Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 450
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+

Мнение

И моите впечатления за това кафе са такива.
Може би затова в техните кофишопове се придържат към ~20 секундни шотове :D
ivcho
Зелено кафе
Мнения: 32
Регистриран на: 05 Окт 2019 08:24
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia New Classic + MrShades PID + OPV mode + Niche Zero

Мнение

С един колега решихме да си взимаме кафе от Дъбов за офиса, защото лавацата която се ползва не ни харесва. Мелят ни го в магазина и го слагаме в един автомат на филипс... знам, хем смляно, хем автомат... обаче се получава страхотно кафе.
Първо опитахме Honduras Finca el Puente и имаше много силен вкус на лешници и шоколад, много приятно за пиене. След това си взехме Ethiopia Guji, усеща се много силно боровинката, с лека киселинност и без горчивина, доста ми хареса. Днес си взехме Ethiopia Hambela и не ми допада колкото предишните две, не усещам ясно изразен вкус и има лека горчивина.
Офтопик: въпреки автомата и предварително смляното кафе, както и използването на мерителна лъжица вместо с кантарче се получава наистина много приятно кафе. Отдавам го на мелачката, с която ни го мелят - Анфим. Вече не ми се пие кафе вкъщи, защото с Ниш-а не мога въобще да се доближа до подобен вкус и мисля скоро да го продам...
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 258
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

ivcho написа:
05 Ное 2020 00:13
Офтопик: въпреки автомата и предварително смляното кафе, както и използването на мерителна лъжица вместо с кантарче се получава наистина много приятно кафе. Отдавам го на мелачката, с която ни го мелят - Анфим. Вече не ми се пие кафе вкъщи, защото с Ниш-а не мога въобще да се доближа до подобен вкус и мисля скоро да го продам...

Тези неща са точно обратното на това което хората препоръчват - прясно смляно кафе, претеглено точно и направено на машина с добри възможности. В Дъбов мелят кафето за в къщи на heavy duty мелачка Ditting, която не би трябвало да е по добра от Ниш-а. Според мен проблема е в технологията на приготвяне. На мен лично ми отне доста време (над година) докато почнат да се получават прилични шотове. Това включва набиране на акесоари (цедка, дистрибутор, тампер), ъпгрейд на машината (PID, затопляне на главата) и подобрение на бариста уменията ми. Още по трудно се постига консистентност в домашни условия.

Ползвал съм също дълго автоматична машина и според мен няма как да се получи по добър резултат с такава. Някои кафета ставаха по добре от други, но не и по-добре от истинска еспресо машина.

Това разбира се са мои наблюдения. Щом харесваме как се получават нещата, няма нужда да приемаме автоматично менение на някой който ни казва кое как трбябва да бъде :)

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 705
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Днес започнах с адвент календара и съм доволен от себе си - познах, че е Етиопията, коятo харесвам по-малко, на сляпо :D Не я помнех като регион, но си е тя - Гуджи Урага. Иначе е хубава, но има един много специфичен вкус и мирис на някаква подправка, който ми е прекалено наситен. Също излиза доста кисело.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Доста дребни зърна, иначе супер изпичане. В пакета не усетих особено силен аромат, но след смилането е много ясно изразен мирис на какао, жена ми го надуши от три метра. Красиво се нашари, малко липсваше плътност. Киселеенето и на мен ми направи впечатление, но не е силно и неприятно. Девойката от клипа спомена за боровинки - не ги усетих :)
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 258
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Пробвах го това кафе, но не можах да го харесам. Има един супер сецифичен и интересен аромат, но така и не можах да го докарам. Става едновременно кисело (не по приятен начин), както и горчиво. Ходих до тяхното ново заведение на петте кьошета да го пробвам и беше ужасно зле - недоекстрактнато, изтече за 10 сек - много бледо, на баристата въобще не му направи впечетление. Язък им за супер модернта машина. Оттогава нямам желание да пия кафе при тях.

По принцип всички етиопски кафета са капризни при приготвяне, но примерно тяхната Хамбела става много добре почти винаги.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 705
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@gozzoo

това са и моите впечатления от точно тази Етиопия на 5те - бях писал по-горе. Аз съм любител на киселото кафе и етиопиите като цяло, но тази ми идва прекалено цитрусова. Колкото до интересния аромат, за който говориш - на мен ми е прекален и аз пък не мога да се отърва от него :D
Само не съм съгласен, че Етиопиите са капризни - тези на БлуБег и Комета са много лесни и супер вкусни.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 664
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Mazzer Major

Мнение

Понеже абонамента се забави, видях, че Дъбов е пуснал едно кафе, което ме заинтересува, хем намалено с 15%.
Специално заради него минах през магазинът им, обаче изненада, двете момиченца-продавачки не знаеха защо при тях не е намалено, хем им го показах в сайта им и взеха да ми предлагат други кафета-тип търся пералня в Технополис, едното било кафе на деня, друго не знам си какво, като накрая ми казаха, че от утре ще е намалено и въпросното за което отидох, което потвърди, че не е грешка на сайта, понеже и това се опитаха да споменат.. Явно аз тях месеца започва от ден 2..

В крайна сметка не ми го намалиха, а аз нарочно не го взех.
Доста неприятно и дразнещо се получи и им пиша черна точка, това е недопустимо особено за малки фирми, които държат на обслужване и качество.

изображение_2020-12-01_132209.png
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
borko1945
Средно изпечен
Мнения: 200
Регистриран на: 24 Май 2020 01:33
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club pid / Comandante / Major

Мнение

toro написа:
01 Дек 2020 13:24
Понеже абонамента се забави, видях, че Дъбов е пуснал едно кафе, което ме заинтересува, хем намалено с 15%.
Специално заради него минах през магазинът им, обаче изненада, двете момиченца-продавачки не знаеха защо при тях не е намалено, хем им го показах в сайта им и взеха да ми предлагат други кафета-тип търся пералня в Технополис, едното било кафе на деня, друго не знам си какво, като накрая ми казаха, че от утре ще е намалено и въпросното за което отидох, което потвърди, че не е грешка на сайта, понеже и това се опитаха да споменат.. Явно аз тях месеца започва от ден 2..

В крайна сметка не ми го намалиха, а аз нарочно не го взех.
Доста неприятно и дразнещо се получи и им пиша черна точка, това е недопустимо особено за малки фирми, които държат на обслужване и качество.

изображение_2020-12-01_132209.png

Май доста държат на опаковката :)

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 705
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Аз да се върна на Етиопията - сутринта опитът ми беше с 2 по 15гр, в 15гр цедка. Изтекоха 30гр за 30 сек.
Сега следобедно реших да сложа остатъка - 20гр в 18гр цедка (як овърлоуд), качих малко едрината на смилане. За 55сек изтекоха 25гр. и е съвсем различно, мнооого по-добро. Туширах киселиността, натрапчивият вкус също липсва, горчивина липсва. Отвори се и стана приятно сладко плодово кафе, усеща се боровинка, а специфичния вкус, който ме дразнеше, остана като загатнат послевкус, който е доста приятен.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.