Робустата оправя всяка техника
Моето кафе днес - снимки и видео
- alex3d
- Светло изпечен
- Мнения: 106
- Регистриран на: 28 Яну 2020 12:33
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Lelit MaraX/Niche Zero
Весели празници!

вид кафе - Dabov Christmas Blend.
машина - Cafelat Robot
кафе - 20 гр.
в чашата - 45 гр.
време за екстракция - 1:30
едрина на смилане - 1.0 (1Zpresso E-Pro)
Ползвах хартиен филтър под dispersion screen-a, напълних цедката до горе с вряла вода, изчаках десетина секунди и излях над половината в чашката за да подгрея и нея. След това долях с вряла вода, до необходимото ниво. После бях напълно ошашкан и се чудех кое точно да гледам - манометър, таймер, дъното на цедката, но преинфузията беше около 15-20 сек, а налягането по време на екстракцията около 7 бара (малко си е зор да се държи високо и константно налягане продължително време - 15-20 кг. натиск трябват). Като цяло мисля, че налягането може и да не се гледа, достатъчно е да се следи струята да е непрекъсната, тънка и равномерна, а налягането да е само за ориентир за определяне едрината на смилане.
Следващият път ще смеля по-ситно или ще намаля дозата на 18 гр.
Edit:
Следващият път ще смеля по-ситно или ще намаля дозата на 18 гр.
едро
- rockets
- Nordic roast
- Мнения: 158
- Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
- Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot
Rotor написа: ↑31 Дек 2020 13:17Аз нямам снимка, но горе-долу изглеждаше, като на Gaggia, даже по-хубавоБях толкова развълнуван, от вида на първото си истинско еспресо, че го разбърках и опитахме преди да съм го снимал. На вкус не беше идеално - усещаше се горчивина, но въпреки това приятно (според тукашните критериите за перфектно, предполагам е доста горчиво). Сигурен съм, че ще мога да го подобря.
вид кафе - Dabov Christmas Blend.
машина - Cafelat Robot
кафе - 20 гр.
в чашата - 45 гр.
време за екстракция - 1:30
едрина на смилане - 1.0 (1Zpresso E-Pro)
Ползвах хартиен филтър под dispersion screen-a, напълних цедката до горе с вряла вода, изчаках десетина секунди и излях над половината в чашката за да подгрея и нея. След това долях с вряла вода, до необходимото ниво. После бях напълно ошашкан и се чудех кое точно да гледам - манометър, таймер, дъното на цедката, но преинфузията беше около 15-20 сек, а налягането по време на екстракцията около 7 бара (малко си е зор да се държи високо и константно налягане продължително време - 15-20 кг. натиск трябват). Като цяло мисля, че налягането може и да не се гледа, достатъчно е да се следи струята да е непрекъсната, тънка и равномерна, а налягането да е само за ориентир за определяне едрината на смилане.
Следващият път ще смеля по-ситно или ще намаля дозата на 18 гр.
Гледай общото време да е по-малко от минута,среден flow 1.8ml до 2.2ml/sec, манометъра само за идея поглеждай,иначе с две ръце лесно се натиска като се ползва малко дамско огледалцe, а повече от 6 бара рядко са необходими!
- rotvailerbg
- Светло изпечен
- Мнения: 88
- Регистриран на: 15 Юни 2020 15:03
- Град: Стара Загора
- Приготвям кафе с: LELIT Bianca PL162T
Ceado E37SD
- gpetrov
- Зелено кафе
- Мнения: 41
- Регистриран на: 09 Сеп 2020 12:12
- Град: Пловдив
- Приготвям кафе с: Profitec Pro 600
Eureka Mignon Specialita'
rotvailerbg написа: ↑13 Яну 2021 11:0418г -> 37мл 48сек с профил кафето е от дюкянъ Ethiopia.Много приятен вкус.
Би ли споделил профила, който използваш? Аз лично на тази Етиопия постигам добри резултати с "намалящ профил", т.е докато потече и няколко секунди след това на максимум отворено и после постепенно намалям до около 6 бара. Пробвал съм и с по-дълга преинфузия на около 2 бара, но първият ми харесва мисля повече.
- rotvailerbg
- Светло изпечен
- Мнения: 88
- Регистриран на: 15 Юни 2020 15:03
- Град: Стара Загора
- Приготвям кафе с: LELIT Bianca PL162T
Ceado E37SD
gpetrov написа: ↑13 Яну 2021 11:27Би ли споделил профила, който използваш? Аз лично на тази Етиопия постигам добри резултати с "намалящ профил", т.е докато потече и няколко секунди след това на максимум отворено и после постепенно намалям до около 6 бара. Пробвал съм и с по-дълга преинфузия на около 2 бара, но първият ми харесва мисля повече.rotvailerbg написа: ↑13 Яну 2021 11:0418г -> 37мл 48сек с профил кафето е от дюкянъ Ethiopia.Много приятен вкус.
Съжалявам за късният отговор, просто сега видях.Аз правя преинфузия ръчно, дигам до 2.5бара затварям водата средно за 5-10 секунди след това постепенно дигам докрай но там държа 2-3 секундаи и веднага до връщам в средата някъде докато изтекът последните 8-10мл, много ми харесва така и продължавам да експериментирам.Меленете е една идея по-финно също да отбележа.