Nanopresso

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератори: glatzial , Svetlin , Gaggia 

Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

За Коледа получих това Nanopresso.
Изображение
Стори ми се много пинизчийско и добре дошло, при положение, че прекарвам немалко време на къмпинг/в планината. Ето така изглежда базовия комплект:
Изображение

В чашката горе вдясно се налива гореща вода. В дозичката (води се 7гр, побира до 9-10) долу вляво се слага кафето посредством лъжичката. Лъжичката служи (доста безуспешно) също като тампер. Основното тяло е снимано от страната на дозата. Дозата и цедката заедно в това отделение правят т.нар. pressurized portafilter - дурако устойчива версия на портафилтъра, където може да се постигнат прилични резултати без значение от смилането, тампирането и вида кафе. Ако се махне черното палче май си става нормален портафилтър, където вече трябва да се играе със едрината на смилане и съответно да се извлекат по-добри резултати. Не съм го тествал за сега и не съм сигурен, че баш него трябва да махна. Тази информация я черпя от тоя форум, където се намесва и единия от дизайнерите на машината - Хюго.
Вчера си поиграх с по-евтино смелено на Ceado-то кафе и има подобрение, спрямо купешкото. Направих 4 опита с различни финостина мелене, като противно на очакванията ми машинката успява да не се задави, с доста фино кафе - доста близо до това, което ползвам за голямата машина. Подозирам обаче, че е заради не добро тампиране и канали.
Първите 2 опита си бяха зле, като при всеки следващ вървях към по-фино.
3ти опит:
Изображение
Изображение
Беше доста прилично като вкус, но малко воднисто. Тогава се замислих, че си имам и кантарче и може да измеря. Реално на 7гр кафе съм правил към 50гр екстракция, което значително допринася за воднистия вкус.
Сложих чашката на кантарчето и на 4ти опит извадих около 20гр:
Изображение
Изображение
Беше приятно и по-добро от предишните. Разбира се несравнимо спрямо голямата машина, но най-определено в една категория с кафе на капсули, дори бих казал по-добре.
При всяка от екстракциите преди това минавах празна машинка с доза гореща вода, за да я загрея.

Има и "Бариста" комплект като ъпгрейд, който е около 30 евра, но не съм го купил. В него има двойна доза от 15гр, по-голям контейнер за вода за двойни, лунгота и американо (спрямо това коя доза с колко вода се ползва) и малко тамперче (пластмасово). Честно казано смятам, че с тампер ще постигна по-добър резултат.

В заключение - за парите си (купена е за 65 евро) е доста прилична джаджа, която дава смислени резултати далеч от дома.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3681
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Пробвай и с по топла вода примерно 98 градуса, защото предполагам че пада бързо температурата.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

на съвсем друго място било :D

ще го тествам и така

Аз направо с вряла вода пробвах и честно казано си стана като правено с вряла вода - препечено и горчиво. Трябва си да е по-ниска темепратурата - горе долу 1л кана кипната след 5 минути е ок.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

И още едно допълнение, което бях забравил - самия бутон може да се ползва за тампер. Май ще мина без да си купувам :D
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

Махнах топчето от пружината и вече не е филтър под налягане. Сложих 9гр. кафе и тампирах добре. След като смених всички фактори направих още един шот. Тоя път се създаде много налягане докато потече - дори беше трудно да натискам. Изтисках към 20гр. - няма каймака на другия вариант, но като вкус е много по-добро - плътен, по-наситен, по-добър от капсули. Мисля да почна да си го нося на работа. Чудя се дали да не взема едно ръчно Харио за мелене (онова с кафемашината на работа пропадна :D)
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

