Lelit Anita PL042TEMD - еспресо

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Svetlin, Gaggia

Аватар
zing
Зелено кафе
Мнения: 42
Регистриран на: 27 Дек 2021 13:28
Град: Плевен
Приготвям кафе с: Saeco Armonia

Мнение

Кеф цена нема :lol:
А задапратното устройство е по-важно от техниката и във фотографията, и в кафето.
Но пейн, но гейн!
www.zing-studio.com
observer
Светло изпечен
Мнения: 147
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Victoria + Mazzer Major

Мнение

За това време (520 дни) през мелницата по твоите сметки ще са минали 26.5кг кафе. Ако от толкова ножовете са за смяна ще да са правени от сирене. Тия цени на кафето също са доволно измислени, но както и да е...
Отделно тук кафето е малко или много хоби, а от хоби да търсиш сметка с кръчмар или без няма смисъл.
Та така, подкрепям georgebg по отношение на мелачката

ПП - зачудих се колко им е животът на едни ножове, ето на сайта на Бараца какво казват "Specifically, a set of steel burrs should perform well for about 500lbs of coffee grinding. A set of ceramic should go for about 750lbs." Та идва тъкмо 10 пъти повече. Цената на Ф64 ножове също не е 300лв, освен ако не идват с доставка със щастлив край ;)
Alamo
Светло изпечен
Мнения: 95
Регистриран на: 15 Май 2021 02:12
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: La Scala Butterfly + Fiorenzato F64EVO/ Gaggia Clasic PID + MAzzer Joly

Мнение

observer написа: 07 Яну 2022 14:51 За това време (520 дни) през мелницата по твоите сметки ще са минали 26.5кг кафе. Ако от толкова ножовете са за смяна ще да са правени от сирене. Тия цени на кафето също са доволно измислени, но както и да е...
Отделно тук кафето е малко или много хоби, а от хоби да търсиш сметка с кръчмар или без няма смисъл.
Та така, подкрепям georgebg по отношение на мелачката

ПП - зачудих се колко им е животът на едни ножове, ето на сайта на Бараца какво казват "Specifically, a set of steel burrs should perform well for about 500lbs of coffee grinding. A set of ceramic should go for about 750lbs." Та идва тъкмо 10 пъти повече. Цената на Ф64 ножове също не е 300лв, освен ако не идват с доставка със щастлив край ;)
Ехааа аз толкова пия на година. 5кафета х14грама=70гр на ден, 25,2кг на година за мен и жената. Карам с един дърт Мазер, служил верно в някво заведение, после забравет и спасен от мен на път за претопяване. Ами още е живо тва куче и се раздава доволно добре. Та въпросната ДжиЙота най вероятно ще я ползват и децата ти, с голяма вероятност без да са сменили ножовете. Тва с мелачките е ....странна работа. За самият процес на мелене са от значение размер на ножове, обороти, и двата ножа да са прецисно изработени и паралелни. Какво ще ги върти тези ножове, трифазен мотор, инвертор, монофазен асинхронен, ръчка, каква ще е отливката на корпуса, електрониката за управление, надписа..... са абсолютно без значение за физическото смилане.
georgebg
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Апр 2021 13:32
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
G-IOTA DF64
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

dta написа: 07 Яну 2022 14:25
2. В една друга тема написах, че кафемашината и мелачката за бариста са като апарата и обектива за фотографа (инструмент за работа), но както във фотографията не апарата и обектива, а фотографа и светлината правят фотографията, така и в случая не кафе машината и мелачката а бариста и кафето правят еспресото в чашката. Всичо останало е суета.
Изказал съм лично мнение и разбира се че не карам никой да пие отвратително кафе за да "избива" кафемелачка, може и да се потърсят други начини за "изкарване на пари" а не от "икономия".
Лично за офиса ни, в който вече рядко ходя, защото е на 500км от мен :) , купуват по промоции и т.н. по 5-6 кила наведнъж по 8 лв. килото, така че такова кафе има, дали е кафе е вече друга тема.
Кафетата които пия напоследък са по 20-22 лв. за 250 гр. , затова съм дал 80 лв.кг ориентировъчно според "моя обектив".
Намери баристата, аз ще докарам кафето - на поляната, и да ми направи кафе без суета .... и без мелачка и машина .
dta
Светло изпечен
Мнения: 126
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit; Rancilio Silvia

