CoffeeCultura - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
spadarev
Нов потребител
Мнения: 9
Регистриран на: 20 Авг 2020 22:23
Град: София
Приготвям кафе с: Lelit Anita PL042EM

Мнение

toro написа:
31 Юли 2020 10:47
Точно така, за това и на най-обикновена бензиностанция в Италия, машините са големи La Cimabali за идентични суми 30-40к, ама кафето е 1,20 евро или колкото у нас на ОМВ..

Това е много точно казано! Според мен в Италия, в Гърция, или в други страни със силно развита кафе-култура няма как да се продава еспресо за 7-8 евро, тъй като потребителите познават качественото кафе, но и знаят цената му. Мисля, че момчето от “Съборна” се възползва от масовата “неинформираност” по темата специални кафета на пазар, който все още е силно доминиран от lavazza и има хора, с добри финансови възможности, които са чували, че има по-добри кафета от lavazza и illy, но нямат идея кои, какви т.н. Затова и се получават такива, бих ги нарекъл, екстремни микроикономически феномени. Добрата новина е, че тези неща винаги са временни и обикновено краткотрайни... За радост, съществуват форуми като този, където все повече хора имат възможността да се образоват и информират, и сами да стигнат до извода, че всичко над 4 лв. за еспресо е просто извратена надценка, нищо повече.

Следвайте блогът ми за кафе на: https://coffeesnobbg.wordpress.com
Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

Кратко интервю със собственика - цък тук
Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
Аватар
todor.vartigov
Нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Сеп 2020 13:10
Град: София/Пловдив
Приготвям кафе с: Lelit Bianca
La Pavoni Professional модифицирана
Eureka кафемелачка

Мнение

Няколко пъти ходя до кафето и цената вече е 20лв за шот.Кафето,което "готви",както се изразява Станислав е наистина уникално и няма нищо общо с хубавите еспресо кафета,които предлагат повечето известни скъпи кафенета в София и Пловдив.
Изважда ароматен и плътен екстракт с вкус и послевкус.С удоволствие бих пил такова кафе всеки ден!
Препоръчвам,който има възможност да си свери часовника.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2636
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

И все пак да не обръщаме темата на хейтърска, всеки който пробва кафето там, нега дава отзиви, както в други подобни теми.
главен редактор
Ves
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 21 Юни 2020 12:09

Мнение

Ходих да му тествам кафето. Момчето е със самочувствие, но изглежда пичага. Поговорихме си докато го приготвяше. Каза, че го прави със 70 секунди преинфузия и на 2.5 бара :o Слага 30гр кафе с интересна техника , на всеки 10 грама тампираше. Хубаво беше кафенцето няма как да кажа друго, с много изразен и силен послевкус които усещах дълго след това. Наистина цената от 20лв за шот изглежда стряскаща и неоправдана, но за мен си беше задължително да си сверя часовникът колко далеч съм аз с моят Classic :)
Dimi
Светло изпечен
Мнения: 102
Регистриран на: 20 Май 2020 00:18

Мнение

30гр? :shock: Е , такава пропорция за еспресо не бях чувал!
btw. Случайно да знаеш какъв бленд си пил? Имаш ли инфо за зърната, какви са от къде са?
Аватар
batkovan
Младши бариста
Мнения: 747
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

:text-offtopic:

В Япония има един пич, дето прави нещо подобно, но за 6 евро - bear pond espresso. Прилича ми на роял мелачката, слага голяма доза, тъпче по няколко пъти и екстракцията е само на капки(това дори се гони като цел) и така като гледам може би прави 25г кафе /12г екстракт, или някакво подобно съотношение, което слиза под 1:1, нещо такова ми се вижда. Също в предаването споменаха, че екстракцията е на 140 градусата, но това не ми се вярва, понеже като гледах флъша преди това дори нямаше пара..



Което ми напомни на роялите на gaggia и как blazarov беше споделил, че смелил доста фино една от първите проби на рояла и си помислил, че ще е преестрактнато, съответно за канала, а се оказало доста сиропен и вкусен шот, в последствие нише зиро замина :). Та така сериозни мелачки и малко експериментиране извън установени рамки.., във всеки случай интересно да се опита веднъж подобно нещо.

Аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 568
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Lido 3

Мнение

@batkovan

Да чакаш 15 мин за чаша капучино, като си единствен клиент... малко хипстърия :D

Sometimes the same is different, but mostly... it's the same.
temp
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Ves написа:
19 Окт 2020 17:28
Каза, че го прави със 70 секунди преинфузия и на 2.5 бара :o Слага 30гр кафе с интересна техника , на всеки 10 грама тампираше.

Грешна техника. Резултата е ясен. Само не знам защо ползва толкова дълга преинфузиа.
Ситно смляно кафе, екстракция при висока температура и ниско налягане, съотношение 1:1

Всички сме го правили, Редовно ми се случва с ново непознато кафе, когато не уцеля смилането . Резултата е сироп с наситен горчив вкус , за мен е грешка. Този е далеч от барист .

Добър бизнес модел, 20кинта и ултра къс шот. Експлозия от някакви вкусове за много пари- При това на витошка.
Аз на витошка избягвам да минавам дори, не снобея, но не се чувствам комфортно сред анцузи, патешки джуки и чибуци. Но на такива хора как да не вземеш 20 лв.

Ves
Зелено кафе
Мнения: 18
Регистриран на: 21 Юни 2020 12:09

Мнение

temp написа:
20 Окт 2020 11:08
Ves написа:
19 Окт 2020 17:28
Каза, че го прави със 70 секунди преинфузия и на 2.5 бара :o Слага 30гр кафе с интересна техника , на всеки 10 грама тампираше.
Грешна техника. Резултата е ясен. Само не знам защо ползва толкова дълга преинфузиа.
Ситно смляно кафе, екстракция при висока температура и ниско налягане, съотношение 1:1

Всички сме го правили, Редовно ми се случва с ново непознато кафе, когато не уцеля смилането . Резултата е сироп с наситен горчив вкус , за мен е грешка. Този е далеч от барист .

Добър бизнес модел, 20кинта и ултра къс шот. Експлозия от някакви вкусове за много пари- При това на витошка.
Аз на витошка избягвам да минавам дори, не снобея, но не се чувствам комфортно сред анцузи, патешки джуки и чибуци. Но на такива хора как да не вземеш 20 лв.

Ами явно има някаква логика, резултатът беше къс шот да, но в нинакъв случай горчив, сладък си беше определено.
Аз лично не се наемам да определям на кой техниката е грешна , то даже ако резултатът е вкусен , тогава можем ли да говорим за грешна техника въобще?
Шота изтече подобно на линка на @batkovan
Тези с джуките не са при него а на Dsquared кафенето.