Pour over - V60, Chemex, Kalita, Clever dripper ...

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Dimi
Средно изпечен
Мнения: 182
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Пачко_007 написа:
04 Яну 2021 12:16
@Dimi
На 26клика ли обикновено мелиш за V60?

Здр. Пачко,

Относително е. Варирам с настройките спрямо зърната и рецептата, т.е количеството кафе което приготвям. 15>240 и 25>400 са най- честите ми съотношения. Пия както филтър така и еспресо само светло, т.е едни и същи зърна и за двата метода. Най-често варирам между 24 и 29 клика. Но да, може да се каже че често съм на 26 ;)

Скоро имах само един омни роаст (филтър&еспресо). Там трябваше да меля на 22. :) И за еспресо също. Искаше много финно..

temp
Светло изпечен
Мнения: 149
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Имам усещането че ти е много едро смляно или старо. Цъфтежа е като преинфузията целта е да се напукат зърната, но не и да отмиеш.
Кафето трябва да се навлажни с гореща вода и времето не се включва към екстракцията

При еспресото е подобно малко вода с ниско налягане и висока температура ( винаги в началото е с поне 1-2г по-висока)
Аватар
Пачко_007
Светло изпечен
Мнения: 145
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38

Мнение

Това,кафе се получи по рецептатат на:@Rotor (първата),смляна на 19 клика на Команданте.Не усещам никакви нотки на тъмен шоколад и цитруси.Може би трябва да меля по едро.Може би бъркам някъде.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Пачко_007 написа:
09 Яну 2021 14:26
Това,кафе се получи по рецептатат на:@Rotor (първата),смляна на 19 клика на Команданте.Не усещам никакви нотки на тъмен шоколад и цитруси.Може би трябва да меля по едро.Може би бъркам някъде.

А на какво има вкус, воднисто ли е или е преекстрактнато? Ако мелиш по-едро, вкусът "избледнява" основно за сметка на тези по-плътни шоколадови/горчиви нотки, които аз лично не харесвам, така изпъкват плодовите аромати, които предпочитам. С много вливания това избледняване според мен някак се компенсира, но не за сметка на плодовият вкус. Пробвай и другите рецепти, но първо разцъкай дадена рецепта напълно с различни едрини (едрината няма лесен начин да се опише, когато се ползват различни мелачки, но за първата рецепта трябва да е като много едра захар), може и с температурите да експериментираш малко. Така ще си напълно сигурен кой фактор как се отразява на вкуса и в крайна сметка ще разбереш дали дадена рецептата ти харесва или не.

На първата снимка има ли течност върху "леглото" на кафето или не? Ако няма вода, това е абсурдно ситно смляно кафе, ако има пак е фино смляно, защото за 5 мин всичко трябва да е отдавна изтекло. В крайна сметка резултатите винаги зависят и от кафето. Ползвай по-светло изпечени. Какво кафе си ползвал? По-добре снимай напитката на добра светлина в каничката, или ползвай прозрачна чаша - трябва да изглежда по-червеникаво/керемидено и леко прозрачно (в непрозрачна чаша не може да се прецени).

Пробвай някой от тези кафета:
ХОНДУРАС КАБАЙЕРО
КЕНИЯ AA+ НИЕРИ
НИКАРАГУА ЛА ВИРХЕН (ако си падаш по по-различни и нетрадиционни вкусове)

Аз последно време правя по втората рецепта, но вече не ползвам V60, a Hario Woodneck.

Dimi
Средно изпечен
Мнения: 182
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Пачко,

Това време от почти 5 мин. е мнооого отгоре!! За толкова време се правят 2 кани и няма как да ти е вкусно! 19 клика е много малко, по-скоро 29. ;)
И както Ротор споменава, трябва да взимаш light roast.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Пачко_007
Светло изпечен
Мнения: 145
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38

Мнение

@Dimi

Само като го гледам,ми се припи и на мен.Но нищо опитите продължават.

пп.Шило в торба не стои,29 клика на Команданте

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Последно промяна от Пачко_007 на 09 Яну 2021 18:59, променено общо 1 път.
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Dimi написа:
09 Яну 2021 18:17
Пачко,

Това време от почти 5 мин. е мнооого отгоре!! За толкова време се правят 2 кани и няма как да ти е вкусно! 19 клика е много малко, по-скоро 29. ;)
И както Ротор споменава, трябва да взимаш light roast.
Dimi

по принцип и според мен е точно както го описваш това за времето. Гледах едно видео с един, който обясняваше много ентусиазирано, че е правил профил на вкуса, като сменял чашите под dripper-a на всеки 10 или 20 секунди (не помня точните секунди), но по-важно беше крайното му заключение - след 2:30 вкусът започва да деградира. Въпреки, че най-вероятно наистина е прав, лично аз не успях да постигна наситен вкус за това време със single pour рецепта - винаги ми е воднисто, така че 3:00 или съвсем малко отгоре ми се струва по-реалистична стойност за single pour рецепта.
Съвсем друга обаче е ситуацията при Kasuya 4:6 метода и производните му (на които аз съм привърженик), там се мели много много едро и има големи паузи между вливанията и горното правило за 3:00 минути няма как да се спази. Там се стига и до 4:00 както съм отбелязал в рецептата за която говори Пачко_007. Дори и да се прехвърли с малко това време не е голяма драма, защото едрината е доста голяма. Но доколкото си спомням как беше с хартия, между вливанията всичко изтичаше, просто трябва да се пробва, като при еспресото е, лесно няма :)

Dimi
Средно изпечен
Мнения: 182
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

@Пачко_007

, във всеки случай изглежда много добре. :handgestures-thumbupleft:;) Дано и да е вкусно!

@Rotor Да, абсолютно така е, напълно съгласен!

Аватар
Tsanislav
Светло изпечен
Мнения: 140
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Varna
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - Gaggia Factory G106 - Comandante C40

Мнение

Едно експериментално кафе от Slone COLOMBIA MANDELA LA ESPERANZA Анаеробно. Доста интересно, много силен аромат на канела има. Но в 4312 пих пак едино анаеробно от Ел Салватор, то беше просто уникално, толкова ароматно, балансирано, абе феноменално беше.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
www.tsanislavhristov.com
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 182
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

E109C959-55F1-4F1D-B4DD-82E78988D960_1_201_a.jpeg

Здр.

Пробвах и пластмасов дрипер. Ами определено оставам във всекидневието на керамика. И като се вгледа човек се вижда, че не само материалът е различен. Дори и да са малки, има разлики и в каналите. Долу е пластика, горе в ляво е стъкло. Късите спирали при стъклото са доста по-дълги от тези на пластмасата, а при керамиката всичките са по-дебели. А иначе пробвах да пия от чаша за шампанско. Изглежда смешно, но определено възприемам по-ароматни глътки..
В този ред на мисли: Една приятна неделя! :coffee:

11AD2749-677D-4CF4-B16A-7BAE8DB5D1C8_1_201_a.jpeg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.