Обичате ли барбекю?

Място за обсъждане на всякакви теми несвързани с кафе-хобито, спазването на добрия тон и правилата на форума е в пълна сила

Модератори: Gaggia, glatzial

temp
Светло изпечен
Мнения: 123
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

BBQ е много подобна на кафето тема. Балканската скара е някакво месо , често скълцано, хвърлено върху жарта . Целта е бързо лесно изгаряне на месото и много пиеееене.
Опушване и бавно печене е нежелано.
Като ви гледам сетовете направо се чудя дали да сложа моето което е от газова бутилка :) тип канадско опушко

Месо, зряло говеждо в Метро, но става със записване , не съм купувал само съм гледал.
Интересно телешко има в ProFood в студентски град. https://www.google.bg/maps/@42.646625,2 ... 384!8i8192

Основната ми месарница е https://liani96.com/magazini.html
Силно препоръчвам телешкото им,. Винаги прясно не като в кауфланд замръзявано размръзявано и пълно с химия
Nor
Светло изпечен
Мнения: 84
Регистриран на: 12 Мар 2019 23:27
Приготвям кафе с: Rocket Mozzafiato Type V и Rocket Fausto/Niche Zero

Мнение

Като ви гледам сетовете направо се чудя дали да сложа моето което е от газова бутилка :) тип канадско опушко

Ако ползваш и капак, е барбекю, ето тука човека обяснява разликата

Последно промяна от Nor на 21 Май 2020 11:23, променено общо 1 път.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2120
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Значи съм с мангал аз :)
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Pencheff
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Май 2020 13:29
Град: Бургас

Мнение

batkovan написа:
20 Май 2020 15:08
Аз взимам телешко от bredas, но не мога да кажа, че съм впечатлен - не е лошо, но дотолкова.
Никога из български месарници не съм виждал месо което да се доближава до вида на това >>

meet.JPG

Това е Вагю което върви към 300-1000 лева килограма, няма как да го видиш изтопосано в месарница :D Има някои вносители, които уж го предлагат, ама бих имал едно на ум. От няколко години се действа по официалното гледане на породата и в Англия и май даже вече гледат, тоест съвсем скоро това ще го има на 80%-90% доближено като качество но сигурно на 4-5 пъти по-ниска цена и тогава ще ядем, до тогава трябва да търпиш. Иначе на Meat Revolution ribeye не е никак зле - по 2 минути от страна и после къпан с масло с чесън за още минутка и малко на страна.

toro
Кафе трафикант
Мнения: 474
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Сега погледах цените на Вагю-то и то австралийско замразено у нас. Малко са се уляли, както и се очакваше с цените от 460лв/кг.
Тези теории, че ще е почти същото като оригинала са ми смешни, както се говори за прасета иберико и скъпия испански хамон или разни шотлански уискита, ами не става.

Днес пекох едно парче уругвайска телешка плешка около 1кг, купена от Метро. Има често и са по 2,5-4кг. С доста добър вкус е.

6D9D8521-5C5E-4C42-A385-C4FC53520B30.jpeg
09729650-3060-4A5D-9F06-503EABA26C33.jpeg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
temp
Светло изпечен
Мнения: 123
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Като ви гледам сетовете направо се чудя дали да сложа моето което е от газова бутилка :) тип канадско опушко

Ако ползваш и капак, е барбекю, ето тука човека обяснява разликата
[/quote]

Много хубав канал , днес са ми сложили за обяд салата с киноа и този канал ме изкара от равновесие , не е честно

Естествено с капак, клапан ин/аут.. термометър, регулиране... две зони.
Имам газов вебер, проблема при него и другите е тънката ламарина. За това избрах проект с газова бутилка- буквално дебело железо, много добре подържа и разпределя температурата навсякъде, Особено важи за капака. На тенекетата е не равномерна температурата. Жарта е върху чугунена скара с клапан за въздух от долу .

20190928_124550.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
aira786
Зелено кафе
Мнения: 46
Регистриран на: 15 Яну 2019 15:17
Град: 25°57'57.0"N 80°08'28.0"W
Приготвям кафе с: Profitec pro 700 / Ceado 37S SSP burrs/HG-1 motorized

Мнение

За доброто телешко барбекю/грил тябва да изберем правилното месо
месото 99.9% е говеждо телешко е до 4 месечно теле
има около 6 вида добро телешко за скара

Tenderloin.jpeg

Tenderloin

Ribeye.jpeg

Ribeye

New York Strip.jpeg

New York Strip

T-bone.jpeg

T-bone

Skirt steak.jpeg

Skirt steak

И Flank steak
Фаворит ми е Ribeye с него почити никога не може да се сгреши
а вариянти за мраморно ,узряло месо и другите са безкраини
Снимките са взети от тук
https://www.thekitchn.com/shopping-for- ... now-207368

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 474
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

4 месечно теле, звучи, като млада кокошка-носачка, ами не стават за печене, виж за супи да.

Основният проблем у нас е, че всички меса са от животни за мляко, а те за скара не стават.
99% у нас се гледат млекодайни породи, защото няма да им излезе сметката, ако гледат за месо, за това и вносните които не са евтини и в чужбина, у нас стават златни с надценката.

Колкото по-възрастно е животното толкова повече вкус има. Когато е от порода за месо и е хубаво, няма никакво значение дали е на 4 месеца или 4 години, крехкостта е една и съща, но вкуса се засилва с годините.
aira786
Зелено кафе
Мнения: 46
Регистриран на: 15 Яну 2019 15:17
Град: 25°57'57.0"N 80°08'28.0"W
Приготвям кафе с: Profitec pro 700 / Ceado 37S SSP burrs/HG-1 motorized

Мнение

Хубавите месни породи се гледат около 18 месеца само на паша и достигат около 90 % процента от теглото за породата,от там нататък гледането не е рентабилно .при подхранване със сухи фуражи могат и да се изкарат и за 12 месеца но месото е с по ниско качество и цена.За мен наи разумна цена имат Аржентинските меса съотношение качесто/цена следват Флоридските ,Бразилските,Тексас ,от Уругваи не е лошо но е скъпо за качеството си
Най хубавото кобе съм ял във Вегас
а най-добото ваго в Орландо
toro
Кафе трафикант
Мнения: 474
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

За мен американските не са особено добре.
Моята класация е обща, няма как да се каже, коя държава има най-хубаво, защото има стотици ферми и животни, но ако не гледам цената като цяло са Япония(само най-скъпите обаче, другите не са Ау), Аржентина, Испания, Уругвай, Бразилия, Португалия и други европейски страни като Ирландия, Италия и т.н. Може би и от САЩ са към края с Ирландия и Италия.

Разбира се, факта, че е примерно аржентинско нищо не значи, особено у нас. За пример преди 1-2 месеца имаше аржентинско в Лидъл. Пробвах го, беше си мъка, малко по-добре от българското и много далеч от хубаво аржентинско.

Другата масова заблуда е с това Кобе. Първо, че няма никакъв смисъл да се яде такова, ако не е от най-висок клас, защото само името е такова. За да е максимума има много фактори и се дава сертификат за максимално казачество само след като се заколи животното и се види месото на живо. Бият едни печати с цвете.
Отделно всяка област в Япония си има висок клас месо, като цените са идентични, не е само Кобе.

Хубави меса от крави и волове са от животни на 3-4 години, за това и са най-скъпи все пак са яли много време.