Добре заварили

Представете себе си и се запознайте с другите потребители на форума

Модератори: Gaggia, glatzial

Bivola
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 18 Дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX

Мнение

Привет и от мен.

Кой би казал, че ще стана любител на кафето... До преди няколко години някак си пиех кафе по задължение и в общия случай навсякъде ми сервираха флуиди с вкус на трета цедка. Единици бяха местата, където правеха
хубаво кафе и все се чудех какво по-специално и различно правят, че да стане такова кафето.
В един щастлив момент си взех едно Делонги ЕС155. Тогава още не знаех, че е абсолютна ширпотреба с крема диск. След няколко години ползване с гадни незнайно кога смляни кафета, изведнъж попаднах на някаква статия за Дъбов и отидох и си взех един плик Coffee religion. Разлика във вкуса определено имаше и може би това беше момента, в който се "завъртях по спиралата". От там нататък започнах да чета какво и как се прави. Първият значим ъпгрейд на техниката ми на приготвяне беше, че започнах да оставям машината да загрее 15-20 Мин, а не да правя кафето, когато лампичката светне след 1 минута. След това някак си успях да махна крема диска и леко полеко започнах да извличам значително по-хубаво и плътно кафе и това всъщност беше момента, когато достигнах максимума на Делонги ти. По-добро кафе с него нямаше как да стане.

След кратко оглеждане реших, че ще купувам употребявана от Английския Ибей. В един момент се оказах с 4 машини вкъщи все Гаджа, като най-доволен останах от Бейби, даже повече и от Класика. Съответно още съм с нея, като останалите продадох след профилактика и смяна на уплътнения. Трябваше да избирам булката или кафемашините. Все пак 4 бяха много.
Та както разбрахте вече съм само с Гаджа Бейби и след доста проби от Домани и Дъбов, от известно време съм се спрял на Риоба Колумбия, Бразилия и Етиопия. Марката е на Метро и поне аз не знам някъде на друго място да се продава. И трите с леко кисели и средно изпечени и обикновено си купувам по един пакет от всяко и си ги редувам. Много по-добро е от масовите препечени чернилки по магазините.
Обикновено си правя сутрин около 35-40мл от 14гр кафе.

След това кратко представяне остана само да Ви кажа "Добре заварили". :coffee:
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Коя точно модификация на Бейби ползваш, че тя се прави дълги години от 70-те на миналия век. Иначе е супер че се събираме запалени фенове. :handgestures-thumbupleft:
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Bivola
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 18 Дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX

Мнение

Ето тази е:

Изображение
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Това е new baby class 06, много прилича по устройство с новия класик 2019
Изображение
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Bivola
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 18 Дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX

Мнение

Да, имам я схемата.
Принципно бях решил да и слагам OPV, но впоследствие смених концепцията изцяло и сега смятам да взимам някоя Бразилия и нея да си я ъпгрейдвам. Яд ме е, че имаше една много запазена в София и можеше и да я пробвам, но докато се чудех и изчезна.
Може би така е по-добре. Тука ще сте утъпкали вече пътеката с OPV на Бразилийте и като я взема мойта ще давате акъл.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2319
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Ранчилио Силвия също ти е вариант, много здрава група съвместима с E61, има си регулатор, че и е малко по красива.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Coffee
Светло изпечен
Мнения: 77
Регистриран на: 16 Дек 2018 21:29
Приготвям кафе с: Grimac Mini, Eureka MCF

Мнение

Bivola написа:
18 Дек 2018 17:26
след доста проби от Домани и Дъбов, от известно време съм се спрял на Риоба Колумбия, Бразилия и Етиопия. Марката е на Метро и поне аз не знам някъде на друго място да се продава. И трите с леко кисели и средно изпечени и обикновено си купувам по един пакет от всяко и си ги редувам. Много по-добро е от масовите препечени чернилки по магазините.

