История на чая

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: Gaggia, glatzial

radikir
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Окт 2018 11:28

Мнение

Добро утро, кафе манияци! И аз съм един от вас и свързвам с чая единствено състояния на хрема, грип, купчини мокри кърпи и всякакви омразни зимни вируси. Това обаче ме кара да отдам значимото уважение на една напитка , която съществува откакто свят светува и която в много страни по света е на почит. Нейното приготвяне, сервиране и консумиране се е превърнало в ритуал и дори тази част от деня се определя като “tea time” и можете да се ориентирате за часа без да ви е нужен часовник. Ето защо реших да ви разкажа малко повече за историята на чая въпреки, че това влиза в противоречие с основната идея на форума където се предполага, че ще дискутираме теми свързани с кафето.

Чаят е една уникална по своя състав, аромат и свойства напитка. Всеки един от нас се е наслаждавал на топлото питие многократно, но за жалост само малцина са тези, които знаят за уникалната история на чая и за дългия път изминат от ароматната напитка,завладяла с уверени стъпки света.

Както всички знаем родината на чая е Китай. Ако проследим историческите записи, връщайки се назад в миналото ще стигнем близо до 11 век преди Христа, където в най-древния песенно-поетически сборник на Китай – “Шъдзин” вече се говори за чая. Стига се дори и до написването на книга посветена на чая през 800-та година след Христа в която откриваме сведения за различните начини на отглеждане и приготвяне на чай и която не след дълго се превръща в един от най-големите трудове на древен Китай.

Не се минава много време и славата на чая започва да се носи и сред останалата част от света. Увеличил се броят на държавите, засаждащи чаени дръвчета, с желанието да се насладят на вкуса му.

Разбира се, една от първите държави последвали примера на Китай била Япония. Първите чаени семена бил донесени там от монаха Йеисей, който се завърнал от Китай, където бил вече добре запознат с напитката чай. Впоследствие, Йеисей бил наречен от народа “бащата на чая ”. Разпространението на чая в Япония било скорострелно и завладяло цялото японското общество, превръщайки чая в незаменима напитка, дори и в императорския двор. Не след дълго, японското преклонение пред чая станало и причината за появата на всеизвестната чаена церемония Ча-но-ю, или “горещата вода за чай”. За тази уникална церемония дори и до ден днешен не може да се намери изчерпателно описание. Може би най-близо до перфектното обяснение достига журналистът-историк Лафкадио Хърн, който пише: ”Чаената церемония изисква години обучение и практика в овладяването на изкуството … макар и цялото това изкуство, както и неговите детайли, да не представляват нищо повече от направата и сервирането на чаша чай. Най-важното условие е, този акт да бъде изпълнен по най-перфектния, най-спокоен, най-грациозен и най-очарователен възможен маниер.”

И докато в Япония и Китай консумацията и производството на чай се засилвали стремглаво, то Старият континент сериозно изоставал. Първият директен контакт на Европа с чая се дължи на португалския йезуит отец Хаспе де Крус. Чай първоначално бил докарван до пристанището в Лисабон, откъдето холандските кораби го разпространявали във Франция, Холандия и Балтийските държави. Като резултат от успехите на холандския флот в Тихия океан, чаената напитка става много популярна в столицата Хага, най–вече благодарение на високата си цена, която го превърнала в привилегия за богаташите.

Разбира се, чаят не подминал и Русия. През 1618 година китайците изпращат чай като подарък за руския цар Алексей. Чаят навлиза бързо в руската култура и не след дълго Русия и Китай подписват договор за търговия с чай.

Америка се запознала с чая около 1650 година благодарение на Питър Стивънсън, който го купил от холандските заселници в Ню Амстердам (по-късно прекръстен на Ню Йорк).

Странно, но факт! Англия, където тази напитка е превърната в религия също както футбола, тениса и голфа, открива чая много късно. Както в Холандия, така и в Англия богаташите са тези, които поставили “правилният етикет“ на чая и му помогнали да се популяризира. Може би най-важна роля е имал крал Чарлз II, който на практика бил отраснал в холандската столица и оттам наследил навика да консумира чай. Заедно със жена си, Катерин де Браганса, която също е била любителка на чая, управниците внесли в Англия чаената традиция.

