:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Избор на кафемашина:Основни типове/видове кафемашини - ръководство за начинаещи

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1707
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/DRM
Рейтинг : 1524

Избор на кафемашина:Основни типове/видове кафемашини - ръководство за начинаещи

Мнение от Gaggia »

Ще се опитам в тази тема да систематизирам накратко основните типове кафемашини за еспресо, като се надявам това да е полезно за хората, които са нови в сферата и се стремят да направят правилният избор.

  • :coffee:Кафемашини с единичен бойлер (Single boiler)

Това са широкоразпространен тип машини в началния клас при които се използва един и същи бойлер за загряване на водата при екстракция на кафе и при производство на пара.
Съответно имаме следните ограничения, не можем да произвеждаме кафе и разбиваме мляко на пара по едно и също време, защото температурата на водата в бойлера при тези две процедури се различава с около 40ºC . Обикновено те са снабдени с ключ за превключване между двата режима кафе/пара. Преминаването от единия режим в другия също отнема известно време, защото температурата за варене на кафе е около 94ºC , a тази за производство на пара ~ 135ºC. Обикновено при тези машини имаме малък по обем бойлер и регулиране на температурата посредством електромеханични термостати, но има и изключения. В този сегмент кафемашини водата се нагнетява в бойлера посредством вибрационна помпа. Малкия обем на бойлера и електромеханичните термостати са предпоставка за температурна нестабилност, затова за подобряване на резултатите се ползва така нареченият температурен сърф. Най-полезния ъпгрейд на машините с единичен бойлер е добавянето на PID(Proportional – Integral – Derivative temperature controller) регулатор при което температурата в бойлера се регулира по електронен път и чрез оптимизирани алгоритми.
Повтаряемостта и качеството на произвежданата напитка се увеличава драстично след добавяне на този интелигентен терморегулатор. Кафемашините с единичен бойлер са често смятани за машини предназначени за начинаещи кафе любители, но въпреки това с някои от тях се постигат отлични резултати. Типични примери за такива машини са Rancilio Miss Silvia и Гаджия Класик RI8161. В голямата си част домашните кафемашини са машини с единичен бойлер.

  • :coffee:Кафемашини с топлообменник (Heat Exchanger)

Този тип машини имат също един бойлер, както и предходните, но това е вече бойлера за генериране на пара. Загряването на водата за екстракция на кафе става посредством топлообменник, а именно метална тръба, минаваща през бойлера за пара. Обикновено регулирането на температурата в бойлера за генериране на пара става с помощта на пресостат(налягането в бойлера е директно свързано с температурата на водата).
В болшинството си тези машини разполагат с контролен манометър за налягането в бойлера, обикновено то варира в границите 1.0-1.3 бара. Кафемашините с топлообменник са широко разпространени в професионалния клас, както и при по-високия клас домашни кафемашини. Те използват както вибрационни, така и роторни помпи за достигане на нужното налягане за екстракция, но и за пълненето на вода в бойлера за пара. Тук вече за разлика от машините с единичен бойлер можем да приготвяме едновременно кафе и млечна пяна без да е нужно да превключваме или изчакваме между тези два режима. Основния недостатък на HX кафемашините е че оставени в покой за по дълго време(>10мин), температурата на водата в тръбата на топлообменника достига тази на водата в бойлера за пара и е нужно да изпуснем тази порция вода преди самата екстракция на еспресо, в противен случай ще произвеждаме кафе с вряща вода над 100ºC, което е крайно недопустимо. При някои модели регулирането на температурата става с вграден PID регулатор вместо термостат(фабрично), но принципа на действие на топлообенника не може да ни гарантира постоянна температура на водата за екстракция на кафе, ако оставим машината в покой. Следователно добавянето на PID контролер като ъпгрейд няма много смисъл, освен избягването на механичния пресостат разбира се. Бойлера на HX машините обикновено се пълни автоматично с вода
(в миналото е било ръчно, като нивото трябвало да се следи през индикаторна тръбичка). За да е възможно това те разполагат с контролер, датчик(ци) и магнет вентил.

  • :coffee:Кафемашини с два бойлера (Double boiler)

При този клас кафемашини имаме два независими бойлера за екстракция на кафе и генериране на пара.
В повечето случаи бойлера за кафе е температурно регулиран с PID. Тези машини се срещат с както с вибро така и с ротационна помпа. Повечето недостатъци от предходните два типа машини са елиминирани, като вече не е нужно да чакаме при превключване режимите на работа пара/кафе или охлаждане на топлообненника ако машината е оставена в покой. Обикновено двубойлерните кафемашини са свързани с най-високия клас при професионалните или домашните кафемашини.

  • :coffee:Кафемашини с термоблок (Thermo block coffee machines)

Термоблока намира широко приложение при кафеавтоматите и домашните машини от нисък и среден клас . Принципа на загряване на водата е следният, нагревателя загрява масивен алуминиев блок, през който преминава сравнително тънка месингова или медна тръба под формата на серпентина. Студената вода се нагрява до работна температура при преминаване по тръбичката. Термоблока се характеризира с добра температурна стабилност, но има и своите недостатъци. Тънката тръбичка по която минава водата може лесно да се запуши от котлен камък, затова е важно този тип машини да бъдат третирани редовно с прапарат против котлен камък или да се ползва само филтрирана вода с тях, в режим пара обема и налягането са по-слаби в сравнение с другите видове кафемашини. Кафе машините с термоблок загряват много бързо, защото на практика нямат бойлер, а водата се загрява "проточно".
Срещат се и машини с термоблок само за пара и с два термоблока.

  • :coffee:Кафемашини с ръчна помпа (Lever coffee machines)

Както се подразбира от тяхното наименование налягането на водата за екстракция на кафе става посредством ръчна лостова система - бутало и цилиндър,като има два подтипа такива кафемашини, при първият потребителя при натиск на лоста надолу, бутало нагнетява загрятата вода от бойлера върху смляното кафе, а при хода нагоре се достига точка при която самия цилиндър на групата се запълва с вряща вода от бойлера. Групата има за цел да охлади и самата вода до приемлива температура от ~ 94 градуса. При вторият тип ръчни машини налягането върху смляното кафе се създава от пружина в главата на машината, като работния ход е обърнат т.е при вдигане на лоста правим самата екстракция. Вторите кафе машини са и по-добрите ръчни машини, но са и по-големи и скъпи. В заключение можем да кажем че ръчните машини изискват определени умения от потребителя за направата на добро еспресо, но в ръцете на бариста произвеждат първокласна напитка.

  • :coffee:Автоматични кафемашини
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 19):
EspressoEspresso Heatbrasilia2cafeКафетоNosugarBeer&CostoyanovchristiansenPlamen11и още 9 потребителя
Рейтинг: 100%
www.facebook.com/www.coffeeforums.bg

Обратно към “Ревюта на кафемашини, кафемелачки и кафе оборудване”