:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
mihaylovmb
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 03 Фев 2020 13:15
Град: Пловдив
Рейтинг : 0

Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Мнение от mihaylovmb »

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 379
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3
Рейтинг : 320

Re: Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Мнение от glatzial »

Бях чел подобна статия на английски - заиграват се с дебита на водата, за да не "рукне". Също критиката им е към американския стандарт от поне 20гр суровина в цедката. И заключението е, че става по-повтаряемо кафе. Това не значи автоматично по-хубаво :D
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
gozzoo
Зелено кафе
Мнения: 49
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270
Рейтинг : 28

Re: Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Мнение от gozzoo »

Ето тук, обяснено човешки:



и тук също: https://www.wired.com/story/the-science ... -espresso/

Доколкото разбрах от всичките обяснения са успели да постигнат по-добра екстракция, т.е. извличане на повече вещества от кафето. Казано по друг начин с по малко количество кафе може да се постигне същото ниво на екстракция както досега, което водело до 25% икономии. Както казва обаче един бариста в статията феновете на кафе не търсят икономии, а по добър вкус. Никъде обаче не се споменава такова нещо, според мен по скоро е обратното - при по добра екстракция се извличат и вещества които не обогатяват вкуса и аромата.

Любопитно е че постигат това с по-кратко време на екстракция - около 15 секунди и по-ниско налягане - 6 бара.

В крайна сметка за мен това са просто любопитни факти, не мисля да променям начина по който приготвям кафе.
Благодарили на gozzoo за публикацията (потребители 2):
радоglatzial
Рейтинг: 10.53%
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 97
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot
Рейтинг : 60

Re: Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Мнение от rockets »

Добре е хората да разберат,че не всичко е 1:2 и 20-30сек екстракция при 9 бара налягане!
Благодарили на rockets за публикацията:
antropos
Рейтинг: 5.26%
Кафе>Мелачка>Машина

Обратно към “Новини и събития от света на кафето”