На какви изисквания трябва да отговаря "вашата любима пекарна" ?

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Здравейте!
Смятам, че обща тема за дискусии относно подбора, изпичането и опаковането на кафе може да е полезна за всички:

 • На потребителите на кафе при техния избор.
 • На самите пекарни, които искат да се подобрят и удовлетворят своите клиенти.

Идеята е темата да е конструктивна и с конкретни и реалистични предложения. По този начин, ще е наистина полезна и няма да се превърне в място за изливане на недоволство :)

toro
Кафе трафикант
Мнения: 663
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia+Auber pid и Mazzer Major

Мнение

Според мен няма как да имам любима пекарна по простата причина, че една пекарна за да е добра няма как да има 50 вида хубави за моя вкус кафета, а ако има 5-10 вида рано или късно ще ми омръзнат.
Би ми любима, ако сменя кафетата, но това е много трудно предполагам, ще има много които няма да ми допаднат вероятно и пак се връщам в началото.

Най-важното за мен е да има постоянство, било в кафето и в печенето му, а това знаем, че е трудно за родните пекарни, макар все по-често да успяват някои от тях.

Ако може пекарите да не се мислят както познатия ни кралят на кафето, но това вероятно е търсено у нас, ние сме малко по-различни.
temp
Светло изпечен
Мнения: 149
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Писал съм го много пъти в темата, ще го направя пак , ако си решил да влизаш в тоя бизнес.
На първо място, желание и да си харесваш работата, ако се захващаш щото е поредното начинание от което да се изкарат пари- не си струва.
Хора който взимат някакво зелено кафе от борсата и го пекат както е настроена машината , няма смисъл да се хващат- може да правят бизнес ама не и любим.

Единствените който харесвам са Дъбов и Коферо, само те търсят нови кафета и прецизират печенето за да извлекат най добрия и отличаващ вкус.
Жалко че не са тук лично да разкажат колко време и кафе коства да намериш точното изпичане.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Към всичко написано, ще добавя че уважавам пекарни, които имат отношение към форума, Дъбов и Коферо нямат такова или поне само четат и си мълчат. Може би не сме им в таргета :character-oldtimer:
главен редактор
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 705
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

В пекарните ме кефи:

 • Лично отношение и запомняне, че си им редовен клиент - да има добра комуникация - ако ги питаш нещо да отговорят бързо и точно
 • Проследимост на кафето и лична връзка на пекаря с фермата (за съжаление тук са малко - може би само Дъбов?)
 • Хомогенност на зърната и изпичането
 • Повтаряемост на изпичането
 • Асортимент
 • Отоворност и поправяне на грешки
 • Мостри - не става дума за безплатни пакети, но примерно 50тина грама от някое ново
 • Опаковка - аз лично предпочитам или чисто пластмасови или чисто хартиени опаковки. С клапа и възможност за многократно отваряне/затваряне

Аз не съм съгласен с твърдението на @temp, че само Дъбов и Коферо се стараят (не го приемай за заяждане). Комета и БлуБег примерно също вкарват интересно кафе, което в други пекарни го няма и правят много експерименти с профила на печене. БлуБег с Етиопия Гуджи тестваха поне 3 месеца преди да стигне пазара - бях в магазина им, когато им докараха пробните партиди и след бая време я пуснаха. Над другите пекарни просто нямам лични наблюдения, но като резултат в чашата виждам старание при Дюканъ и Монте Кристо.

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Dimi
Средно изпечен
Мнения: 182
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

glatzial написа:
13 Яну 2021 11:13
В пекарните ме кефи:
 • Лично отношение и запомняне, че си им редовен клиент - да има добра комуникация - ако ги питаш нещо да отговорят бързо и точно
 • Проследимост на кафето и лична връзка на пекаря с фермата (за съжаление тук са малко - може би само Дъбов?)
 • Хомогенност на зърната и изпичането
 • Повтаряемост на изпичането
 • Асортимент
 • Отоворност и поправяне на грешки
 • Мостри - не става дума за безплатни пакети, но примерно 50тина грама от някое ново
 • Опаковка - аз лично предпочитам или чисто пластмасови или чисто хартиени опаковки. С клапа и възможност за многократно отваряне/затваряне

Напълно съгласен!!
И само една добавка - реалистична крайна цена за потребителя!

Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Качествената суровина и изпичане не подлежат на коментар. Те са напълно задължителни, но понеже не знам много за това, бих дал препоръките си за доста по-прозаични неща. В крайна сметка най-важно е максимално често клиента да получава това, което очаква и моите препоръки са насочени в тази посока.

1) Както споменах, качеството е задължително, но то е във функционална зависимост с цената, така че е добре по възможно най-ясният начин, пекарите да диференцират различните си класове кафе и да не се изкушават да вкарват в даден ценови клас, кафе, което не заслужава да е там. Така ще има по-малко разочарования и съответно по-лоялни клиенти.

2) Възможно повече ПОЛЕЗНА информация за дадено кафе. Нелепо е да опишеш, че едно кафе е с аромат на дива орхидея и с едвам доловими нотки на култивирана орхидея..., но да не представиш далеч по-смислена информация за степен на изпичане, киселинност (предполагам има и други смислени фактори). Напълно достатъчно лично за мен е под формата на чарт да бъдат представени 5-6 характерни за кафето вкусови профила с които редовните клиенти (на каквито всеки пекар се надява) да свикнат и да ползват за груб ориентир. Това със сигурност ще доведе до по-точни попадения при покупка - ще получаваш това, което очакваш. Свободните интерпретации в допълнение (ако приемем че някой им обръща внимание) не пречат.

3) По-богато класифициране. Ако даден пекар има богат асортимент и опит е стъпка в добра посока да класифицира кафетата си и да даде възможност за търсене/сортиране (ако има техническа възможност). Може отново под формата на чарт да се класифицират кафетата, като подходящи за pour-over, класическо еспресо, плодови, шоколадови, евтини, скъпи, леко изпечени, средно и т.н.

4) Важно е нещата по-горе да не се правят колкото да ги има, защото просто няма да има смисъл от тях.

Да доброто кафе е най-важното нещо, но почти винаги думата "доброто" е по-добре да се замени с подходящото/правилното за конкретния човек. Някой може ли да каже коя е най-добрата кола без да уточнява критерии за избор и употреба :)
Направо се разбих от философстване
Bereta
Светло изпечен
Мнения: 85
Регистриран на: 11 Мар 2019 19:11
Град: Blagoevgrad
Приготвям кафе с: Gaggia Classic, Kinu M 47 Traveler

Мнение

Добра тема, но може да се обърне в “любимите клиенти на кафе-пекарните” ;). Все пак каквито и кафета да ни предлагат, ако не си ги приготвим правилно и ако имаме проблем с обонянието и определянето на вкусове, пак ще сме недоволни. Поне според мен, като във всеки бизнес трябва на първо място да бъде почтено и коректно отношение към клиента. Повечето от нас купуват и кафета само за да опитат нещо различно и няма нужда да се “презентират” винаги като нещо уникално и бутиково. За мен поне е важно да знам дали кафето е добро за приготвяне на еспресо и дали е по-сладко (предпочитам) или кисело. В крайна сметка 200-250 грама все някак ще се изконсумират.
Последно промяна от Bereta на 13 Яну 2021 22:21, променено общо 1 път.
Ride on
Аватар
Rotor
Средно изпечен
Мнения: 236
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Bereta написа:
13 Яну 2021 20:26
Добра тема, но може да се обърне в “любимите клиенти на кафе-пекарните” ;). Все пак каквито и кафета да ни предлагат, ако не си ги приготвим правилно и ако имаме проблем с обонянието и определянето на вкусове, пак ще сме недоволни.
...

Да именно! Всичко е индивидуално, затова идеята на темата (според мен) е в конструктивни и конкретни предложения, които да са полезни и за двете страни. "Това кафе не ми харесва, намерете по-добро" не е такова предложение и за радост никой не се изказва в подобен стил, макар че това може да си е и съвсем уместно, ако идва от опитен потребител.
За “любимите клиенти на кафе-пекарните” едва ли някой гори от желание да стане любим клиент на пекарните :), но обратното със сигурност е вярно :) Когато пусках темата ми се искаше, но сега не знам дали няма да започнат ожесточени спорове, ако и представители на пекарните започнат да излагат тяхната гледна точка тук. :confusion-shrug:

Dimi
Средно изпечен
Мнения: 182
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Да добавя и аз нещо.
Убеждавам се, че изпитвам големи симпатии към наистина малки пекарни. (Най-често се "въртят" от една персона.)
Много такива възникват в последствие от любовта към кафето, т.е хобито и по-късно, или се превръщат в професия (рядко), или остават като хоби, което се упражнява с голяма енргия и любов.
Такива еднолични пекарни (търговци) най-често имат и желанието да поддържат комуникация с клиентите си, защото просто обичат да говорят за кафе. Фенове, а не само търговци. Използуват много социалните медии, на линия са почти винаги и излагат на показ това което вършат. Актуално си набявям кафето от подобна пекарна(и) и много ме кефи. Имам чувството че съм близко, че означавам нещо като клиент, дори бих казал, че е нещо като малко приятелство. Чувстваш се като част от нещо! Кефи ме, че мога по всяко време да пиша на инстаграм, да пратя снимка, видео, да коментирам, да получавам съвет и т.н. И то съвети не само за кафе, а и за хардуеър.
Това са моите критерии за "любима пекарна". ;)
Малко повече от една пекарна!