Пекарни за кафе - Coffero/Коферо - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

ada
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 09 Ное 2020 18:18

Мнение

Така се случи, че мъжът ми ходи да вземе кафе, избрах 2 кафета по сайта, на място обаче първо се е оказало, че наличното в магазина от Хондурас е с друго име спрямо това в онлайн магазина, но продавачът го е убедил, че е същото, а се оказа, че нямат нищо общо. Учуди ме, че не познава кафетата, които продава, до такава степен. Другото, което ме учуди, когато видях опаковката след това, е, че е изпечено преди повече от 2 месеца по етикет. Кафето в другата опаковка (от друг вид) е изпечено преди 3 седмици.

Тъй като тепърва започвам да се интересувам по-сериозно (и преди съм купувала спешълти кафе, но не съм обръщала особено внимание на това кога е печено и цялостно предвид как съм го приготвяла надали щях да усетя особена разлика), не съм сигурна какви трябва да са очакванията ми и дали това не са прекалено дълги периоди, особено 2+ месеца. Предполагам, че наистина е трудно да поддържат разнообразие и прясно изпечено кафе едновременно, но все пак? Ще имам вече едно наум да следя кога е изпечено кафето преди да го купя и е ясно, но все пак искам да се ориентирам какво е реалистично да очаквам като период и над какъв период след изпичането, да се ориентирам към нещо друго (или друга пекарна).
Dimi
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

На два месеца след изпичане са вече към края на вкусовите си качества и да го продават на нормалната му цена, не е никак фейър.
3 седмици е супер. Казват, около 7 до 10 дена след изпичане зърната трябва да "почиват", да намалеят газовете и тогава са оптимални за консумиране. И след максимум 3ят месец стават........нещо като твоето Милано за "учене" ;)
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 232
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Не знам как се е случило това. Днес бях там и всичките им кафета са печени в рамките на последните 10 дни. Може да е било объркано написаното на етикета. Да, отскоро предлагат нов вид хондурас. Предишния беше по-добър според мен, но този май е по евтин. Във всеки случай обаче е правилно написан на сайта. Ако са им останали опаковки от предишния може да са дали такава. Случвало ми се е няколко пъти, но винаги са ме предупреждавали и отзад надписват истинското име на кафето.

Аз лично купувам от обекта им в Ринг Мол. Там им е склада и кафето винаги е прясно. Също така може да получите компететно мнене и добра препоръка. За другите им обекти не знам, но може би е по вероятно да има кафе печено по-отдавна.
ada
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 09 Ное 2020 18:18

Мнение

gozzoo написа:
21 Ное 2020 19:08
Не знам как се е случило това. Днес бях там и всичките им кафета са печени в рамките на последните 10 дни. Може да е било объркано написаното на етикета. Да, отскоро предлагат нов вид хондурас. Предишния беше по-добър според мен, но този май е по евтин. Във всеки случай обаче е правилно написан на сайта. Ако са им останали опаковки от предишния може да са дали такава. Случвало ми се е няколко пъти, но винаги са ме предупреждавали и отзад надписват истинското име на кафето.

Аз лично купувам от обекта им в Ринг Мол. Там им е склада и кафето винаги е прясно. Също така може да получите компететно мнене и добра препоръка. За другите им обекти не знам, но може би е по вероятно да има кафе печено по-отдавна.

Хубаво е, че сте с положителни впечатления, дано моят случай да е изключение. Но обектът е същия - в Ринг Мол. Там мъжът ми е получил отговора, че кафето е същото, никой не е споменал нищо за различни опаковки, няма никъде нищо дописвано на ръка за друг вид.

Да поясня - бях поръчала Хондурас Маркала, Комса-Сейба, получих Хондурас Монтесилос, Клаве де Сол. Цената е същата. Предвид, че според опаковката е опечено на 17.09, вероятно не само опаковката е изостанала, а и съдържанието. Възможно е и да е грешка при надписването, но тогава е странно, че е объркана и датата на "най-добро до", но знам ли...
Другото кафе (Мексико, Ел Санто) е изпечено на 29.10.

Ето и снимки с датите на изпичане:
Изображение

Както и на информацията за кафето (може да се сравни с информацията на страницата):
Изображение

За мен все пак е леко разочароващо преживяването.

P.S. Реших все пак да изпратя един мейл до Coffero, с описаната ситуация, касова бележка и т.н., ще споделя какъв е техният коментар, когато получа отговор.

