Пекарна за кафе - Meron - Romania/Transylvania

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: glatzial , Gaggia 

Norad
Светло изпечен
Мнения: 52
Регистриран на: 10 Мар 2020 23:44
Град: София

Мнение

Ethiopia Ye Genet
Малки зърна, твърди и плътни. Иска малко по ситно смилане, но вкусово е отлична. Екстракцията е с 9,5гр. LM single.

Изображение

Изображение
Аватар
blazarov 
Тъмно изпечен
Мнения: 473
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia, Lelit Bianca, La Pavoni Pro
Mazzer Royal, Eureka Mignon, Hedone Honne, 1Z K+

Мнение

Последно като гледах в онлайн магазина им нямаше смислена доставка до БГ, добра новина! А от бар шейкъра като поръчвах беше разочароващо старо и то с 5 мейла уговорки и чакане :)

Поръчах в сряда, днес дойде. Сърце юнашко не трае и направих един пробен в 18:00 шот 20.5/41 с ей така на сляпо едрина и стана СУПЕР ! :mrgreen: Хем свеж плодов вкус, хем перфектна мазна екстракция резултираща в креместо тяло. Никакъв тъмен шоколад и печени ядки :D

Както и всички други досега кафета от тях - красиви, равномерно изпечени зърна със страхотен аромат още от кутията. Аз като абсолютен лаик в печенето напълно съм съгласен с определението им - Medium Light - видимо по-тъмен цвят от medium light на Дъбов, но без никакви вкусове на препечено.

На база на ограничения ми опит аз ги харесвам повече от Gardelli и дори от Дъбов.
Ще пиша и за другите като стигна до тях.

Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3364
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Никакъв тъмен шоколад и печени ядки :D
Това ми иде да си го сложа за подпис, ще поръчам и аз тези дни, Мерон са супер и имат голяма страст към кафе изпичането.
Тук всички сме аматьори, често по-способни от професионалисти :geek:
Аватар
Пачко_007 
Средно изпечен
Мнения: 223
Регистриран на: 18 Апр 2020 16:38

Мнение

Поръчах в понеделник,днес ги получих, и аз като @blazarov ,Сърце юнашко не трае и направих един пробен в шот от Панамата на Мерон.По моята оценка 10от10.PANAMA COFFEE CREATIVE DISTRICT M24
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3364
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Някой пробва ли кафе 90+ от Meron? Моите ще ги имам чак в края на седмицата.
Тук всички сме аматьори, често по-способни от професионалисти :geek:
disign
Светло изпечен
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Да, Panama - Redwood Caturra SCA 90.5 накисвано е 7 дни, за съжаление не го уцелих от първият път, изтече за 20 секунди. Мирише много силно на ферментирало. Светло е, но е и доста шарено, мели се трудно. Нямах време днес да се занимая с него както заслужава, надявам се утре да е по-добър ден и да ъпдейтна със снимки и по-смислени впечатления, дано да се получи.
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 845
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

Аз съм поръчал 3:
90.25 - COSTA RICA SAN JOSE; Catuai Amarillo; anaerobic; marzipan, red fruits, coffee blossom, cinnamon
91 - PANAMA CHICO GALLO; Chico Gallo; natural; strawberry, lychee, papaya, rum
92 - PANAMA DRIMA ZEDE; Mixed Heirloom; hot anaerobic; lliquor, oranges, raisins, cranberries

Дойодха много интересно опаковани. Chico Gallo в пластмасово шише, а другите две вакумирани в пликчета, а пликчетата - в картонени тубуси, в които не може да се съхранява. Пише след като се отвори от вакума да се изачака 72 часа. Понеже Nobody has time for that и Коста Риката не беше вакумирана добре (Дримата е вакумирана), реших да почна с нея - понеже е и с най-ниска оценка. Прехвърлих го в Airscape-a.

COSTA RICA SAN JOSE - за мен светло изпечено. Много хомегенни зърна, много хомогенно изпечени, не са особено едри, но са хубави. Твърди и изключително плътни. Зърната миришат на бисквитки - много сладко и апетитно, има и ликьорена ферментиралост. С 15гр в 15гр VST прави много тънка шайба (заради плътността). Пробвах и 16гр, но мисля, че ще се спра на 17-18гр. Направих за сега 2 шота. Първия (15гр) го пробвах на 2ка на Хонето (което беше грешка - опитът показва, че твърди светли кафета искат мнооого финно смилане на Хонето). Дори преинфузия не успя да направи - въпреки ниския дебит водата мина директно през него и изтече "водопадно" за под 20 сек. Въпреки това кафето беше много ароматно - загубило тяло, леко "ченълнал" вкус, но ароматите са там. Доминиращ е вкус/аромат на канела. Много силен и ясно разпознаваем. Цвят на кафе (coffee blossom) също има - той е много свеж, сладък, деликатен, флорален аромат, който без дегустационния кит никога нямаше да мога да открия. Има и нещо като каркаде/маслодайна роза - мога да го опиша като червена киселинност :) Марципан не откривам.
Втората чаша я направих по-фина, 16гр и пак ченълна яко - изтече за 20 сек отново. И въпреки проблемите във вкуса и тялото, ароматите бяха там. Ако се направи качествено ще е страхотно кафе, но почвам да мисля, че предназначението му не е точно еспресо :)
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
Svetlint77 
Зелено кафе
Мнения: 43
Регистриран на: 29 Мар 2020 17:35
Град: Sofia
Приготвям кафе с: Gaggia classic/Ascaso mini i2

Мнение

PANAMA COFFEE CREATIVE DISTRICT M24. Равномерно изпечени еднотипни красиви зърна, ухае страхотно. Усеща се лавандула и плодове. По различно е за работа, изисква по ситно смилане. Кафе което бих се поръчвал с удоволствие всеки месец. Едно от най-интересните, който съм пробвал. Ще пробвам и на V 60.
Цените който дали от пекарната на Gaggia, говорят за отношение, нещо което не срещаме често. Благодарности на Gaggia и toro.
disign
Светло изпечен
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Окт 2020 14:41

Мнение

Ето и малко снимков материал
Изображение
Има голяма разлика в изпичането, някой зърна са си направо зелени. Кафето е много твърдо, като го тампирам въобще не се компресира. За съжаление и тази сутрин беше пълно фиаско, както glatzial каза, чанелинг от самото начало, сложих и друга голяма цедка но пак същото. Очевидно е безмислено да меля по-ситно, ще пробвам с максимум количество и това е.
Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3364
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Disign с какво мелиш? Пробвай и филтър, за мен светлото изпичане иска и сериозна мелачка/машина за еспресо, виж за филтър е по-лесно. Вкуса въпреки бързото изтичане как е?
Тук всички сме аматьори, често по-способни от професионалисти :geek: