Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Място за интересни новости, факти и събития от света на кафето

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
mihaylovmb
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 03 Фев 2020 13:15
Град: Пловдив

Мнение

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Бях чел подобна статия на английски - заиграват се с дебита на водата, за да не "рукне". Също критиката им е към американския стандарт от поне 20гр суровина в цедката. И заключението е, че става по-повтаряемо кафе. Това не значи автоматично по-хубаво :D
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 180
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Ето тук, обяснено човешки:



и тук също: https://www.wired.com/story/the-science ... -espresso/

Доколкото разбрах от всичките обяснения са успели да постигнат по-добра екстракция, т.е. извличане на повече вещества от кафето. Казано по друг начин с по малко количество кафе може да се постигне същото ниво на екстракция както досега, което водело до 25% икономии. Както казва обаче един бариста в статията феновете на кафе не търсят икономии, а по добър вкус. Никъде обаче не се споменава такова нещо, според мен по скоро е обратното - при по добра екстракция се извличат и вещества които не обогатяват вкуса и аромата.

Любопитно е че постигат това с по-кратко време на екстракция - около 15 секунди и по-ниско налягане - 6 бара.

В крайна сметка за мен това са просто любопитни факти, не мисля да променям начина по който приготвям кафе.
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 113
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Добре е хората да разберат,че не всичко е 1:2 и 20-30сек екстракция при 9 бара налягане!
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!