Мнение

observer написа: 07 Яну 2022 14:51 За това време (520 дни) през мелницата по твоите сметки ще са минали 26.5кг кафе. Ако от толкова ножовете са за смяна ще да са правени от сирене. Тия цени на кафето също са доволно измислени, но както и да е...
Отделно тук кафето е малко или много хоби, а от хоби да търсиш сметка с кръчмар или без няма смисъл.
Та така, подкрепям georgebg по отношение на мелачката

ПП - зачудих се колко им е животът на едни ножове, ето на сайта на Бараца какво казват "Specifically, a set of steel burrs should perform well for about 500lbs of coffee grinding. A set of ceramic should go for about 750lbs." Та идва тъкмо 10 пъти повече. Цената на Ф64 ножове също не е 300лв, освен ако не идват с доставка със щастлив край ;)
Като мине някое камъче с кафето, сайта на Бараца рязко губи значение.
dta
Светло изпечен
Мнения: 126
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit; Rancilio Silvia

Мнение

georgebg написа: 07 Яну 2022 15:53
dta написа: 07 Яну 2022 14:25
2. В една друга тема написах, че кафемашината и мелачката за бариста са като апарата и обектива за фотографа (инструмент за работа), но както във фотографията не апарата и обектива, а фотографа и светлината правят фотографията, така и в случая не кафе машината и мелачката а бариста и кафето правят еспресото в чашката. Всичо останало е суета.
Изказал съм лично мнение и разбира се че не карам никой да пие отвратително кафе за да "избива" кафемелачка, може и да се потърсят други начини за "изкарване на пари" а не от "икономия".
Лично за офиса ни, в който вече рядко ходя, защото е на 500км от мен :) , купуват по промоции и т.н. по 5-6 кила наведнъж по 8 лв. килото, така че такова кафе има, дали е кафе е вече друга тема.
Кафетата които пия напоследък са по 20-22 лв. за 250 гр. , затова съм дал 80 лв.кг ориентировъчно според "моя обектив".
Намери баристата, аз ще докарам кафето - на поляната, и да ми направи кафе без суета .... и без мелачка и машина .
Има ръчни мелачки (мини мол примерно) за 50-60 лв които ще дадат смилане за достатъчно хубаво еспресо,
За сведение най страхотното кафе което съм пил в живота си, беше на границата между Еритрея и Етиопия, изпечено на огъня в нещо като глинен тиган, смляно между два камъка и сварено в нещо като войнишко канче на огъня.
georgebg
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Апр 2021 13:32
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Super Digital
G-IOTA DF64
1Zpresso K-Plus
Hario Drip Pot Wood Neck

Мнение

dta написа: 07 Яну 2022 19:16
georgebg написа: 07 Яну 2022 15:53

Изказал съм лично мнение и разбира се че не карам никой да пие отвратително кафе за да "избива" кафемелачка, може и да се потърсят други начини за "изкарване на пари" а не от "икономия".
Лично за офиса ни, в който вече рядко ходя, защото е на 500км от мен :) , купуват по промоции и т.н. по 5-6 кила наведнъж по 8 лв. килото, така че такова кафе има, дали е кафе е вече друга тема.
Кафетата които пия напоследък са по 20-22 лв. за 250 гр. , затова съм дал 80 лв.кг ориентировъчно според "моя обектив".
Намери баристата, аз ще докарам кафето - на поляната, и да ми направи кафе без суета .... и без мелачка и машина .
Има ръчни мелачки (мини мол примерно) за 50-60 лв които ще дадат смилане за достатъчно хубаво еспресо,
За сведение най страхотното кафе което съм пил в живота си, беше на границата между Еритрея и Етиопия, изпечено на огъня в нещо като глинен тиган, смляно между два камъка и сварено в нещо като войнишко канче на огъня.
Тогава искрено се учудвам какво прави в подписа Ви, Силвия и Лелит, би трябвало да си приготвяте кафе с тиган, защото всеки се стреми да постигне с домашния си сет, този вкус , който най-много му харесва. Това е просто факт !

А и вкуса на всеки е различен, някой си харесват горчилките от вендингавтоматите и обожават разните парфюмирани неспресота и подобни, аз не съм от тях, също за някой не е приемлив резулата да се смила кафе с мелачка, която струва по-малко от кило кафе, за качествата на тази мелачка изобщо не ми се говори.

