Gooseneck чайници за варене

Ревюта от потребители на форума относно определени модели кафемашини и кафемелачки, както и различни видове оборудване свързано с кафето

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 605
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Вече има заформена дискусия в темата за филтърно кафе - viewtopic.php?f=5&t=799 но може би ще е по-добре да се систаметизира в отделна тема, коятo не засяга техниката за пригoтвяне.
Като гледам стандартът е да се използва чайник с извит врат - gooseneck, гъша шия или лебедова шия, за да се подобри контрола. Има варианти, които са си нагревателна подложка и може да се контролира Т (набл'дения на Rotor по-въпроса - viewtopic.php?f=5&t=799&p=11705#p11705). Или съвсем обикновени, които се загрявта на котлона. Има такива с термометър на капака
@Rotor вече ползвал известно време красавеца на Stagg моля сподели наблюдения
@Dimi виждам че ползваш модел за котлон с термометър. Термометърът върши ли адекватна работа или е за красота?
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Dimi
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Здравей @glatzial ,

Да, ползвам го вече на работата, понеже си взех самовара на Чибо. По-удобно е някак си, отколкото по котлони и изглежда доста добре.
Между другото, не го ползувам и на котлон, понеже дъното му е (според мен) за газов котлон, а аз такъв нямам. Нагрявам вода в ел. кана и след това е пресипвам в чайника. :D Термометърът го игнорирам тотално, до сега повече от 90 градуса не ми е показвал. Не мисля, че е точен. Ама не и толково важно. Ако загрееш водата до 100гр., прехвърлиш в чайника и изчакаш минутка.... с много голяма сигурност си на 94/95 градуса.
И Чибото е малко алтъ-фини.. И там има 1-2 градуса разлика в с действителната тем. и показателя, но пък полива много яко.
(Тъкмо сега пия филтърче... Мммм..... :handgestures-thumbupleft: )
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 605
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

На мен ми е интересен термометърът, защото по-скоро бих експериментриал за чайове. Но подозренията ми, че не дава консистентни резултати за съжаление се потвърждават :) За кафета наистина кипване и леко изчакване е най-лесният и работещ начин - поне за Нанопресото ми.
Виждам че има минимални разлики във формата на чучура и неговия край м/у различните модели на пазара. Предполагам това влияе в/у възможността за контрол над дебита и точността на струята вода.
@Dimi може ли да дадеш модела на Tchibo? Да разбирам, че намираш разлика в контрола на наливане м/у двата?
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Dimi
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Мисля, че Чибото имат един единствен ел.чайник с лебедова шия, ето го;

[url]https://www.tchibo.de/elektrischer-schw ... EBSHOP/url]

Ами голяма разлика няма, защото дължината и диаметърът на шията е почти еднаква, както и извивката. На Чибо шията е на малко по-високо место, но и каната е малко по-голяма. Разликата е в уодобството на експлоатация. Мога да настроя температурата, да е поддържа постоянно и има и вграден таймер. Както и турбо, т.е бързо нагряване до 100гр.
Има няколко много яки ел. чайника, ама и цената им е висока. Fellow или Brewista..например. Ама, честно... и един нормален чайник с лебедова шийка е напълно достатъчно! Мисля,че колкото е по-дълга, толкова по-добър е контролът над струята..
Аватар
Rotor
Светло изпечен
Мнения: 99
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Здравейте и от мен :)

