Ceado E8D

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Интересна мелачка за пекарни или магазини с много мелене, за която почти липсва инфо в нета, понеже за домашна употреба май няма много потребители.

По-мощният брат на e37s. Пак 83мм плоски, но някаква модификация К110 с висококачествено легиране, изпълнението на камерата пише че е същото, тоест остатъка ще е аналогичен, а конструкцията е съобразена с 740 ватовия мотор. Настройката на едрината е със стария, а не червячния механизъм и без таймери и електроника за единично и двойни кафета, само бутон пуск/стоп, което за сингъл дозинг е супер и затова е осезаемо под цената на е37s. Още една опция за 83мм плоски за избор, но незнам дали пътя след камерата и през чучура ще е с клапа за статичното и дали няма да прави свинщина за домашно сингъл дозинг ползване.
https://www.ceado.com/en/product/60.html

Изображение
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Наблюдавах ги тези мелачки с интерес и ми попадна една нова от 2018 и на промоция(пак цената трябва да седнеш преди да я чуеш де :) ) , но си я поръчах и днес дойде, пък да видим - до преди час се занимавах с нея.

Бункера си остана в кашона, дори не го извадих от торбичката.

Изображение

Като всяка нова играчка ми беше интересно качеството на изработка, камера, пътища, а и тази скоба за торби още като я поръчвах си бях наумил да я махна, та я поотворих още преди да я пусна за пръв път. Иначе идeнтична с e37s.

Изображение

Пързалката и антистатичната пластина, която е доста надолу(в по-късен момент задръстих заради това мелачката)>>

Изображение

На предният панел е доста празно има само едно копче със функции пускане със задръжка и стоп - повече за единични не ми трябва.
Изображение
Изображение

Махнах пързалката, за да стигна до скобата >>

Изображение
Изображение
Изображение

Беше мъка с едно малко ключе да развъртя гайките на скобата понеже няма никакво място. По едно време викам айде ще махна мотора и тръгнах, но се спрях на долния нож, виждайки че няма да стане по тоя начин. Трябваше първо оста, после долния носач после мотора и малко повечко ми се стори за първи ден.

Изображение

И с малки движения между кожуха и мотора, лека полека стана за половин час хаха. Сложих две болчета на отворите по-късно.

Изображение

Последва сглобяване и вече пускане и тест. Естествено първите 3 пъти трагедия,големи задръжки, шуртене като чешма. Викам трябва осезателно към по фино - заключих ножовете на нула и като ги отключих задръстих машината - пластината за антистатик е виновна. Пак отварях, чистих и извих пластината нагоре, така че въобще да не е на пътя на кафето и стана свинщина. Все неща, които тези с електрически мелачки вече са се сблъсквали и знаят. Това е отвора без пластина>>

Изображение

Викам си между свинщина и задръстване трябва да се намери някакъв компромис и огънах пластината в някакво междинно положение.

Последваха нови тестови шотове и пълнене на шишето за капучино, като едрината вече я приближавах, остана само да мисля върху остатъка понеже беше от 0,7 до 1гр., междувременно се чудех дали да не пробвам с пластина с формата на светкавички (или ss), като от темата за първата мелачка на @glatzial, но преди това реших да пробвам с четка и няколко пуск/стопа да продухам остатъка да видя до какво ще доведе такъв начин на работа - ами 10-20 секунди с четка и остатъка бе 0,1г., като два пъти излезе и 0. Да, но китайската ми четка за рисуване на фон от училищните материали на детето, доста се разчорли и бая косми взеха да падат - трябва да взема по-качествена.. Реших, че засега обаче 0,1г е невероятно добър резултат и няма нужда да режа пластина или да правя друга, за сметка на това (забравих да спомена)си надупчих пластмасовият тампър, който ми служи за капаче срещу попкорн ефекта. Надупчих го пак с идеята за минимален остатък, за да може при въртене на ножовете да има по добра циркулация на въздух от вход към изход.

С това за днес приключвам, утре ще направя още някоя и друга снимка. А по-нататък и клип, но малко да и посвикна и да се нагодя, че от ръчна мелачка не е лесно :). За вкусове - сякаш е доста по-чист вкуса, но още е много рано да говоря, трябва поне месец тест.
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

p.s. забравих да кажа, че механизма за настройка с тая мижава скобичка хваната с две болчета е много неудобен - трябва с две ръце яко да напъваш. Някакъв фланец със зъбци като на мазер и подобни дали няма да е по-лесно?
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3681
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Честито, мелачката изглежда много добър вариант за ползване в единични дози, против задържане на кафе на изхода може да пробваш метода за продухване, който прилага автора в този сайт. Относно начина на регулиране на едрината, има ето този ъпгрейд кит за E37S, предполага се ще стане и при E8D. Опростеното управление е +, ако се ползва в единичен режим.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Благодаря, да, едно копче стига.
Засега съм доволен от четката, с обдухвалка ще хвърчи бая кафе май.

Ъпгрейда с червячния механизъм го знам, просто цената му е 1/3 от самата мелачка и заменям целия чисто нов горен носач и си мислех само с фланеца дали поне няма да е малко по-лесно.. гледах в алито, но пак не е кой знае колко по-евтино и с това положение сега.

Wormgear.png
Дупките в тампъра за по-добра циркулация
Изображение

Сетъпа
Изображение
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Сутринта таман се зарадвах като направих 3 кафета и всичко беше супер и сега на обяд реших да мръдна леко към фино, понеже екстракциите ми са повече от минута и се стремя към това и пак задръстих мелачката :D. Много лесно се задръстват тези машини, при вас така ли е?
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3681
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Взимай по-светли кафета, аз веднъж задръстих Чиадото с едно лепкаво тъмно кафе, но това стана само веднъж, случвало се е да задръстя и Мазер, добавянето на две капки вода в зърната също помага против този ефект.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
vessk0
Средно изпечен
Мнения: 230
Регистриран на: 09 Юни 2019 15:54
Град: София
Приготвям кафе с: ECM Synchronika + Niche Zero

Мнение

Добре, а като се махне пластинката и с предварително навлажняване на зърната, пак ли хвърчи много кафе?!

П.П. За още по-добри резултати и по-малко кочина се препоръчват ножовете да се сменят с тези SSP ножове.
Това ще е първият ъпгрейд, който ще направя като взема E37S/SD.
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Сега като каза и вчера я задръстих със същото кафе - руанда от монтекристо. С ръчната като го меля имам чувството че меля бисквитки(удоволствие е), но не е тъмно, а по- скоро средно или една идея след. Много вкусно кафенце, ще си го правя него май на кинуто, че не ми се чисти постоянно. Мерси за съветите @Gaggia.
Последно промяна от batkovan  на 07 Апр 2020 14:46, променено общо 1 път.
Аватар
batkovan 
Младши бариста
Мнения: 890
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

vessk0 написа: 07 Апр 2020 14:32 Добре, а като се махне пластинката и с предварително навлажняване на зърната, пак ли хвърчи много кафе?!

П.П. За още по-добри резултати и по-малко кочина се препоръчват ножовете да се сменят с тези SSP ножове.
Това ще е първият ъпгрейд, който ще направя като взема E37S/SD.
С капки вода не съм тествал, нямам навика, на кинуто не съм го правил. В момента с пластина в междинно положение не хвърчи, пада много равномерно по пързалката и без да слагам капки вода, но ще пробвам.