Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София
-
- Средно изпечен
- Мнения: 155
- Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon
toro, хареса ли ти новата Етиопия?
-
- Светло изпечен
- Мнения: 124
- Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major
В събота от Дъбов за първи път си взех кафе, че изненадващо ми свърши капанското. Колумбия и Етиопия взех. Етиопията е печена на 13.10, а Колумбията на 29.9, засега съм правил само от нея. Равномерно изпечени зърна, доста еднородни като големина, форма и цвят. Средно печеното ми се струва средно недопечено, но да кажем, че толкова си разбирам
Не успявам да го изкарам както съм свикнал мазно и шарено. Днес стана по-добре де, малко по-фино го мелих. Иначе на вкус ми харесва, първоначално киселко, но после доста приятен букет от вкусове. Различих карамел и шоколад, има и нещо плодово. Едното кафе жена ми го беше зарязала за 5-10мин и киселостта липсваше. Това и вчера, и днес, интересно защо така се получава.

-
- Средно изпечен
- Мнения: 155
- Регистриран на: 30 Май 2019 21:16
- Град: София
- Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Eureka Mingnon
Подкрепям toro за новата Етиопия, но за мен Камбата си остава най- вкусната. Жалко, че вече не предлагат от нея.
- glatzial
- Кафе дегустатор
- Мнения: 708
- Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
- Град: София
- Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3
Аз пък се прежалих и взех от златната Гейша - още 30тина пакета са им останали и са сложили 20% отстъпка (което я прави от безумно скъпа 60лв/200гр... пак безумно скъпа - 48лв/200гр.). 3 опита по 15 гр по-късно "аз знам, че нищо не знам". Първият опит беше 30гр екстракт за около 40 сек на около 93-94С- хем кисело, хем горчиво - epic fail. Втори опит беше 40гр за около 30 сек на около 91-92С - стана супер - започва със силен цитрусов вкус, но има супер силен жасминво послевкус и съвсем накрая нотки на млечен шоколад. Трети опит - 35гр за 30сек на около 92С - чанелна на едно място и стана предимно кисело, почна леко да нагорчява и до там - без други вкусове.
Вторият опит беше супер, но кафето е доста капризно, Хем е светло, хем не му харесва по-висока Т и много лесно се надекстрактва. Основният вкус е цитрусова киселинност - беше наличен и в трите шота, дори надекстрактнатия. Явно няма да ми се получи ристрето и ще боря еспресото.
Ще се мъчим още, но сравнявайки го с Гейшата от абоинамента - тя беше значително по-лесна за работа.
Баристата в Дъбов си каза, че тая партида е доста кисела и че следващата реколта, щяла да бъде по-балансирана. Въпреки че не знам кога ще се прежаля да дам пак такива пари за кафе.
Колкото тъпо и упорито да си блъскам главата в стената, някои кафета просто не са отгледани/печени за еспресо.
Вторият опит беше супер, но кафето е доста капризно, Хем е светло, хем не му харесва по-висока Т и много лесно се надекстрактва. Основният вкус е цитрусова киселинност - беше наличен и в трите шота, дори надекстрактнатия. Явно няма да ми се получи ристрето и ще боря еспресото.
Ще се мъчим още, но сравнявайки го с Гейшата от абоинамента - тя беше значително по-лесна за работа.
Баристата в Дъбов си каза, че тая партида е доста кисела и че следващата реколта, щяла да бъде по-балансирана. Въпреки че не знам кога ще се прежаля да дам пак такива пари за кафе.
Колкото тъпо и упорито да си блъскам главата в стената, някои кафета просто не са отгледани/печени за еспресо.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.