Моето кафе днес - снимки и видео

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

@mortos

Робустата оправя всяка техника

главен редактор
Аватар
RadoRias
Зелено кафе
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Окт 2020 07:31
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic

Мнение

Domani Етиопия Харар 7.5гр / 25гр / 27сек
Няма кисело, няма горчиво... ама Tanzania Honey повече ми харесва.

Screenshot_20201225-134327_Gallery.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
alex3d
Светло изпечен
Мнения: 106
Регистриран на: 28 Яну 2020 12:33
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Lelit MaraX/Niche Zero

Мнение

Започнах 6-те пакета от абонамента които ми се насъбраха с La Cumbre на Le Piantagioni - 17/35гр. 42сек.

Весели празници!
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Slone Costa Rica от абонамента на @BarShaker.Ro , Супер е!
главен редактор
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Етиопия Иргачеф на пекарна Капана, много е ароматна, партидата също е добре изпечена - средно.
главен редактор
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Аз нямам снимка, но горе-долу изглеждаше, като на Gaggia, даже по-хубаво :) Бях толкова развълнуван, от вида на първото си истинско еспресо, че го разбърках и опитахме преди да съм го снимал. На вкус не беше идеално - усещаше се горчивина, но въпреки това приятно (според тукашните критериите за перфектно, предполагам е доста горчиво). Сигурен съм, че ще мога да го подобря.

вид кафе - Dabov Christmas Blend.
машина - Cafelat Robot
кафе - 20 гр.
в чашата - 45 гр.
време за екстракция - 1:30
едрина на смилане - 1.0 (1Zpresso E-Pro)

Ползвах хартиен филтър под dispersion screen-a, напълних цедката до горе с вряла вода, изчаках десетина секунди и излях над половината в чашката за да подгрея и нея. След това долях с вряла вода, до необходимото ниво. После бях напълно ошашкан и се чудех кое точно да гледам - манометър, таймер, дъното на цедката, но преинфузията беше около 15-20 сек, а налягането по време на екстракцията около 7 бара (малко си е зор да се държи високо и константно налягане продължително време - 15-20 кг. натиск трябват). Като цяло мисля, че налягането може и да не се гледа, достатъчно е да се следи струята да е непрекъсната, тънка и равномерна, а налягането да е само за ориентир за определяне едрината на смилане.
Следващият път ще смеля по-ситно или ще намаля дозата на 18 гр.

Edit:
Следващият път ще смеля по-ситно или ще намаля дозата на 18 гр.
едро
Последно промяна от Rotor на 31 Дек 2020 17:12, променено общо 1 път.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 158
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Rotor написа:
31 Дек 2020 13:17
Аз нямам снимка, но горе-долу изглеждаше, като на Gaggia, даже по-хубаво :) Бях толкова развълнуван, от вида на първото си истинско еспресо, че го разбърках и опитахме преди да съм го снимал. На вкус не беше идеално - усещаше се горчивина, но въпреки това приятно (според тукашните критериите за перфектно, предполагам е доста горчиво). Сигурен съм, че ще мога да го подобря.

вид кафе - Dabov Christmas Blend.
машина - Cafelat Robot
кафе - 20 гр.
в чашата - 45 гр.
време за екстракция - 1:30
едрина на смилане - 1.0 (1Zpresso E-Pro)

Ползвах хартиен филтър под dispersion screen-a, напълних цедката до горе с вряла вода, изчаках десетина секунди и излях над половината в чашката за да подгрея и нея. След това долях с вряла вода, до необходимото ниво. После бях напълно ошашкан и се чудех кое точно да гледам - манометър, таймер, дъното на цедката, но преинфузията беше около 15-20 сек, а налягането по време на екстракцията около 7 бара (малко си е зор да се държи високо и константно налягане продължително време - 15-20 кг. натиск трябват). Като цяло мисля, че налягането може и да не се гледа, достатъчно е да се следи струята да е непрекъсната, тънка и равномерна, а налягането да е само за ориентир за определяне едрината на смилане.
Следващият път ще смеля по-ситно или ще намаля дозата на 18 гр.

Гледай общото време да е по-малко от минута,среден flow 1.8ml до 2.2ml/sec, манометъра само за идея поглеждай,иначе с две ръце лесно се натиска като се ползва малко дамско огледалцe, а повече от 6 бара рядко са необходими!

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
Аватар
rotvailerbg
Светло изпечен
Мнения: 88
Регистриран на: 15 Юни 2020 15:03
Град: Стара Загора
Приготвям кафе с: LELIT Bianca PL162T
Ceado E37SD

Мнение

18г -> 37мл 48сек с профил кафето е от дюкянъ Ethiopia.Много приятен вкус.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
gpetrov
Зелено кафе
Мнения: 41
Регистриран на: 09 Сеп 2020 12:12
Град: Пловдив
Приготвям кафе с: Profitec Pro 600
Eureka Mignon Specialita'

Мнение

rotvailerbg написа:
13 Яну 2021 11:04
18г -> 37мл 48сек с профил кафето е от дюкянъ Ethiopia.Много приятен вкус.

Би ли споделил профила, който използваш? Аз лично на тази Етиопия постигам добри резултати с "намалящ профил", т.е докато потече и няколко секунди след това на максимум отворено и после постепенно намалям до около 6 бара. Пробвал съм и с по-дълга преинфузия на около 2 бара, но първият ми харесва мисля повече.

Аватар
rotvailerbg
Светло изпечен
Мнения: 88
Регистриран на: 15 Юни 2020 15:03
Град: Стара Загора
Приготвям кафе с: LELIT Bianca PL162T
Ceado E37SD

Мнение

gpetrov написа:
13 Яну 2021 11:27
rotvailerbg написа:
13 Яну 2021 11:04
18г -> 37мл 48сек с профил кафето е от дюкянъ Ethiopia.Много приятен вкус.
Би ли споделил профила, който използваш? Аз лично на тази Етиопия постигам добри резултати с "намалящ профил", т.е докато потече и няколко секунди след това на максимум отворено и после постепенно намалям до около 6 бара. Пробвал съм и с по-дълга преинфузия на около 2 бара, но първият ми харесва мисля повече.

Съжалявам за късният отговор, просто сега видях.Аз правя преинфузия ръчно, дигам до 2.5бара затварям водата средно за 5-10 секунди след това постепенно дигам докрай но там държа 2-3 секундаи и веднага до връщам в средата някъде докато изтекът последните 8-10мл, много ми харесва така и продължавам да експериментирам.Меленете е една идея по-финно също да отбележа.