Струва ли си чайник с контрол на температурата
За чай, хубав чайник с контрол на температурата е 100% оправдана покупка, ако пиете предимно зелен или бял чай (особено зелен). Черният чай се прави с вряла вода и няма смисъл от подобен чайник. В случай, че имате място на плота, за подобен чайник има едно голямо удобство простиращо се отвъд точността на температурата, която искаш да постигнеш. Чайника седи постоянно включен в контакта и само наливаш вода и натискаш бутона (при Fellow се помни последната температура, ако не го изключваш от контакта). Може да си вършиш нещо и да не се притесняваш, че водата може да изкипи или да изстине... Ако се забавиш, след достигането на желаната температура тя се поддържа известно време и това дава едно спокойствие и липса на припряност, което е приятно. Отделно виждаш как се променя температурата и може да прецениш още колко време остава. Като цяло удобството е най-голямата екстра. Има доста евтини и точни термометри с които може да постигаш точната температура с доливане на студена вода и всякакви трикове, но е малко хамалогия (пробвал съм). Отделно абсолютната точност на температурата зависи от доста по-трудно контролируеми фактори от подгряването на водата - Един керамичен съд при по хладно време моментално отнема до около 15 °C и това зависи от температурата в стаята и не е константа. В този ред на мисли, не е нужно да се стига до крайности по точността на температурата в чайника. Вече всички чайници с контрол са достатъчно точни, а и да има разлика 1 °C това не е фатално - има много други места на които тази температура ще се загуби. Обобщението е, че удобството е най-голямата екстра и ако чайника няма да седи постоянно на плота, електрическият по-скоро ще е неудобен. Съвсем отделен е въпроса, че чайника за котлон е почти вечен, за разлика от електрическия.

To gooseneck or not to goosеneck
Дали да бъде gooseneck - твърдо да. Много е удобно за каквото и да го ползваш, освен ако няма да правиш големи количества чай/кафе или искаш да сипваш много бързо. Goosеneck чайниците са с малко по-малка вместимост (максимум литър) и ако искаш да излееш бързо голямо количество вода - например да напълниш голяма керамична чаша, с обикновена електрическа кана ще е много по-удобно. Но прецизността на сипване с goosеneck наистина си струва.

Fellow
Конкретно за Fellow. Ако ти се дават парите, смятам че това е чайника, определено си заслужава! Супер ергономични и удобни са, въпреки че първите два пъти дръжката ми беше малко странна - не трябва да си докосваш палеца до металната гривна, защото е гореща. Точността не ме съмняваше, но миналата седмица реших да я проверя все пак и установих, че температурата е с точност 0.5 °C. Нещото, което ме съмнява относно тези чайници, е че това матово черно покритие ще е вечно, но знае ли човек, все пак ако имах избор бих си избрал матов без покритие. При обикновените им чайници за газов котлон моделите с цветно покритие със сигурност не стават! Първо покритието изгаря, второ диаметъра на дъното е прекалено малък и пламъците минават и разтапят дръжката. Повечето индукционни котлони хващат минимален съд с диаметър 13 см, така че мисля Fellow трябва да са съвместими, но би било добре да се пита support-a още веднъж. Аз ги питах и доколкото си спомням ми отговориха, че диаметъра на контактната част на дъното е 13 см. Ако имате индукционен котлон по-добре да се пита пак, какъв е диаметъра на контактната част на дъното за да не стане грешка (аз в крайна сметка си купих електрическата версия и забравих какво ми отговориха :)) Като цяло, ако си купувах чайник за котлон, не съм 100% сигурен, че бих се спрял на Fellow.

Pour over
Това, което ще споделя е малко еретично. Като цяло установих, че най-добрият начин за приготвяне на филтър кафе не е pour over, а модифицираният ми подход за френска преса, която се филтрира през хартия за V60. Подробности може да видите в тази тема. Още експериментирам, така че не искам много да разисквам въпроса преди да съм напълно сигурен. Но взимаш един обикновен канчок, купуваш си хубав термометър и някаква фина цедка за първоначалната филтрация и правиш перфектното кафе, като имаш контрол над фактори за които не може и да мечтаеш при V60 - Правих филтър с кафе смляно, като за espresso и екстракция 30 секунди ;) НО! Pour over е много по-бърз и удобен метод, и изглежда доста по-зрелищно и гъзарски :) Тия преливаници и прецежданици са си хамалогия...

Термометрите
С добър термометър, който така или иначе е полезен в едно домакинство може да се спести от чайник с контрол на температурата, но това ще е за сметка на удобството (точността ще си е ОК) и не бих препоръчал този подход. Аналоговите термометри обикновено не са читави, има доста добри електронни на прилична цена с термодвойка тип K. Аз имам индустриален Therma Elit на Eti с тази сонда и е с доста висока точност. Бюджетно и доста добро решение, което също имам и бих препоръчал е този - има отклонение от индустриалният под градус.

Ами това е от мен, ако имате нещо за питане, казвайте :)