Класификация на чая

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 299
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

glatzial написа: 08 Дек 2020 17:07 @Rotor а какво ти е мнението за чайовете на веда хаус? https://vedahouse.bg/tea/
На мен лично всичко, което има женско биле и анасон в него много ми харесва :D
Май съм от тези дето харесват отвари, но самото растение чай не ми е любимо.

Ами най-важното е да ти харесва. То е като при вината..., ако си купиш бутилка вино за 150лв и не ти хареса, все тая че има добри ревюта :) Не мога да дам категорично мнение за Veda House. Лично аз оценявам заведенията/търговците така - поръчвам си чай, който познавам много добре и същевременно е популярен (sencha например). Аналогично, ако искам да оценя производител на натурален сок си купувам портокаловият му сок... Та от Veda House не останах впечатлен, но това не означава, че всичките им видове чай не стават.
Аз също казвам чай на билковия чай (доколкото знам само китайците правили проблем за това :) )
Пробвай да си направиш Masala Chai откачена работа е, но е супер за коледният период :)
Подправките са:
кардамон
черен пипер
канела (Цейлонската е за предпочитане! има голяма разлика във вкуса. Цейлонската се познава по самите пръчки, като навити кори за баница са, докато другата е братовчед на канелата и е от по-дебели кори)
анасон (не е задължително да е звездовиден, вкусът е почти същият)
карамфил (внимавай, че е много силна подправка)
джинджифил
индийско орехче (и с него не прекалявай, защото придава един тенекиен вкус)

На кратко препоръки:
1) Смилай подправките, защото така е по-икономично! Вместо цяла пръчка канела може да сложиш 1/4 смляна.
2) Смилай подправките непосредствено преди употреба, за по-добър аромат. Аз си правя спиртен извлек и после слагам по половин лъжичка от него в чая и доливам с мляко. По чисто и лесно е, а вкусът е много натурален заради студеното извличане.
3) Използвай силен черен чай. Най-добре цейлонски. (това се споменава и във видеото)

Последно промяна от Rotor на 08 Дек 2020 18:25, променено общо 1 път.
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 265
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

glatzial написа: 08 Дек 2020 17:07 @Rotor а какво ти е мнението за чайовете на веда хаус? https://vedahouse.bg/tea/
На мен лично всичко, което има женско биле и анасон в него много ми харесва :D
Май съм от тези дето харесват отвари, но самото растение чай не ми е любимо.

Не знам конкретно за веда хаус, но повечето търговци на чай в бг са на доста посредствено ниво. Един ентусиаст, много активвен в youtube и собственик на бизнес за продажба на чай разправяше че за да знаеш дали даден чай е автентичен/качествен трябва да знаеш 5 неща за него: година/месец на бране, район от който е бран, надморска височина, сорт на чая, обработка, което той нарича SCOPE анализ.



Българските магазини за чай нямат данни за нито едно от тези неща, за нито един от видовете чай които продават. Това е доста показателно за качеството на чая който продават.

Аз лично разбрах че чая е цяла наука, не по малко сложна от тази за кафето :)

Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 299
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Силно препоръчвам видеата на Mei Leaf (без тези в които се прави дегустация на даден тип чай). Страшно много може да се научи от тях. Собственика Don може да е малко неприятен на моменти, случва се да изопачава нещата в негова полза, но като цяло е обективен и има невероятни видеа и неща, които няма къде другаде да се научат. Той се е насочил към ниския до среден клас на качествения чай - от него не могат да се купят ексклузивни неща и цените му не са най-прекрасните за това, което предлага, но са приемливи.
Иначе и аз смятам, че в България пазара на чай е трагичен и също съм склонен да генерализирам, но се срещат и изненади. А за японски чай си има магазини на топ ниво.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 735
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@Rotor

на мен жена ми е фенка на всякакви отвари и много често си правим чай от съставките, които изброяваш, но без да ги смесваме с черен чай - в добавка и малко женско биле (сладник). И с джинджифила трябва да се внимава, че може да се прелюти. Потвърждавам - Цайлонската канела е доста по-вкусна и интензивна от другата.
Масала съм пил в Клуба на пътешественика и по индийски ресторанти - и ми харесвам, не знам защо не сме си правили вкъщи.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.