PUCKPUCK - cold brew drip добавка за AeroPress

Кафе напитки, начини и техники на приготвянето им и всичко свързано с това

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
chilko
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2020 17:11
Град: София
Приготвям кафе с: V60, moka pot, aeropress, french press, puckpuck, hario skerton, solis scala

Мнение

Май мнозина имат AeroPress и се радват на многото възможности за приготвяне на кафе, които предлага, затова ще добавя още един - cold brew drip. Това става чрез добавката PUCKPUCK, която преди време е минала през Kickstarter, но аз разбрах за нея по-късно от едно видео на European Coffee Trip.



В началото се двоумях заради цената от 20 паунда, защото е почти колкото цената на аеропресата, но в крайна сметка реших да пробвам. На практика това са два свързани чрез резба диска, които се поставят върху външния цилиндър на пресата, а отгоре се поставя съд за вода. Те продават техен, който е пластмасов и добавя още 10 паунда към цената, но нямате нужда от него, защото системата е проектирана за работа с изрязана бутилка за минерална вода.

Изображение

Аз работя с 1.5 л с бранда на Фантастико и си признавам, че в началото имах притеснения дали ще намеря подходяща, защото се оказва, че в различните страни бутилките има различни резби. Важното е да е за минерална вода, защото при газираните напитки резбата е различна.

В сайта им има добро описание на целия процес, но имате нужда от 38 грама средно смляно кафе и 500 мл вода, която е разделена на 400 мл течност и 100 грама лед.

Изображение

- поставяте пресата с филтър и навита долна част върху съд с достатъчен обем
- сипвате кафето и го изравнявате с разклащане, а отгоре пускате надупчения диск на PUCKPUCK, който има за задача да разпредели водата равномерно
- затягате двата диска и ги поставяте отгоре - пасват много добре върху цилиндъра
- навивате съда за вода и поставяте водата и леда - аз го правя върху везна
- започвате да развивате леко горния диск, докато водата започне да капе. Понякога е нужно малко повече време, за да се уцели точната скорост
- изтегляте приложението им (iOS и Android) и чрез него опитвате да достигнете скорост на изтичане от около 50 капки в минута
- след 2-3 часа кафето е готово и можете да го консумирате или оставите в хладилник за последваща употреба



По този начин става концентрат, който може да се разрежда, но аз предпочитам да го пия така на малки шотове. Предполагам може да се ползва успешно и в коктейли (white russian примерно). Вкусът е различен и много по-сладък, защото екстракцията става със студена вода, а и киселинността е по-ниска и дразни по-малко стомаха. Ползвам PUCKPUCK с кафе на Amazon, което иначе не ми допада в аеропресата, но по този начин става много добре.

Въпреки че става дума за две парчета пластмаса изработката е много добра, а размерите правят PUCKPUCK много подходящ за мобилна употреба с аеропресата, а и навсякъде има подходящи бутилки за вода. Чудесна алтернатива на онези големи стъклени кули, които изглеждат ефектно, но са крехки и не стават за разнасяне насам-натам, а освен струват много повече. Разбира се, нужно е повече време за приготвяне, но след това ще имате кафе за няколко дни.

Може да се поръча от техния сайт, който доставя до България, но за да спестя малко от доставката го взех от Amazon UK и го достави Гъбко.
Аватар
Rotor
Светло изпечен
Мнения: 85
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Не разбрах това приложение за телефон как точно работи и брои скоростта на капките?

Какво ти е личното мнение за вкуса на cold brew (независимо дали е Puckpuck), спрямо охладено филтър кафе? Със сигурност има значение как се приготвя самият филтър, но за себе си след много опити достигнах до извода, че студената екстракция е тотално осакатяване на кафето - толкова много вкусове се губят, които присъстват в горещата екстракция. Не знам, при някакво много долнопробно кафе, cold brew може и да е подходящ избор, но при качествено кафе според мен изобщо не трябва да се стига до cold brew. Аз експериментирах доста cold brew с цел точно да си направя кафе ликьор за White Russian (Kahlúa-та е баси недоразумението, Tia Maria е по-добре, но в домашни условия може да се направи далеч по-добър ликьор) и накрая установих, че с V60 резултата е много по-добър. Единственото предимство на cold brew е, че лесно може да направиш концентрат, докато с V60 е доста по-трудно (почти невъзможно), но за целта може да се направи френска преса и да се филтрира през хартиен филтър.

Ако се върнем отново на Puckpuck, James Hoffmann коментираше, че не харесва този вид cold brew с капките, защото така се окислява кафето и се променя вкуса в негативна посока. Наистина доста по-просто ми се струва да смесиш всичко и накрая да филтрираш, но сигурно има разлика във вкуса.
Аватар
chilko
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2020 17:11
Град: София
Приготвям кафе с: V60, moka pot, aeropress, french press, puckpuck, hario skerton, solis scala

Мнение

Rotor написа:
10 Сеп 2020 17:10
Не разбрах това приложение за телефон как точно работи и брои скоростта на капките?

Какво ти е личното мнение за вкуса на cold brew (независимо дали е Puckpuck), спрямо охладено филтър кафе? Със сигурност има значение как се приготвя самият филтър, но за себе си след много опити достигнах до извода, че студената екстракция е тотално осакатяване на кафето - толкова много вкусове се губят, които присъстват в горещата екстракция. Не знам, при някакво много долнопробно кафе, cold brew може и да е подходящ избор, но при качествено кафе според мен изобщо не трябва да се стига до cold brew. Аз експериментирах доста cold brew с цел точно да си направя кафе ликьор за White Russian (Kahlúa-та е баси недоразумението, Tia Maria е по-добре, но в домашни условия може да се направи далеч по-добър ликьор) и накрая установих, че с V60 резултата е много по-добър. Единственото предимство на cold brew е, че лесно може да направиш концентрат, докато с V60 е доста по-трудно (почти невъзможно), но за целта може да се направи френска преса и да се филтрира през хартиен филтър.

Ако се върнем отново на Puckpuck, James Hoffmann коментираше, че не харесва този вид cold brew с капките, защото така се окислява кафето и се променя вкуса в негативна посока. Наистина доста по-просто ми се струва да смесиш всичко и накрая да филтрираш, но сигурно има разлика във вкуса.

В приложението натискаш бутон всеки път като видиш да пада капка и то изчислява скоростта. Малко low tech, но работи :)

Честно казано не съм пил друго cold drip кафе, така че не знаех какво да очаквам, но май във фабрика Дъга правеха и ще пробвам. Предвид голямото количество кафе затова и не ползвам някое от по-специалните кафета, но това на Amazon се оказа доста добро за целта, а и 2 кг идват под 30 лв. Последните няколко пъти увеличих леко едрината на смилане и се появи повече сладост, каквато нямаше преди.

И накрая е важно да спомена, че има разлика между cold brew и cold drip brew - в първия случай кафето стои във вода 12-18 часа и става много по-силно (правил съм с френска преса), а при втория (известен и като Kyoto cold drip) контакта между двете е много по-кратък. При скорост на капките от PUCKPUCK около 50 за минута всичко приключва за 2 часа и нещо.

Аватар
chilko
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2020 17:11
Град: София
Приготвям кафе с: V60, moka pot, aeropress, french press, puckpuck, hario skerton, solis scala

Мнение

Във Фабрика Дъга правят nitro cold brew. Днес опитах за първи път и беше супер.