Днес всички вече са запознати с аромата на чая и изпитват истинско удоволствие да го консумират. Сякаш с някаква невидима сила той успява да се впише по най-добрия начин във всяка една цивилизация, променяйки съществуващите традиции и създавайки нови. В наши дни, дневно се изпиват близо милиард и половина чаши чай!!! Удивително!
Е, приятен ден от мен! Насладете се на чаша ароматно кафе в добра компания и в случай, че решите можете да изпиете и чаша чай в очертаващия се мрачен следобяд.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 3102
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Страхотна тема, в сезона на вирусите чаша горски чай си е задължителна :character-oldtimer:
главен редактор
Аватар
Beer&Co
Зелено кафе
Мнения: 22
Регистриран на: 22 Окт 2018 19:29

Мнение

Обичам Българските чайове, а от вносните Ройбос, напоследък обаче не се сещам да пия чай много.
radikir
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Окт 2018 11:28

Мнение

Мисля, че със захлаждането на времето идеята за чая сама изплува. Аз също не съм фен, но от време се присещам. Като един руски, а по-късно и английйски възпитаник, някак си съм приела пиенето на чай като част от ежедневието. Няма нищо лошо в предпочитанията ни, за всяка напитка си има време и фенове! Аз също обичам билкови чайове от българските и Ройбос от вносните с неговия уникален леко кисел вкус. Но не отказвам и зелен чай заради многото му бонуси към здравето ни.
cafeaulait
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Ное 2018 10:00

Мнение

Хубаво ме подсетихте! За мен лайка за успокоение, мента при болки в стомаха, ройбос за укрепване на имунитета, липа и семе от дюля при кашлица ( това го знам от бабините илячи ), златна пръчица и шипка при проблеми с бъбреците и зелен чай за всичко останало, което се сетите. Той служи за пенкилер! Притежава уникални свойства! Горещо препоръчвам!
Кафето
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Ное 2018 22:05

Мнение

Чай с ром и нека да си вали навън :)
Jazz
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Ное 2018 19:02

Мнение

Много рядко пия чай, не ми харесва много, много.
radikir
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Окт 2018 11:28

Мнение

Кафето написа: 18 Ное 2018 14:50 Чай с ром и нека да си вали навън :)

Време за чай с добавка по желание... :lol:

radikir
Нов потребител
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Окт 2018 11:28

Мнение

И тъй като дори и в това мрачно дъждовно време едва ли сте посегнали към чаша горещ чай, реших в подкрепа на избора ви, да споделя кога и защо да не се пие чай.

Не пийте:
• Много горещ чай (по препоръка на стоматолозите всички контрастни храни и напитки са вредни за емайла на зъбите).
• Много студен чай (уврежда храносмилането).
• Чай непосредствено преди и след хранене тъй като разрежда стомашните сокове и забавя процеса на храносмилане.
• Много силен чай, освен ако не е специална медицинска запарка.
• Чай, който е бил оставен да престои една нощ и е претоплен. (Губи качествата си)
• Лошо съхраняван чай. Чаят трябва да бъде толкова сух, че когато се разклати да шумоли и винаги да мирише добре.
• Чай след консумация на агнешко. Чаят го втвърдява в стомаха и забавя придвижването му в червата, причинявайки запек.
• Чай един час преди и един час след приемане на лекарства.
• NB Деца под двегодишна възраст не трябва да пият чай, защото той пречи на организма да абсорбира желязо и може да причини анемия!!!
• Пиенето на твърде много чай по време на бременност не е полезно както за майката, така и за плода. Пиенете на малки количества слаб чай не вреди.

Ето и едно интересно проучване направено в Англия от в. "Дейли Експрес" в което взели участие 2000 души:

- Любителите на кафето са по-забавни в офиса и печелят повече от почитателите на чая;
- Кафеджиите по-често заемат по-високи постове в службата и се определят като по-забавни в офиса, докато феновете на чая са по-склонни към конкуренция и се смятат за "душата на компанията", но в извънработна среда;
- Подобно на любимата им напитка, на почитателите на чая по-лесно им "кипва кръвта", докато любителите на кафето са по-спокойни и сговорчиви;
- Процентното съотношение между почитателите на двата вида горещи напитки във Великобритания е 53,3 за чая и 46,7 за кафето;
- Любителите на чая се определят като "отборни играчи", но също така признават, че флиртуват с шефовете в стремежа към повишение;
- Докато отпиват любимата си напитка, кафеджиите по-често сърфират в интернет, докато почитателите на чая обикновено разменят клюки с колегите.

Предполагам, че няма нужда от повече доводи за избор на напитка. Всъщност ние всички сме го направили вече. Е, в този час можем да посегнем към нещо не толкова ободряващо, а по-скоро отпускащо след тежкия работен ден! Хубава вечер! И до скоро!
Black Cat
Нов потребител
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Ное 2018 22:27

Мнение

Доста подробна информация, чая върви и с мъркащи котки ;)