Чайници

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 735
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Ясно, че кафеджийския gooseneck е идеален за варене за вода и на чай. Но къде правите самото запарване? Какъв материал на чайника предпочитате? Ще се радвам и на линкове за предложения, че искам да си купя :)
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 299
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Има адски много опции. Най-съществено е какъв чай ще се пие, и в какъв стил ще се приготвя - източен или западен. Също е важно какво конкретно ти е удобно и какво ти харесва на външен вид.
При източния стил се правят много бързи запарки в малък съд пълен почти до горе с чаени листа. При западния стил се ползва по-голям съд, в който се слага малко чай и много вода, съответно се изчаква по-продължително време. Билковият чай се приготвя само в западен стил и може да се приготвя в канче на котлона защото там е допустимо запарката да ври известно време, даже е препоръчително ако се ползват билки, които не са смлени в пакетчета.

Източен стил
Големината е един от най-съществените фактори. Определящ е броя хора, за които ще се приготвя чай. Големината варира между 80 мл. за един човек до 300 мл. за трима. Изкушаващо е да си вземеш по-голям чайник с идеята да може да приготвяш и малко и много чай, но това не е добра идея много по-неудобно е да се ползва. Аз най-често си ползвам малко чайниче 110 мл.

Китайски Gaiwan не съм ползвал, просто не е моят стил.
Изображение

Японско kyusu. Има много разновидности, но основно се делят по разположението на дръжката - странично, задно, горно или без дръжка.
Страничната дръжка
е най-популярна и много удобна за работа с една ръка. Предназначена е да се сипва, докато се седи ниско на татами.
Без дръжки (Hohin) е предназначен специално за приготвяне на Gyokuro. Там се ползва вода с температура 45-60 градуса и може да се хване с цяла длан без да се изгори човек. Цедката в чайничето е керамична и съответно едра - пропуска листа, което принципно не е проблем - Gyokuro е много скъп чай и листата често се ядат с ориз след запарката.
С горна дръжка се ползва за по-големи количества нискокачествен чай от типа на Bancha и Kukicha
Със задна дръжка е по-скоро китайски стил и не знам дали практически се ползва в Япония, но в Китай са основно такива. При китайските чайничета най-ценени са тези от Purple clay - глина, която е много пореста след изпичане, но това е много дълга история.
Изображение

Прагматичен избор е Hario или нещо с вградена метална цедка от тук Ocha. Отново ще посъветвам да не се взима нещо над 250 мл, въпреки, че размера е толкова стряскащо малък, че се съмнявам, че някой ще ме послуша.

Западен стил
Тук не мога да дам много съвети. Като цяло се купува нещо по външен вид. Има богат избор в магазини, като Duka и Ikea... За домашно брани билки или купени от билкова аптека бих взел нещо метално за котлон и някаква хубава цедка. При билките обикновено не може да се получи преекстракция (или поне не лесно). Не бих запарвал в керамичен съд, защото трябва да се подгрява много и няма смисъл. Може да се ползва и френска преса.

Силно препоръчвам да не се ползват топки, щипки и силиконови "забавни" фигурки. За запарка в чашата, препоръчвам цедка от този тип.
Изображение
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 735
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Супер изчерпателно и отлични съвети, @Rotor . Благодаря много.
За предимно билковия чай, който се пие вкъщи мисля, че вариант френска преса ще е удачен. Тамън ще се върже и с gooseneck-a, който чакам. Жена ми си го обича в големи количества - зимата го пие вместо вода, по над литър на ден.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.