Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

RobertDeMiro
Светло изпечен
Мнения: 149
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

toro, хареса ли ти новата Етиопия?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 608
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Mazzer Major

Мнение

Харесам ми, затова и купих пакет, мислех, че се подразбира. Това е кафето на месеца.
Аватар
Rotor
Светло изпечен
Мнения: 97
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Всъщност espresso машините са на Modbar, но те са в тясно сътрудничество с La Marzocco.
Info
Изображение
observer
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

В събота от Дъбов за първи път си взех кафе, че изненадващо ми свърши капанското. Колумбия и Етиопия взех. Етиопията е печена на 13.10, а Колумбията на 29.9, засега съм правил само от нея. Равномерно изпечени зърна, доста еднородни като големина, форма и цвят. Средно печеното ми се струва средно недопечено, но да кажем, че толкова си разбирам :) Не успявам да го изкарам както съм свикнал мазно и шарено. Днес стана по-добре де, малко по-фино го мелих. Иначе на вкус ми харесва, първоначално киселко, но после доста приятен букет от вкусове. Различих карамел и шоколад, има и нещо плодово. Едното кафе жена ми го беше зарязала за 5-10мин и киселостта липсваше. Това и вчера, и днес, интересно защо така се получава.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2737
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Observer описаното от теб; свежа киселинност + букет от вкусове звучи доста добре, за мен това трябва да бъде кафето.
главен редактор
observer
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Не ме разбирай погрешно, на вкус ми е много добре. На външен вид обаче не ме кефи все още, няма го WOW фактора като видя чашката
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2737
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Не знам какво е конкретното кафе, но ако е преди средно трудно е да е wow на вид, ако няма дълга преинфузия.
главен редактор
observer
Светло изпечен
Мнения: 101
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

еее, с Гаджия класик трудно ще правя преинфузия :)
RobertDeMiro
Светло изпечен
Мнения: 149
Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon

Мнение

Подкрепям toro за новата Етиопия, но за мен Камбата си остава най- вкусната. Жалко, че вече не предлагат от нея.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 605
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Аз пък се прежалих и взех от златната Гейша - още 30тина пакета са им останали и са сложили 20% отстъпка (което я прави от безумно скъпа 60лв/200гр... пак безумно скъпа - 48лв/200гр.). 3 опита по 15 гр по-късно "аз знам, че нищо не знам". Първият опит беше 30гр екстракт за около 40 сек на около 93-94С- хем кисело, хем горчиво - epic fail. Втори опит беше 40гр за около 30 сек на около 91-92С - стана супер - започва със силен цитрусов вкус, но има супер силен жасминво послевкус и съвсем накрая нотки на млечен шоколад. Трети опит - 35гр за 30сек на около 92С - чанелна на едно място и стана предимно кисело, почна леко да нагорчява и до там - без други вкусове.
Вторият опит беше супер, но кафето е доста капризно, Хем е светло, хем не му харесва по-висока Т и много лесно се надекстрактва. Основният вкус е цитрусова киселинност - беше наличен и в трите шота, дори надекстрактнатия. Явно няма да ми се получи ристрето и ще боря еспресото.
Ще се мъчим още, но сравнявайки го с Гейшата от абоинамента - тя беше значително по-лесна за работа.
Баристата в Дъбов си каза, че тая партида е доста кисела и че следващата реколта, щяла да бъде по-балансирана. Въпреки че не знам кога ще се прежаля да дам пак такива пари за кафе.
Колкото тъпо и упорито да си блъскам главата в стената, някои кафета просто не са отгледани/печени за еспресо.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.