Чай вместо кафе

Видове чай, начини на приготвяне и оборудване

Модератори: glatzial , Gaggia 

Аватар
TitoS
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 05 Окт 2020 08:36

Мнение

Случва ли ви се да замените някоя от дневните си чаши кафе с чай? Понякога вместо второ или трето следобено кафе пия чай и ефекта е изключително ободряващ.
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 300
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Какъв точно чай пиеш - вид, произход и как го приготвяш?

Тук може да се види примерно съдържание на кофеин в чая:
https://web.archive.org/web/20121015032 ... /caffeine/
Мит е, че черният чай има повече кофеин от зеления, по-скоро зависи от начина на отглеждане и региона.

Тук може да се погледне съдържанието на кофеин в кафето и други напитки:
https://www.caffeineinformer.com/the-caffeine-database

Все си мисля, че тези напитки се пият основно заради вкуса, не че ободряването е за пренебрегване.
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 270
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

TitoS написа: 12 Окт 2020 11:14 Случва ли ви се да замените някоя от дневните си чаши кафе с чай? Понякога вместо второ или трето следобено кафе пия чай и ефекта е изключително ободряващ.
Отдавна замених следобедното кафе с чай. Пия зелен чай, като редувам китайски и японски. Много добре се получава.
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 270
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

gozzoo написа: 12 Окт 2020 22:30
TitoS написа: 12 Окт 2020 11:14 Случва ли ви се да замените някоя от дневните си чаши кафе с чай? Понякога вместо второ или трето следобено кафе пия чай и ефекта е изключително ободряващ.
Отдавна замених следобедното кафе с чай. Пия зелен чай, като редувам китайски и японски. Много добре се получава. Не е само до кофеина това как ще ти подейства чая. Трябва да се пробва с различни видове.

Качествения чай е също така пристрастяващ като доброто кафе :)
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 868
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Пробвах два от японските чайове Генмайча(зелен чай смесен с нещо като препечен ориз) и както @Rotor предупреди, не е за всеки :) и не е моят тип. Приготвях го по различни начини 4г/5г веднъж и 8г чай на 100мл вода, първа запарка 75 градуса 2 минути, втора и трета на 80 градуса по мин и половина. Вкусът е някаква странна смесица на оризовки и водорасли с известна стипчивост.

Мача - това е доста по различно като сила на вкуса. Приготвям го(ако някой има родственици японци да не чете, че .. :doh: :D ) в малка 300 мл керамична каничка за чай с тези машинки за разбъркване, май фротър им казват(в икеа примерно ги има). Съотношение 1г на 40мл вода на 75 градуса ми хареса най(пробвах и 70, но малко липсва сила, а на 80 ми идва в повече кик-а, а по-малко вкуса).
Правя 120мл, като 3т-е гр ги разбърквам с 15-20мл вода с невключена машинка, да се разбият хубаво бучките и след това доливам останалите 100 и включвам фротъра за около минута. Получава се гъста, но сатенено деликатна напитка, с подобна текстура като на по-гъсто еспресо(15/25), лека стипчивост. Вкус - много наситен, като силен бульон с дълъг послевкус. Богат, като на качествено кафе, вино, месо или отлежало сирене :). Най-много се откроява и остава(май на това му казват умами) на море и водорасли, като тези с които завиват суши, някъде във фона на орехи, когато са много пресни. Странно е да, но доста ми харесва и пием с половинката по 1 на ден.
E204E335-2BCE-4087-A708-A10EBD17924C.jpeg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Rotor
Тъмно изпечен
Мнения: 300
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

batkovan написа: 29 Дек 2020 21:34 ...
Най-много се откроява и остава(май на това му казват умами) на море и водорасли, като тези с които завиват суши, някъде във фона на орехи, когато са много пресни. Странно е да, но доста ми харесва и пием с половинката по 1 на ден.
Доколкото знам вкусът умами, който се имитира от мононатриевият глутамат (китайска сол) се дължи на L-theanine. Това е полезна аминокиселина, действаща ободряващо и предизвикваща щастие (може последното да звучи смешно, но се ползва, като лекарство при психично болни именно с подобна цел). Въпреки това, в Wikipedia пишат, че е разрешен в Япония и САЩ, но не е одобрен от европейската асоциация по храните за свободно добавяне в храни и напитки. Според EU има ефект подобен на кофеина. Правени са опити с предозиране на плъхове и няма отрицателен ефект, но с хора няма много клинични наблюдения. Все пак наличните данни са по-скоро положителни.
Аз свързвам умами вкусът с пилешки/телешки бульон.
toro 
Кафе трафикант
Мнения: 886
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber и Mazzer Major

Мнение

51CDC39F-B109-4751-956B-ADD84D43EE29.jpeg
3E9F8766-A891-4AF5-B2FA-0BE5E00C5635.jpeg
Намерих този забравен от мен чай в шкафа. Бях си го купил преди 2 години, гледам, че е в срок.
Как е най-добре да се приготвя. Само завира водата, спирам и слагам чая вътре ли?
Знам, че зелените не се варят както липов, мурсалски и други.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.