Първи стъпки по пътя към еспресото

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

TheAnswer
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 13 Юли 2021 14:02
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Hario Skerton + Bialetti Moka

Мнение

Skala написа: 19 Юли 2021 15:28 От конична до конична има голяма разлика, главно при ножовете. Ножовете на Команданте например са много добре измислени и направени, така че вкусовият профил е уникален. Явно отстъпва на мелачките с големи плоски ножове - над 64 мм. \в друга тема съм помолил за сравнение\, но там пък има други компромиси - цена или размер/визия на машината.
За мен основният недостатък на ръчните мелачки е усилието при смилане. Кой каквото и да говори, в началото ти е интересно и си ентусиазиран, но след десетото кафе почваш да си мислиш с копнеж за електрическа. Онзи ден една по-светла Етиопия изобщо не можах да я смеля и се отказах.
По принцип в момента в домакинството не се пие чак толкова много кафе, че ръчната мелачка да е проблем.
Иначе относно Коменаданте-то, всичките review-та, които видях, казват че вади по-специфичен/приятен вкус, макар да не могат да обяснят как или защо. Явно немските инженери наистина са си написали домашното :)
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 295
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Няма ли да е по-правилно (между другото не е моя измислица, а отдавана се практикува из чужди форуми) този който запитва и се нуждае от консултация, съвет или каквото и да е, да спомене първо профила си на пиене, т.е какво кафе пие, какви зърна предпочита и т.н. Защо?
Защото няма матиматически точен отговор от рода на "това е така, а това е ето така!" Има различни профили на пиене и спрямо тях пасваща техника.. Всичко друго е аматьорска работа и "чесане на езици". В някои форуми, дори полъваш предварително анкета с релевантни въпроси и на базата им получаваш от юзърите съвети, с цел възможно най-добра и точна консултация. ;)
TheAnswer
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 13 Юли 2021 14:02
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Hario Skerton + Bialetti Moka

Мнение

Dimi написа: 19 Юли 2021 16:45 Няма ли да е по-правилно (между другото не е моя измислица, а отдавана се практикува из чужди форуми) този който запитва и се нуждае от консултация, съвет или каквото и да е, да спомене първо профила си на пиене, т.е какво кафе пие, какви зърна предпочита и т.н. Защо?
Защото няма матиматически точен отговор от рода на "това е така, а това е ето така!" Има различни профили на пиене и спрямо тях пасваща техника.. Всичко друго е аматьорска работа и "чесане на езици". В някои форуми, дори полъваш предварително анкета с релевантни въпроси и на базата им получаваш от юзърите съвети, с цел възможно най-добра и точна консултация. ;)
Здрасти,
Ами в самото начало на темата мисля че дадох сравнително подробно описание на ситуацията ми, но си прав че съм изпуснал няколко неща;

Относно броят кафета - в момента пия средно по едно на ден, но когато пиеш pour over / cold brew едни 200мл може да ги пиеш половин ден понякога, както правя и аз. С еспресотата предполагам че бройката ще е около 1-2, максимум 3 на ден.

Относно типовете кафе - за жалост тук съм много гол и бос. До сега съм пробвал най-различни комбинации от методи на екстракция и марки/сортове кафета и за жалост нямам конкретен отговор.
Единственото което мога да кажа е, че за последните години съм експериментирал 2 пъти с различни кафета от Дъбов и винаги съм изкарвал брутално кисели резултати, но това е най-вероятно поради липса на оборудване и слаба техника.
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 295
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здр. @TheAnswer,

Разбира се, аз не визирах теб специално, говорех по принцип ;) Просто беше едно предложение от мен за в бъдеще.
Понеже говорим често за светлите, т.н модерни 3/та вълна, плодови кафета, но ги има и класическите тъмни (италиански) зърна...
Това са различни профили и хардуеърът донякъде трябва да е различен. Не че е строго регламентирано - това се решава от личната инициатива и до колко всеки един от нас е решен да се задълбае в това хоби. И естествено, че и парите играят съществена роля. (И аз искам Слеър в моята кухня. :mrgreen: )
Разбира се, всеки трябва да има и възможността сам да трупа опит (и разочарования ;) )
Но, ако давам на някои съвет ми се иска да знам, дали има някъкви конкретни очаквания или просто "пробва почвата." Ако каже от началото " интересувам се само от светли зърна" т.е светло еспресо, няма да му кажа да си купи Ниш Зеро или Еурека Мигнон, дори няма да му препоръчам и ръчна мелачка, каквато и да е тя. ;)
Аватар
a_valchev
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 19 Юли 2021 23:09
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic / 1Z Presso JX-PRO

Мнение

Здравейте,

всеки момент чакам кафемелачка 1Z Presso JX-PRO. Ако сте ползвали BarShaker.Ro, колко дни отнема доставката до България?
pavkata
Зелено кафе
Мнения: 33
Регистриран на: 14 Юни 2021 16:21
Град: София

Мнение

Ще се забави, аз също поръчах преди няколко дни, казаха, че нямат налични и чакат доставка до седмица.
До колкото знам, след това идва за 4-5 дни
pavkata
Зелено кафе
Мнения: 33
Регистриран на: 14 Юни 2021 16:21
Град: София

Мнение

a_valchev написа: 26 Юли 2021 15:12 Здравейте,

всеки момент чакам кафемелачка 1Z Presso JX-PRO. Ако сте ползвали BarShaker.Ro, колко дни отнема доставката до България?
Получиха мелачката преди 4 дни, преди 3 дни ми я пратиха и днес я получих, много бърза доставка. Доста добро обслужване, отговарят бързо и обясняват всичко.
julia_gt
Нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Сеп 2021 10:21
Град: Ямбол
Приготвям кафе с: V60, Хемекс, еспресо

Мнение

Здравейте, имам автомат на Филипс,но не съм доволна от кафето,което изкарва. Реших да сменя оборудването, четох упорито и прилежно и реших да започна първо с мелачка. Колебанията ми са за Миньон или Малкьонинг. След това ще избера машина, защото наведнъж ще ми бъде малко трудно. Въпросът ми е дали ще има смисъл известно време да правя прилично кафе по този начин?