Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
man30
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 17 Ное 2018 13:45

Мнение

Кои кафета харесвате от тази пекарна, аз съм пробвал Vertigo и Diablo, освен цените кафетата са много приятни. :)
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 417
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Тази сутрин започнах това: Guatemala San Miguel на Дъбов.
Уикенда бяхме във Фабрика Дъга. Доста приятно място и едно от малкото места за пиене на хубаво кафе в София. Другото е Мементо.
Там пих еспресо и много ми хареса - питах ги какво е кафето и беше от това - купих един пакет - хем да сравня как се получава вкъщи в сравнение с профитата.
Първото излезе доста бавно, но не го хвърлих - става за пиене, но нищо общо с това на място. Все пак няма да прибързвам с мнението засега. Ще прецизирам едрината и ще експериментирам с рецептата опитвайки се да намеря този вкус, който ми хареса в заведението.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
man30
Нов потребител
Мнения: 8
Регистриран на: 17 Ное 2018 13:45

Мнение

Как е като вкус, нещо характерно има ли в него?
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 417
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

В заведението ми хареса страшно много. Имаше вкус на шоколад. Не съм добър в усещането и описването на фините нотки, но определено започнах да правя разлика между сортовете и да ги оценявам.
Засега вкъщи на вид екстракцията я докарвам перфектна, но за вкуса има още много място за подобрение. Не че е лош, ама липсват нюансите. Някак вкъщи всички (хубави) кафета са доста подобни.
Все пак в това заведение ако не се лъжа мелят с Anfim Super Caimano и ползват голяма про машина..
Може би така се усеща когато стигнеш предела на оборудването.. или не - по-вероятно това е вътрешното непреодолимо желание за ъпгрейд (харесва ми термина upgraditus от UK/US форумите), което ме кара подсъзнателно да си самовнуша колко е наложително да си купя нова мелачка и/или машина :mrgreen: Спира ме основно факта че сегашния ми сетъп е на няма и 5 месеца :)
Така става като чета форуми и де надъхвам :)
Тези дни ще сложа PID на Силвията, защото подозирам, че шотовете ги пускам на малко по-висока температура и съм дотам с ъпгрейдите на текущата техника.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2737
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

0фф/ Високата температура, много влошава вкуса, особенно когато е само арабика, ще имаш подобрение определено с PID контролера.
главен редактор
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 417
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Днес минах през тях :)
Diablo беше първото кафе, което съм правил изобщо като взех Silvia-та.
Както всички новаци със Силвия първите няколко седмици беше голяма драма с кафето докато му хвана цаката, затова реших да повторя сега.
Ethiopia Yirgacheff отдавна искам да тествам също.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 417
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Отдавна се изпиха трите пакета от горната снимка, а не съм споделил мнение.
И трите много ни харесаха!
Diablo - класически еспресо бленд вкус
Vertigo - пак се усеща, че е бленд без характерен открояващ се вкус, но доста по-предизвикателно и специфично. Подозирам, че не малко хора биха го нехаресали или нарекли киселок. На мен супер добре ми дойде като разнообразие и с кеф си го изпихме.
Ethiopia Irgacheff - много добро! Това е от малкото Single Origin, който мога да разпозная на сляпо. В момента пия такова от Домани и е същото, но чувствително по-препечено. На Дъбов определено ми харесва повече.
temp
Светло изпечен
Мнения: 143
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Задължително опитай дъбовата Ethiopia Irgacheff на Хемекс. Това ми е предпочитания начин на приготвяне на цитрусовите африкански кафета.
ManUtd
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран на: 16 Мар 2019 09:15
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic

Мнение

Здравейте. Аз от няколко години пия кафе от Дъбов. За мен това е най-доброто кафе в България, от тези които съм опитвал. Качеството на кафето винаги е високо, изпича се светло, което за моя вкус е прекрасно. Цените за съжаление не са ниски, като за България. Започват от 12-13 лв. за 200 грама и стигат до 80 за някои по-специални сортове. В speciality кафенетата в Европа, в които съм ходил, кафето е по 2 като цена, така че като се върна тук ми се струва евтино. Не винаги е супер прясно изпечено, но и никога не застоява. Обичайно изпичането е направено между 5-6 дни до 3 седмици. Пил съм кафе от Чъкис, Дрека, Коферо и Монте кристо. Вярно е, че при тях кафетата са по-пресни, но са значително по тъмно и неравномерно изпечени. При някои от тях зърната са с различна големина. Като цяло до моя вкус и възможности, след Дъбов най-близко са Дрека, но с интерес ще пробвам и някои от посочените тук пекарни.
toro
Кафе трафикант
Мнения: 608
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Mazzer Major

Мнение

Пуснали са промоция 25% надолу при купуване на годишен абонамент от 12х1кг от кафето на месеца. Излиза по 50лв/кг и отделно подаряват още 1кг етиопско. Доста примамливо, но става голяма сума все пак.