Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
The_amateur
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 15 Фев 2020 09:57
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia classic
Niche Zero

Мнение

glatzial написа:
30 Окт 2020 16:27
Аз пък се прежалих и взех от златната Гейша - още 30тина пакета са им останали

Аз не съм готов да дам 50-60 лв за 200 гр кафе и затова опитах един шот приготвен от бариста в магазина на Петте кьошета. Какво ми направи впечатление- изтече супер бързо. При сложени 20 гр в двойна цедка , се получиха 40 /2х20/ грама екстракт за по-малко от 20 сек. Въпреки това нямаше вкус на недоекстрахирано. Беше със средно изразено тяло , водеща в началото цитрусова/лимонена/ киселинност и нещо какаово или шоколадово в завършека. Жасмин, портокал и праскова не усетих,...не мисля че имам толкова чуствително небце. Преди седмица, пак там, пих едно безкофеиново Перу. На мен не ми се получава. Седи ми плоско, почти без тяло ,абе като кафе от автомат. Исках да ми направят едно за проба. Ами малко по-добро тяло,иначе пак не е моето. Пак изтече супер бързо според мен-18 сек. Попитах ги не гонят ли стандартно поне 25 сек.Отговориха, че няма стандарт и всичко е индивидуалон, зависи какви вкусове искаш да подчертаеш в кафето. Явно настройките на мелачки и машина са им такива за по 18-20 сек.

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 705
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Да, бързичко текат. Аз си поръчах Етиопията на месеца и то изтече бързо - от 20гр кафе изтекоха 30 за под 20сек и беше подчертано недоекстрактнато. Не беше лошо, но вкъщи за 35-40 сек е съвсем друг (по-добър) вкуса.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Ves
Зелено кафе
Мнения: 35
Регистриран на: 21 Юни 2020 12:09

Мнение

https://dabov.coffee/advent-calendar/?u ... gBQ45nAedQ

Това изглежда интересно

RobertDeMiro
Средно изпечен
Мнения: 155
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

Тези 50 грама докато ги налучкам и са заминали :)
borko1945
Средно изпечен
Мнения: 200
Регистриран на: 24 Май 2020 01:33
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club pid / Comandante / Major

Мнение

Може ли някой да даде отзив за новата етиопия.
Днес си правя 3-то кафе с нея. като 2 от тях бяха горе долу по рецепта: 15/50гр за 50+сек, 15/45 30сек, 10/35гр 30сек.
Като цяло вкуса е интересен и ми допадна, леко кисел(малко го усещам като - under-extracted), но кофтито е, че ми остава горчива нотка - усешам горчивината половин час след кафето ...
Най вероятно бъркам в техниката, но бих се радвал да чуя някое друго мнение :)
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 258
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

borko1945 написа:
04 Ное 2020 02:24
Може ли някой да даде отзив за новата етиопия.
Днес си правя 3-то кафе с нея. като 2 от тях бяха горе долу по рецепта: 15/50гр за 50+сек, 15/45 30сек, 10/35гр 30сек.
Като цяло вкуса е интересен и ми допадна, леко кисел(малко го усещам като - under-extracted), но кофтито е, че ми остава горчива нотка - усешам горчивината половин час след кафето ...
Най вероятно бъркам в техниката, но бих се радвал да чуя някое друго мнение :)

Точно така, нагарча доста. Според мен е доста препечена. Другата им етиопия - Хамбела, е с доста по добър аромат.

Жалко е че в ммента Дъбов нямат особено интересни кафета в ниския и средния ценови диапазон.

Накой опиита ли вече новата им кафе на месеца - Никарагуа?

borko1945
Средно изпечен
Мнения: 200
Регистриран на: 24 Май 2020 01:33
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club pid / Comandante / Major

Мнение

gozzoo написа:
04 Ное 2020 09:21
borko1945 написа:
04 Ное 2020 02:24
Може ли някой да даде отзив за новата етиопия.
Днес си правя 3-то кафе с нея. като 2 от тях бяха горе долу по рецепта: 15/50гр за 50+сек, 15/45 30сек, 10/35гр 30сек.
Като цяло вкуса е интересен и ми допадна, леко кисел(малко го усещам като - under-extracted), но кофтито е, че ми остава горчива нотка - усешам горчивината половин час след кафето ...
Най вероятно бъркам в техниката, но бих се радвал да чуя някое друго мнение :)
Точно така, нагарча доста. Според мен е доста препечена. Другата им етиопия - Хамбела, е с доста по добър аромат.

Жалко е че в ммента Дъбов нямат особено интересни кафета в ниския и средния ценови диапазон.

Накой опиита ли вече новата им кафе на месеца - Никарагуа?

Мен не ми изглежда много препечено в сравнение с кафетата на Домани, които по принцип пия и там такава горчивина не съм усетил...
Изображение

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Домани винаги пекат след средно, чак не ми се вярва на Дъбов кафе да е по тъмно, НО и аз попадах на такова назад в темата.
главен редактор
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 258
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

borko1945 написа:
04 Ное 2020 12:53
Мен не ми изглежда много препечено в сравнение с кафетата на Домани, които по принцип пия и там такава горчивина не съм усетил...

Да, не изглежда да е много препечено, но на вкус е точно такова. Не знам как са го пистигнали този ефект :D

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Объркан профил на печене, висока температура или самите зърна може да не са ок, тук пекарите може да се изкажат, а потребителите само да предполагаме.
главен редактор