Страница 1 от 2

От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 08:31
от airborne
Здравейте,
Доста почетох из форума, преди да се регистрирам.
От 20 и повече години неизменно пия кафе от стара Bialetti Morenita 6 cup. В един момент попрочетох как се прави и започнах да надобрявам. Моят метод, видян в много италиански форуми и клипове е следният:

1. Пускам котлона на 9 /12 да нагрее
2. Пълня резервоара до маката - до долния ръб на клапана със загрята на каната вода, не вряща, но вряла.
3. Кафето равномерно в кошницата, но без притискане
4. Завинтвам добре корпуса за резервоара (държа резервоара с кърпа, защото нагрятият алуминий пари)
5. Слагам кафеварката на котолона, но не централно, а леко странично, дръжката да е навън. Капакът е отворен.
6. След около 7 минути се чува леко съскане и започва екстракцията. Първо се появява шоколадена гъста пяна, след това започва черното кафе да се стича на тънка струя и постепенно да изпълва горния съд.
7. Не изчаквам всичката вода да мине през кафето, а когато излизащата течност изсветлее или се появят мехури (но преди да започне да бълбука) свалям от огъня и потапям дъното в купа със студена вода. Така процесът прекъсва и не се прегрява излишно.
8. Разбърквам леко с малка лъжичка, за да се хомогенизира
9. Пия и тормозя госпожата да каже дали е хубаво, дали е по-добре от вчера и т.н.

Какво не трябва да се допуска:

- Водата в резервоара да ври и клокочи
- да се вдига пара преди да започне екстракцията
- кафеварката да "плюе" и да пръска

Ако нещо от казаното се случва, това е знак, че уплътнението не е добро, не се получава налягане в съда, което да избута горещата вода, а вместо това се вдига вряща вода, която изгаря/сварява кафето и то става горчиво.

- Прекалено бързо излизане на кафето - това показва, че температурата е висока и отново прегрява и съсипва кафето. Добрата екстракция според мен е 45 - 60 секунди бавно стичане на черно гъсто кафе, без пяна, мехури и клокочене.

- По-добре да спрем процеса по-рано, когато видим, че излизащата течност изсветлява, и се появяват мехури и ако така направеното кафе ни е силно, да добавим малко гореща вода от каната, отколкото да преекстрахираме.

- Ако в един момент започне бурно да излиза, като фонтан, значи температурата ни е висока. Тогава трябва просто да вдигнем кафеварката над котолона, за да отнемем топлина (както при турско на джезве) и следващият път да пробваме на по-ниската степен на котлона.

- Нагряването и екстракцията не бива да е и прекалено дълга (чакал съм 16 - 17 минути за екстракция от 3 минути), защото ще се получи много силно кафе, не от прегряване, а от дълъг досег на водата с кафето. Трябва да намерим златната среда.

И така, с малко мурафети от алуминиевата кафеварка може да се извади много приятно мока кафе. Не е случайно, че италианците го правят у дома си близо 90 години

Поздрави!

Re: от Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 08:44
от airborne
Нещо важно, което забравих. Периодично (при мен веднъж на 40 години :) ) е добре да сменяме уплътнението на кафеварката. Днес има силиконови пръстени, които се смятат за по-добри от гумените, по-меки са, нямат миризма и са с 20 -тина стотинки по-скъпи. Но и нов гумен пръстен да сложите, пак е напълно ОК. Най-често пръстените, а и другите резервни части - кошници, цедки, дръжки са стандартни, в зависимост от размера ка кафеварката - за колко кафета е - 1 - 3 - 6- 9 - 12. Тук трябва да отбележем, че размерите са според италианската мярка за шотове от 30 мл. Нормално двамата с жена ми сутрин изпиваме една кафеварка за 6 - кафета. Важно е да знаем, че не можем да правим по-малка доза, отколкото е размера на кафеварката. Винаги пълним вода до мярката на резервоара и кошницата изцяло с кафе.

Важно: На новият пръстен му трябва време за да слегне и да уплътни хубаво. Не се паникьосвайте, ако не се получи от първия път и водата заври и заклокочи! Най-напред извъртете 2 - 3 пъти само вода. (може първият път с малко разтворена сода или бял оцет, таман да прочистите системата). След това към третото кафе нещата ще си дойдат на място.

При първата си смяна, когато не ми се получи с новия пръстен изпаднах в паника, купих за три дни три различни пръстена и всеки нов отново не ставаше, после взех нова кошница, накрая взех назаем друга кафеварка да сменям части за да разбера къде е проблемът. Проблем няма, просто трябват 5 - 6 цикъла за да се намести новата гума и всичко да тръгне като по учебник.

