Mazzer Major single dosing mod

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Gaggia, glatzial

observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Майорът си е звяр, мели отлично, но е дяволски грозен за домашна употреба и не е мислен за по две кафета сутрин и следобед. Вече съм му моднал дозатора с горната част на шейкърче и с алуминиева фуния на изхода, за да не разпилява кафе:

01start.jpg

Това не му пречи обаче да е огромен и да ме дразни. Вилицата долу също стърчи безобразно, така че и нея ще разкарам.

02opened.jpg

Без дозатора е наполовина, идеално. Дупката, която остава е с трапецовидна форма и вдлъбнатина, та занимавка ще има. Обикновено хората слагат някаква ламарина и фуния, но това пак ми стои грозновато, дори и с оригиналните части на мазер. Китът на Даниел Вонг бива, но цената му е.. неприятна да кажем.Реших да ползвам дърво - красив и топъл материал, освен това ще контрастира със студения индустриален вид на алуминия. Ето го донорът - букова дъска за рязане:

03donor.jpg

Първо резнах една шайба да пробвам за запушалка на дупката за кафе, че ако няма попкорнът прави мазало:

04cviat.jpg

Понеже оригинално букът е доста светъл реших да пробвам как ще изглежда с масло, с безцветен байц и с палисандров байц. Оказа се, че безцветният съхне безкрайно дълго и дава същия резултат като маслото (бяло минерално от Икея). Палисандърът много подчертава текстурата, но идва прекалено тъмен. В крайна сметка ще оставя масло.
Ето го и първоначалната форма

05firstcut.jpg

Май не мога да слагам по повече от 5 снимки в мнение...

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Поглед отгоре:

06rectang.jpg

Доста рязане и заобляне ме чака, а букът е доста твърдо и плътно дърво. След известно грубо дялкане започва да прилепва:

07firstfit.jpg

От задната страна е мега грозно, но не ме притеснява особено.

08cutback.jpg

Изрязаният зъб в долния край на дървото се напасва в долния край на дупката на мелачката. След още малко рязане дъската вече може да стои сама точно върху този зъб.

09fit1.jpg

Тук ми направи впечатление грозната черна пластмаса на лостчето за настройка на едрината на смилане, но за това после...
И вече позагладено с шкурка пасва добре:

10topfit.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Вечерта докато пиех шотландско лекарство за ковид с цел превенция (не помага, но това не пречи да се пробва) се присетих за гнусното лостче. Моментално спрасках пластмасата със секачки, направено е доста здраво

11levercrushed.jpg

5мм дупка в парченце от дъската

13leverhole.jpg

Пробваме как влиза, добре е, плътничко

14leverfit.jpg

малко лепилце, набиване до края и чакане да изсъхне, за да пошкуря

15leverforsand.jpg

На другия ден вече е заоблено след две гайки на резбата и въртене с бормашината

16leversanded.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Губят ми се снимки за пробиването на дъската и шлайфането на дупката за тръбата, по която да пада кафето...
Тук съм сложил хартиено тиксо, за да видя дали и колко кафе пада при мелене:

18firstrun.jpg

Явно иска заглаждане, но не е нещо ужасяващо.
BTW, за тестовете взех кафе Беларом от Лидл, вижда се отстрани. Няма такава гадост, не е изпечено, а овъглено, ужасно омазнени зърна и смрад на прегоряло. Лепне като за световно, вижда се гадостта по държача на долния нож

19leftover.jpg

С нормално кафе с няколко натискания на балона не остава нищо в шахтата
Като Proof of Concept използвах любимия материал - кенче. Преди заглаждането е доста грозно

20alucut.jpg

По-нататък ще взема алуминиева тръба Ф40, за да си стане както трябва. Ето как изглежда резнато

21hosefit.jpg

И накрая с монтирана поставчица пак от бук:

22all.jpg

Нея я сложих с Г образна планка, по принцип мислех да е само от дърво... може да я доработя в последствие.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

И накрая след минералното масло:

23oiled.jpg

Не е зле. Поставката си е един цвят, не е по-светла към метала, просто той отразява слънчева светлина върху нея :)
А всъщност поставката служи на нея да слагам долната част на шейкъра, който ползвах за мода на дозатора. Меля в него и от там пресипвам в цедката.
Засега е така... ще ми се да измисля някакво по-красиво решение за продухването, че тоя клизмов балон не се връзва. Ще пробвам с дървена тапа с отвор, в който да мушкам духалка за почистване на ДСЛР матрици. Отворен съм за други предложения де.

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
ulf
Средно изпечен
Мнения: 297
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Велико Търново

Мнение

Доста си си поиграл. Според мен изглежда добре. Дано само не мята кафе върху мотора. Може би няма да е зле да му сложиш някакво уплътнение....

20alucut.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Memento Mori
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Да, има уплътнение, ползвах нещо подобно на дунапрен от опаковка на лаптопска батерия. Тънко е и уплътнява доволно. Стои където е оригиналното от втората снимка в първия пост на темата.
ulf
Средно изпечен
Мнения: 297
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Велико Търново

Мнение

Аз го бях забравил и преди седмица сменях лагери....
Memento Mori
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2922
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

Капсулован лагер няма да умре толкова бързо, за смяна са си били, просто са станали шумни след като се ползва.
главен редактор
observer
Светло изпечен
Мнения: 124
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Нищо не пада върху двигателя, снимката е след като направих две кафета днес.

1.jpg

Металните кръгчета по гърба на капака са магнити, които го лепват върху винтовете, които съм навил в трупчета отзад. Тия дървенийки затварят дупката към двигателя, между тях има едно парче, което ги притиска към улеите отстрани и не мърдат. Лепнал съм и едно хартиено тиксо отгоре ако все пак падне нещо да не може да влезе навътре и да мога лесно да го измета с четката. Магнитите доволно теглят капака към уплътнението и я паднат две-три прашинки за ден, я не. Днес нямаше, вчера имаше две - доволен съм :)

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.