(видеото има звук)
Нова кана Такахиро 0.9l. Дали е добра и си струва ще науча след по-дълга употреба, но на пръв поглед:
Предимства:
- Ръката ми (ръкавица L-XL) влиза в чайника и мога да почистя набързо от наслагвания (между основните почиствания с оцет).
- Изгладена отвътре, горен ръб завит навън, което улеснява почистванията спрямо сгъвките както са напр. на Хариото.
- Малко по-лека (386g; вместимост до преливане 1000ml) от Хариото (418g; вместимост до преливане 1230ml).
- При варене, капачето трака, но (заради зъбчето) не подскача във въздуха, обръщайки се, както Хариото ми започна все по-често да прави.
Недостатъци:
- Дръжката е по-неудобна. Мисля се свиква, но няма шанс комфортът да надмине Хариото. Не е прекалено гореща след завиране, но е близо, особено при повече вода.
- Капачето обаче е прекалено горещо за пипане. За сметка на това, не трябва да се държи при наливане, дори при силен наклон, заради зъбчето (ако е правилно ориентирано, но това човек прави автоматично, защото дупчицата за пара слага далеч от хватката).
- Трябва да се внася от Япония (мисля няма европейски продавач).
Неутрално:
- Засега не виждам предимство за самото наливане, но сравнението не е честно, защото с Хариото имам дългогодишен опит. Времето ще покаже.
- Използваем капацитет за загряване без изригвания на електрическия ми котлон: една идея над 700ml. Т.е. макс. за две чаши (вкл. изплакване на филтъра и задръжка от кафето), но не за два големи мъга.