Моето кафе днес - снимки и видео

Общи дискусии на тема кафе

Модератори: Gaggia, glatzial

observer
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Peru Cajamarca organic fairtrade от Дюкяна в Капана:

1.jpg

Средно изпечени зърна, сравнително едри.
След смилане:

2.jpg

явно съм бутнал в средата, по принцип няма буци.
Много добре изтече и с хубава крема, но нямаше шарки

3.jpg
4.jpg

Вкус... ми никакъв, нещо слабо сладко, не усещам още ни аромат, ни дявол :evil: Снощи бебето събори една бутилка оцет, не успях да подуша. За щастие важи с пълна сила и за смрадта от памперсите, така че не е само минус.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 765
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Зърната много добре изглеждат и изпичането също, имайки предвид, че повечето пекари си пекат тъмно или средно към тъмно и по-рядко пекат наистина средно, а камо ли средно към светло. Бързо оздравяване ти желая :coffee:
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 417
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

@glatzial

В крайна сметка стигнах до рецепта, която супер много ми харесва с това кафе - на абсолютния минимум, което мелачката позволява. Общо взето прекалявал съм с преинфузията - макар, че шота от към визуална екстракция изглежда по-добре, дългата преинфузия води до повече горчиво почти винаги на Силвията. Почти съм сигурен, че това се дължи на температурна нестабилност в посока нагоре при много нисък дебит. И това си е by design на групата. Контролера ми е достатъчно умен дори да “стабилизира” Т в динамична ситуация по време на шот, но това ще е тотално изгаряне на кафето. След дълги и задълбочени експерименти създателя на контролера ми е стигнал до текущия температурен профил, при който Т на бойлера плавно и равномерно пада по време на шота, което води до максимално стабилна Т на водата при кафето, но за съжалание това важи само в тесните граници на “типичния” стандартен шот до 30тина секунди общо със сравнително висок дебит.

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 605
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@blazarov

яко. Значи мелачката си е наред.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Tsanislav
Светло изпечен
Мнения: 120
Регистриран на: 03 Авг 2019 10:53
Град: Varna
Приготвям кафе с: Gaggia Classic - Gaggia Factory G106 - Comandante C40

Мнение

Ethiopia konga natural от Дио
Много добре изпечено, браво :coffee:

С ръчната Gaggia G106 и Comandante C40
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
www.tsanislavhristov.com
cameraman
Зелено кафе
Мнения: 38
Регистриран на: 15 Ное 2020 17:32
Град: Варна
Приготвям кафе с: Quick MILL 02835, Gino Rossi RR45 Grinder

Мнение

Мисля, че експериментите ми с новите кафемашина и кафемелачки започват да приличат на кафе. Това е резултат от смилане с голямата Бразилия. Според мен и вградената на Quickmill-а смила добре дозите. Точното дозиране при нея е страшно удобство.
Изображение
Аватар
Пачко_007
Светло изпечен
Мнения: 111
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38

Мнение

Танзания Мондул Естейт-Монтекристо 7клика на Командантето
14гр.цедка на Мзрцоко със сертификат
15гр./28сек./42мл.93С
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2742
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Цъкни копчето на Павонито, чиста ти работа, икономично и вкусно 13г Кения.
главен редактор
observer
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Стана, то винаги е време за кафе :)
Еквадор Вилкабамба от Капана 16.5гр, 35мл, към 40сек

1.jpg

Последните ми покупки от Ангел са супер добре изпечени, много равномерно и много приятно за окото изтичат.

2.jpg

На това специално ми хареса цветът в чашата, много плътност, чудесно кафе

3.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 122
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Gaggia написа:
23 Ное 2020 13:14
Цъкни копчето на Павонито, чиста ти работа, икономично и вкусно 13г Кения.

Тези петънца в шайбата не говорят добре,пробвай една идея по-едро следващият път.

If your coffee tastes like coffee, then it's baked!