И аз съм взел от тях, но за сега съм пробвал само бразилия и ми хареса. Харесва ми и че са по 500г, понеже 1 пакет се изпива по-бързо и като цяло кафето не изветрява толкова като от пакет 1кг.

Ето и снимка на кафетата, ако някой се интересува. Само не знам дали са им в постоянния асортимент, или ги пускат само периодично.

Изображение

Bivola
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 18 Дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX

Мнение

По начало обема на бойлера според мен се явява като основно ограничение в Classic-a. За единично късо до нормално кафе бива, ако си подгрял достатъчно, но ако трябва да правиш няколко кафета подред,според мен издиша. Това за мен е и основната причина да искам да премина към Lady/Club - там бойлера е почти три пъти по-голям и е най-важното е от месинг, а не от алуминий.
В никакъв случай не казвам, че машината е лоша - напротив. За домашна такава е повече от добра,даже бих казал без конкуренция в този ценови клас, просто има някои леки недостатъци, които при добрo желание и свободно време, могат да се отстранят.
Доста от Вас сигурно са чели за "Preheat copper tube mode" - по английските форуми има доста писано, има и клипове в Ютуб.

Изображение

Та този конкретно ъпгрейд цели да минимизира влиянието на студената вода навлизаща в бойлера и да постигне една по-стабилна температура на екстракция. Около бойлера се навива медна тръба, която се загрява от бойлера и по този начин темпераурата на постъпващата вода вече не е 25-30 градуса, а доста по-висока, не знам и аз колко, но предполагам поне 80 градуса.
Без допълнителни промени в конструкцията, обаче обратната вода се връща затоплена в резервоара за вода и това променя дебита на помпата - същата не е предвидена да работи с топла вода. Спасениете е да се добави един OPV на 9 бара някъде след помпата и още от там да върнем водата обратно в резервоара, а основния OPV на бойлера, ако машината има такъв, да си остане настроен на по-високо налягане или изобщо да го махнем и да сложим вход на бойлер, като от Гаджа с пластмасов OPV.
Ако скоро не изпадне някоя запазена Бразилия, най-вероятно ще я направя тази магария, като мисля да запиша и температурите на екстракция на първо и второ кафе. Ще трябва да се сметне и обема на навитата тръба, колкото повече, толкова по-добре, защото при две три навивки е ясно, че влиянието ще е пренебрежимо малко. Тогава по-скоро водата ще охлажда тръбата, вместо тръбата да нагрее постъпващата вода. При тръба навита 6мм тръба около метър и стени 1мм, доколкото мога да смятам, обемът и ще бъде около 50мл. Любопитно ми е помпата с какъв дебит работи, бях намерил някакви диаграми, ама нещо разчитането им не ми се получава.
Като цяло засега все още го обмислям, но пръстите наистина доста ме сърбят. Тръба има откъде взема, конуси има кой да ми направи, огъването четох, че ставало със сол в тръбата. Ако ли не, господина с конусите ще се мъчи да огъва и така.
Bivola
Светло изпечен
Мнения: 82
Регистриран на: 18 Дек 2018 14:48
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Baby 06
Nuova Simonelli MDX

Мнение

Ето как изглежда екстракцията на Риоба Етиопия с ботъмлес цедката. Умишлено не качвам първите опити с ботъмлеса, защото кафето капеше много бавно и след като поотпуснах малко настройките на мелачката, нещата си дойдоха на мястото. Клипът е правен с двойната цедка със 17грама кафе, а не с тройната, която идва с ботъмлес цедката.



Виждат се накрая едни балончета в каймака, които така и не мога да разбера защо се получават. Има ги само и единствено при това кафе. Така или иначе вече минавам само на Домани Виваче и на Риоба Колумбия. Това повече няма да го купувам. Вчера ходих до Домани, но бяха затворили и отскочих от другата страна на булеварда до Кафемания и си взех едни двустенни чашки да не съм капо 😁
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 296
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Ако чашката ти е малко по близо до портафилтъра ще имаш по малко балончета.