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 09:34
от Gaggia
Добре дошъл, инструкциите за Биалети кафеварката са много полезни и може би е добре да бъдат добавени и в тази тема: viewtopic.php?f=5&t=228&p=2588

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 09:36
от airborne
Трета част: Почистването. Една от градските легенди е, че кафеварката никога не се мие с препарат. Наслагването от кафе придавало било допълнителен аромат, а и правело филм върху алуминия за да няма кафето метален вкус.

С моя скромен опит, а и с мнението на доста италиански фенове, които съм чел, това са глупости.

Периодично кафеварката трябва да се измива изцяло. Това значи сваляне на гумата и цедката и всичко с твърдата част на гъбата и препарат за чини. Аз тъй като правя основно почистване рядко, пръскам и оставям 15 мин. и с Meglio. Ако има петна и нагоряло (при газови котлони), търкам и с домакинска стоманена вълна. Налкрая дори за фасон минавам с няколко шкурки 800 - 2000 и вълнен парцал с паста за зъби :)

Блестящата и специфично матова кафеварка от старата, плътна алуминиева отливка има особен колорит и носи духа и чара на епохата, в която е създадена. Тънките и леки тенекета от "немските магазини" с блясък на алпака нямат това излъчване, макар да се справят нелошо с основната си цел.

Обратно: вехтата, захабена и мърлява кафеварка изглежда като извадена от тоалетна на вагон-ресторанта на Експрес "Златни пясъци". Гнусна е, а вероятно и бактериологично обогатена.

Но! Ако ще мием с препарат, тогава е задължително хубаво пълно измиване и изплакване. Ако остане мазно наслояване от кафе и то се примеси с препарат, наистина ще се скапе вкуса.
Миенето с препарат е важно, особено, ако кафеварката не се ползва редовно.

Аз ползвам кафеварката всеки ден, а в уикендите по два - три пъти. Затова само изплаквам добре с вода и с гола ръка, а правя пълно щателно измиване на няколко седмици

Важно е след измиване да не се затваря мокра кафеварка. Оставя се отворена и разглобена да изсъхне изцяло. Дори подсушавам външно с кърпа, за да не оставят капки и да развалят фасона.

По-добре е да се изплакне веднага след ползване (след като изстина), а не да се оставя с остатъчно кафе да престоява. Но ако нямате време сутрин, няма нищо фатално и да пренощува и на сутринта да я измиете преди новото действие.

Отработеното кафе от кошницата не се изтръсква със силно чукане в ръб, защото може да се изкриви кошницата и да развали уплътнението, което е най-важното нещо в процеса. Нова кошница струва 3 - 4 лв., но все пак. Вместо това издухваш през тясното на фунията над плика с боклук и шайбата с отработено кафе се изстрелва като изплюта костилка от череша, което носи допълнителен кеф.

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 10:37
от радо
Много добре написано и обяснено. Колко съм се разправял с баща ми да маха кафеварката по-рано, обаче не и не - "така не излиза всичко и хабим кафе". Няма надежда :)

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 10:42
от airborne
За мен онзи специфичен уют, който носи хъркането на кафеварката за да ни съобщи че "кафето е готово" е отговор на основополагащия въпрос на този форум, а именно "Защо българите обичат горчиво кафе?" (възпято и от Смирненски) ;)

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 11:09
от Иван Вълков
Аз съм мераклия да се сдобия с една подобна кафеварка но все не ми достига смелост след еспресомашината. Иначе уникално написано ръководство за боравене с кафеварката!

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 11:31
от airborne
Няма страшно, не хапят! ;) Хубавото е, че финансовият риск е минимален - струват 5 - 15 лв. във вехтошарските форуми. Старите италиански, кубински и български, всичките с много добро качество на материала и отливката. Дори смея да кажа, че една кубинска, с която тествах за контрола, превъзхожда Биалетито. Тя няма никаква маркировка. Българската е неразличима от кубинската, но има щампа 15 лв. отвътре на капака.
Имай предвид, че старите Bialetti много често не носят бранда. Или е бил с боя. Вместо това имат различни моделни наименования - Morenita, Junior Express, Marimba, Zanzibar... На капака пише ABC Crusinallo или ABC Omegna. ABC идва от Alphpnso Bialetti di Crusinallo. Имали са две фабрики в градчетата Крузинало и Омегна. Понякога има и само надпис Made in Italy.

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 17:25
от anto
Много увлекателно си поднесъл инструкциите. Добре дошъл във форума!

Re: От Bialetti към нещо още по-табиетлийско

Публикувано на: 08 Яну 2020 18:12
от toro
airborne написа:
08 Яну 2020 10:42
За мен онзи специфичен уют, който носи хъркането на кафеварката за да ни съобщи че "кафето е готово" е отговор на основополагащия въпрос на този форум, а именно "Защо българите обичат горчиво кафе?" (възпято и от Смирненски) ;)

С 2-3 захарчета..