Последно промяна от ada на 21 Ное 2020 21:42, променено общо 1 път.
ada
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 09 Ное 2020 18:18

Мнение

Dimi написа:
21 Ное 2020 18:21
На два месеца след изпичане са вече към края на вкусовите си качества и да го продават на нормалната му цена, не е никак фейър.
3 седмици е супер. Казват, около 7 до 10 дена след изпичане зърната трябва да "почиват", да намалеят газовете и тогава са оптимални за консумиране. И след максимум 3ят месец стават........нещо като твоето Милано за "учене" ;)

В такъв случай, ще гледам да го оползотворя, преди да се е превърнало в тиква като каляската на Пепеляшка :D:D:D

За срока и аз по подобен начин се бях ориентирала от прочетеното до тук и затова се изненадах доста на тези 2+ месеца, та благодаря за потвърждението, че не е съвсем ок. Писах им, ще ми е интересно как ще го коментират самите те. Не толкова заради тази опаковка, тя ще си замине така или иначе и надали на този етап екстракцията ми ще е достатъчно добра, за да усетя разликата на тези 2месеца, но според отговора бих преценила дали бих пазарувала въобще от тях и за напред.

Dimi
Светло изпечен
Мнения: 125
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

Да, разбира се, такова нещо може да се случи. Човешко е! Купувал съм и на почти 3 месеца зърна, но аз пия и филтър, а там толерантността към прясност е малко по-голяма..
Това е и философията и същността на специалити кафе. Качество и фейърплей от призводители до потребители. ;)
gozzoo
Средно изпечен
Мнения: 232
Регистриран на: 22 Юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270

Мнение

Не се разбра дали сте отворили пакета? Има ли аромат, как става на вкус?

Ако е на 3 месеца все още трябва да има аромат и да става прилично. В никой случай не е извън срок на годност. Това което се продава по веригите е със трайност 12-18 месеца, така че по тези стандарти трябва да е супер :)

Аз лично не бих се притеснил от това, стига да е добър и достатъчно силен аромата. Ако е стария хондурас може да е за добре, защото беше по хубаво от сегашния.

Малко разочароващо е разбира се като се надяваш на съвсем прясно кафе. Предполагам че е станала грешка - или с надписването на датата или някой стар пакет е попаднал между новите. Аз като вземам ги моля да ми дадат от насипното (това което е последно опечено), така няма как да стане подобна грешка.
ada
Зелено кафе
Мнения: 16
Регистриран на: 09 Ное 2020 18:18

Мнение

Както обещах, пиша какво е развитието. От Coffero са отговорили още снощи, което въобще не очаквах, предвид, че беше събота вечер. Извиняват се и предполагат, че пакет от старата селекция е попаднал при новите, също както и gozzoo предположи. Писаха, че по принцип предлагат кафета, изпечени преди седмица, тъй като в първата седмица още не са оптимално развити за консумация, но да, 2 месеца не е това, което обичайно смятат за прясно.

Като извинение за сгрешеното кафе и това, че е поизостанало, макар и все още в срок на годност ми предлагат един пакет от желаното от мен кафе, както и едно допълнително, по мой избор.

В крайна сметка оставам с добро впечатление от цялата история, защото грешки всеки може да допусне, въпросът е след това как реагира, когато бъдат забелязани, а реакцията тук беше супер бърза, тонът на мейла беше много учтив и премерен, включително и веднага се търси начин за поправяне на грешката.
Аватар
Rotor
Светло изпечен
Мнения: 99
Регистриран на: 07 Авг 2020 21:57

Мнение

Може този пост да е спам, но приемам ситуацията за напълно нормална - Подобно поведение вече не е явление сред нашите търговци и това е много хубаво. Болшинството от тях, малко по малко са разбрали за съществуването на Интернет (и по-скоро, че Google ще индексира вовеки изпълненията им) и как това може да се отрази положително или отрицателно на продажбите им. Единствено не проумявам, защо няма подобна тенденция и при хотелиерският и ресторантьорският бизнес. Там са толкова закостенели, че нищо не може да ги извади от Балкан Турист манталитета. Все гледат да минат тънко с нещо и са с изключително краткосрочно мислене.
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 605
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Всеки прави грешки, важно е как се преодоляват. Реакцията на Коферо е похвална.
Иначе и тримесечен Хондурас (според мен бай-якото кафе на Коферо) ще е вкусен :) Не му изчезват така рязко вкусовете, но съм съгласен, че не е ок да е на пълна цена.
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.