Като всяко нещо си иска научаване. Ама като го научиш става сносно (по-добре от капсули). От 3 дни съм в Мелник и сутрин правя по 3 кафета. Процедурата:
1. Кипване на вода с кана
2. Загряване на чаша с гореща вода от чешмата (около 70С)
3. Загряване на машинката, всички отделения, с гореща вода от чешмата
4. Пълнене на филтърчето с една препълнена мерителна лъжичка
5. Тампиране с лъжичката
6. Пълнене на резервоара към половина (създава се по-лесно налягане ако не е до горе, пък и не ни трябва всичката вода)
7. Помпане така, че да се получи непрекъсната струя или с леки накъсвания
Справя се доста фино смилане - на настройка една идея по-едро от за голямата машина. За сравнение - на голямата 16гр от тая настройка изтичат за 20сек 30гр. Въпреки че ако успея да тампирам силно, малко го давя. Тампирането продължава да ми е най-големият проблем. С копчето не става добре. Поръчал съм си един 41мм тампер, но още го чакам.
Кафе (евтино) съм си смелил от София в стъклен буркан, но най-определно с прясно става по-добре. Ще трябва да взема някаква мелачка. Също и ако всичко е точно измерено става по-добре, но не ми се мъкнеше и кантарче.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3681
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Monolith and paper filters

Мнение

Трябва да добавиш поне едно Харио към туристическия кафе комплект :). При мен е още по-брутално направо мятам един класик в колата.
Форум за информация, взаимопомощ и всичко свързано с кафето :coffee:
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

Е да :D Но на място без ток или при преход - това си важи :)
Проблемът е, че май искам Кину Травъл :D
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 880
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

Както казах бях седмица на къмпинг и достигнах нови нива на екстракция и експерименти с тая машинка. Бях в компания, където имаха високи очаквания да пият хубаво кафе всеки ден. Едното момче беше взело и два 250гр пакета от Бианчи - Гватемала и Етиопия
https://bianchi.bg/kafe/kafe-na-zarna/b ... mala-250-g
https://bianchi.bg/kafe/kafe-na-zarna/b ... g-na-zarna
Аз си носих една проверена Кения от кварталния дилър.
Преди това, за да не се изложа, тернирах една седмица на работа. Една колежка има бариста кита и ми го даде на заем. Той включва няколко смислени и няколко безмислени неща и още не съм сигурен, дали мога да оправдая разхода от 75лв, за да си взема и аз един. Полезните са две 15гр цедки и още една 7гр, малък пластмасов тампер и приставка, за да може да се ползва по-голямата цедка. Тамперът изглежда много зле, но върши работа. Общо 4те цедки позволяват доста бързо правене на повече кафета и са голям плюс. Безмислени са по-големият резервоар за вода и нещо като контейнер за мляно кафе или капсула (не съм сигурен каква му е идеята). От друга страна май може да се ползва като термос тоя резервоар. В крайна сметка май е смислен бариста китът, защото двойната цедка прави осезаемо по-добро еспресо.
Съответно двойна цедка в комбинация с по-добро тампиране благодарение на тампера изисква по-едро смилане. На Лидо-то настройка към 3-4 деления е добре. Изрязах едно шише за фуния, наливам кафе до половина, тампирам, слагам остатъка и пак тампирам. Ползвам самата цедка вместо кантарче - зърна до малко над ръба са идеално количество.
За първи път правя и малко по-скъпо кафе (Етиопията) и на сляп тест е осезаемо различно и разпознаваемо спрямо другите две (те бяха по-близки). Етиопията на Бианчи е средно към тъмно (дори по-скоро тъмно към средно :D), с много характерен плодов мирис и вкус - супер много ми напомня за портокал.
Важно е да се загрее машинката преди да се ползва (една доза само с вряла вода) и да се налива вряла вода веднага след кипване - докато стигне до кафето е достатъчно изстинала, за да не го попари. За двойна цедка се ползва целия единичен цилиндър. За единична - половин. Двойният цилиндър от бариста кита не съм го ползвал.
С прясно кафе (и двете на Бианчи бяха на не повече от седмица, моето беше по-старо) се получава хубав каймак.
Получих и повтаряемост на шотовете. Пробвах еспресото на две места в къмпинга - и от двете Нанопресото беше по-добро. Едното беше прилично - италианско кафе на Вега, но джаджата го бие.
Сега като се прибрах пробвах Гватемалата (тъмно печена, на Нанопресото не ми беше харесала особено) на домашната машина и като имаш контрол над температура и виждаш какво се случва става много по-вкусен шот. Но за своите цели е отлична джаджа
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
vanko21
Светло изпечен
Мнения: 59
Регистриран на: 19 Дек 2019 15:03

Мнение

Да добавя малко от друг подобен модел
Имам го и никога не съм го използвал .... защо ли ?
Малко снимки ;
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.