И ако тази мелачка, върши страхотна работа, защо тогава се интересувате живо от G-IOTA или дори по-скъпата нова Еурека ?
Аз никога не бих изказал мнение, което противоречи със собствените ми разбирание и намерения.
dta
Светло изпечен
Мнения: 126
Регистриран на: 12 Окт 2021 22:30
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit; Rancilio Silvia

Мнение

georgebg написа: 07 Яну 2022 19:25
dta написа: 07 Яну 2022 19:16
Има ръчни мелачки (мини мол примерно) за 50-60 лв които ще дадат смилане за достатъчно хубаво еспресо,
За сведение най страхотното кафе което съм пил в живота си, беше на границата между Еритрея и Етиопия, изпечено на огъня в нещо като глинен тиган, смляно между два камъка и сварено в нещо като войнишко канче на огъня.
Тогава искрено се учудвам какво прави в подписа Ви, Силвия и Лелит, би трябвало да си приготвяте кафе с тиган, защото всеки се стреми да постигне с домашния си сет, този вкус , който най-много му харесва. Това е просто факт !

А и вкуса на всеки е различен, някой си харесват горчилките от вендингавтоматите и обожават разните парфюмирани неспресота и подобни, аз не съм от тях, също за някой не е приемлив резулата да се смила кафе с мелачка, която струва по-малко от кило кафе, за качествата на тази мелачка изобщо не ми се говори.

И ако тази мелачка, върши страхотна работа, защо тогава се интересувате живо от G-IOTA или дори по-скъпата нова Еурека ?
Аз никога не бих изказал мнение, което противоречи със собствените ми разбирание и намерения.
Никога не съм казал, че са лоши мелачки, но аз мога да си ги позволя без да трябва да пия година две гадно кафе в замяна, не мога да си позволя кафе от 200 лв квадрата и за това пия от малки пекарни.
Ползвал съм още няколко машини и мелачки, (някой (в бар) за няколко хиляди, други (лични) за жълти стотинки) и твърдя, че ако имате късмета да опитате онова “Еритрейско” кафе, приготвено от негърката на огъня пред колибата и’,ще изхвърлите и техниката и кафето си през прозореца.
Не забравяйте, че старите технологии почти никога не са по лоши от новите, но винаги са различни.
Аватар
NikolayStoyanov
Средно изпечен
Мнения: 294
Регистриран на: 27 Окт 2020 11:47
Приготвям кафе с: Rancilio Nancy
Hario Skerton +
La San Marco SM 90/A

Мнение

Колеги, хахаха.... В последните "отговори" на тази приятна трибуна долавям емоционална реторика, класови предрасъдъци, и суета.
Поздрави
Един бариста в Япония е казал - "おいしいエスプレッソは、美味しくて適切に焙煎されたコーヒーから作られています...テクノロジーが役立ちます" и е много прав :coffee:
didipov
Зелено кафе
Мнения: 19
Регистриран на: 14 Ное 2021 09:54

Мнение

boko70 написа: 06 Яну 2022 11:02 Вече две седмици екпериментирам с различни кафета - само арабика.
Факторите са много; спепен на изпичане, големина, масленост, начин на ферментация.
Предполагам, че при един и същ грамаж, настройката на меленето ще се получи, като опит.

Забелязах, че при мелене с по-малко от 1, нещо не е наред с кафето.
Купих си кафета от Дъбов - най-малката степен на мелене ми е 1.5 при 17.5гр. за Никарагуа/Анаеробно.
Получават се много добри резултати.
Опитвам да измествам вкусовете от горчиво към кисело, но трябва да мине време ;-)

Вградената мелачака е:
https://lelit.com/product/fred-pl043mmi/


Аз досега не съм постъгнал добри резултати с lelit 7гр цедка. Работя само двойната.
Какви са резултатите с Ascaso H20 7гр, Има ли смисъл да си купувам такава?
Ascaso все още не е пристигнало в склада на габко...от там седмица до бг, по груби сметки най-рано след две седмици ще дам отзив. Немците не се напъват нещо много да работят след празниците.
Относно кафетата и аз до този момент какво ли не пробвах, арабиките се получават единствено на голямата цедка(с ясно изразен вкус) 17-18гр кафе на 2 степен на мелачката. Добър резултат на единичната цетка съм постигал само с бленда прима-виста сива(пробвай го, може да ти допадне, на двойната цедка ми идва силничко). Единствено на това кафе между другото не ми залепва хапчето за душа, не знам каква зависимост има но е факт, всичко друго го стържа с ръкохватката.

Обратно към “Новорегистрирани кафе любители”