Избор на кафемашина/общи насоки

Всичко свързано с професионалната техника за приготвяне на кафе

Модератори: Gaggia, glatzial

bgtron
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 31 Мар 2019 12:00
Град: Sofia
Приготвям кафе с: La Marzocco

Мнение

87hristiyan написа:
14 Сеп 2019 22:34
bgtron написа:
12 Авг 2019 22:31
Курса въобще не е задължителен.
Изкарах еднодневен курс при Дъбов. Пари хвърлени на вятъра. Не искам да обобщавам, просто споделям опит.
Експертизата тук в този форум е на по-високо ниво.
Бил съм при Дъбов на еспресология с още двама души. Аз лично бях на вече една година "личен" опит , другите двама нямаха понятие. Реално момчето си предаде материята много добре, въпроса е на какво ниво отиваш, ако си напълно без опит смятам, че е полезен курса. Аз лично отидох за да поработя с Марцокото, да смеля кафе с Малкьонига и не напоследно място имах един два въпроса. Реално за 100 л. и няколко часа нали не се очаква да станеш бариста за шампионат? Пак казвам ако си от " 0 " си е задължително посещението.

На диаметрално противоположни мнения сме колега, в което няма нищо лошо.Няма да преразказвам целия курс и нещата който не са ми харесали,само ще спомена че в практическата част ни бе дадено да се упражняваме с единична цедка и тампер 58мм, кафето беше по малко от един пакет и бе на месец и половина.Наречете ме максималист ама за 120лв. , курс наречен еспресология и от марката Дъбов очаквах повече.

Wlado
Светло изпечен
Мнения: 91
Регистриран на: 09 Авг 2019 19:13
Приготвям кафе с: Gaggia naviglio

Мнение

Да звършим, обобщим - купих си (още не съм сигурен дали съм я купил) Lelit pl41tem - еспресомашина с pid. И очаквам да ми пратят една мелачка Nuova Simonelli MDX - четох, че те притежават Eureka и ще сменя фунията с по-скъсата им за 250 гр.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@Wlado

Стабилен избор. Важното е в началото да подходиш смирено - много е вероятно първите кафета да не се получат вкусни. Започни с някое прясно, но евтино кафе, защото сигурно ще дадеш поне един пакет фира.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.