9 бара на цедката?
Бивам :confusion-shrug:
georgebg
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 11 Апр 2021 13:32
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

free.attitude написа: 11 Юни 2021 11:28
georgebg написа: 11 Юни 2021 11:25

Принципа е, че качеството на екстракта, зависи от налягането. Оттам всички настройки се правят, така че при кафето да е точното налягане, защото това е важното. Затова и се "мери" при цедката.
Какво е налягането на помпата, в тръбата и т.н. няма значение, ако го докараш в таблетката да е 9 бара...
Но все пак ако налягането в началото на една тръба е Х, то и в края и ще е Х - физика. Затова и по-нагоре беше обяснено, че OPV-то се грижи за постигане на константно налягане, каквото си го нагласиш.
Значи щом идва от помпата 15 бара, няма как да го направиш на 9 бара на цедката?
На пътя между помпата и цедката ако имаш OPV - то регулира налягането и след него към цедката имаш каквато е настройката на OPV-то. Най-грубо казано , ако OPV-то не е регулируемо. се състои от една пружина, която като се скъси, се намаля налягането на изхода. Има теми за такива интервенции.
Другия начин е ако имаш ръчен флоу контрол, през него намаляйки дебита, се постига и регулиране на налягането, но там трябва да имаш манометър за да следиш в реално време какво се случва и колко да регулираш.
Помпите с променливо налягане са вече друга тема.
free.attitude
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 09 Апр 2021 11:33
Град: Burgas
Приготвям кафе с: Breville Barista Express

Мнение

georgebg написа: 11 Юни 2021 11:34
free.attitude написа: 11 Юни 2021 11:28

Значи щом идва от помпата 15 бара, няма как да го направиш на 9 бара на цедката?
На пътя между помпата и цедката ако имаш OPV - то регулира налягането и след него към цедката имаш каквато е настройката на OPV-то. Най-грубо казано , ако OPV-то не е регулируемо. се състои от една пружина, която като се скъси, се намаля налягането на изхода. Има теми за такива интервенции.
Другия начин е ако имаш ръчен флоу контрол, през него намаляйки дебита, се постига и регулиране на налягането, но там трябва да имаш манометър за да следиш в реално време какво се случва и колко да регулираш.
Помпите с променливо налягане са вече друга тема.
Разбрах. Благодаря за обяснението.
Бивам :confusion-shrug:
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 176
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Кафе+топла вода

Мнение

free.attitude написа: 11 Юни 2021 11:18
rockets написа: 10 Юни 2021 20:48

Защото това е важното,на "изхода" колко е :)
Е как на изхода? Сега кажи че няма разлика дали помпата ще ти дава 15 или 9 бара. И в двата случея ти трябва различен grind за да имаш 9 бара на цедката.
Ама разбира се,че има! Вибрационните с 15 бара качват бавно налягането докато ротационните с техните "постоянни" 6-7-8-9 или 10 бара много по-бързо напояват "таблетката" което води до по-добра екстракция за по-кратко време! Отделено вибрационните са с много по-слаб дебит когато срещнат "съпротива" от финното смилане.
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!