Инсталиране на PID на Rancilio Silvia v3

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Gaggia, glatzial

Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Когато закачиш модула да управлява и помпата ще имаш и вграден таймер, времето на преинфузията се регулира, като може и да се изключи напълно, но таймера си е удобен да не се занимаваш с външен. Като се замисля ако само го активираш и натискаш копчето на PID-а и ръчно пускаш помпата, пак може да си ползваш таймера.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
toro
Кафе трафикант
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение


Ето как се държи, още докато тръгне кафето от цедката и нагревателя е сработил.

Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 352
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Ще споделиш ли P, I, D SouF, с които идва "фабрично" от Auber?
Какво се случва след шота? За колко време се стабилизира и overshoot-ва ли и с колко?
toro
Кафе трафикант
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Разбира се, след поне 15 шота, някои в две чаши, само един път видях да стига 106 след разни промивки, реално не докато правя кафе.
Докато се прави кафе пада най-много на 93 и се вдига на 105 много бързо, примерно за не повече от 30 секунди.

Capturepid.JPG
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
batkovan
Младши бариста
Мнения: 652
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Супер е - по време на шота реално не мърда(94-93).
toro
Кафе трафикант
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2

Мнение

Да, но това не е ли много ниска температура, реално това са 84-85 на водата в бойлера, а какво е на изхода съвсем не се знае.
Факт е, че преди сработваше нагревателя като излязат поне 30+мл течност, а сега още преди да текне. Има осезаема разлика във вкуса на едно и също кафе.
batkovan
Младши бариста
Мнения: 652
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

Важното е да е стабилна температурата по време на шота, а ти иначе може да си я задаваш от пид-а колко да е висока. Вече колко е точно на изхода само с замерване може да видиш - термометър, мултицед с термодвойка. Оттам нататък експерименти - ако ти киселее, пробваш по-висока стойност и т.н.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Ето интересни експерименти и коментари по въпроса за сравнение между регулиране на температурата с термостат и ПИД.
https://coffeemachineman.com.au/2008/09 ... e-surfing/
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 112
Регистриран на: 06 Фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot

Мнение

Имаше време което гледах цифрите,търсих стабилност на тази машинка и колкото повече "стабилност" имаше толкова по лоши ставаха кафетата. Сложих лепенка на PID-а и започнах да експериментирам с различни кафета като единствено цар "вкус" беше фактор. В крайна сметка сет поинт 103,по време на екстракцията пада до 86-87 но кафетата са уникално вкусни. Сложих сонда в цедката и "чудо",заветната 92-94 по време на 30сек шот,въпреки показанията на PID-a .След още тестове осъзнах,че има съществена разлика от това дали преминава само вода или кафе. Самата капсула задържа и отдава температура.
If your coffee tastes like coffee, then it's baked!
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2115
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Силвията има интересен бойлер, налива се студена вода отгоре през OPV и пак от горната част на бойлера през тръбичката се взима топлата вода, което е и нормално. Въпроса е защо наливаме отгоре студената вода.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain: