:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Rancilio Silvia - Ръчен контрол на дебита с иглен вентил/дросел

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: glatzial, Gaggia

Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 269
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 91
Рейтинг : 339
Контакти:

Re: Rancilio Silvia - Ръчен контрол на дебита с иглен вентил/дросел

Мнение от blazarov » 22 окт 2019 06:47

Като говорим за втория OPV имам предвид допълнително добавения, който седи между помпата и дросела.
Другия си е фабричния дето е навит на бойлера директно.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 269
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 91
Рейтинг : 339
Контакти:

Re: Rancilio Silvia - Ръчен контрол на дебита с иглен вентил/дросел

Мнение от blazarov » 29 ное 2019 08:07

Сега се сетих, че не съм споделял повече впечатления след по-дълга употреба.
Ползвах мода само около месец и половина и го махнах когато сложих по-интелигентния контролер, защото той също управлява налягане и дебит и не ми се искаше да се "бъркат" нещата.
След като понатрупам впечатления от контролера смятам да върна и дросела за да имам възможност и за ръчен flow control (ala Slayer), и автоматичен.

- Отговорно мога да кажа, че това е най-добрия мод откъм цена-ефект. Той отваря възможност за правене на тотално различни шотове спрямо оригиналния вид - в някои случаи невероятни поне по моя вкус.
- От друга страна веднъж направен, ако искаш стандартна машина, просто отваряш кранчето на макс и я имаш.
- Мода е изцяло "аналогов", съответно запазва, дори засилва естественото усещане за машината и нейната непосредствена обратна връзка. Няма жици, лампи, настройки, чакане и т.н. Пускаш шота и в реално време контролираш дебита от врътката - буквално го виждаш с очите си как тече по-силно или по-слабо от ботъмлеса на момента. На мен доста ми харесва това. Усилва "бариста" усещането :lol:
- Инсталацията е сравнително лесна, но все пак засяга хидравличната част - съответно е пипкаво, има рискове от течове, и като цяло подбора на части фитинги е важен. Както се вижда аз накупих над 50 различни фитинга докато го направя както ми харесва.
- Силвията не е идеалния кандидат за мода по няколко причини, но нито една от тях не е фатална и не го обезмисля. Напротив - според мен е много добра стъпка за всеки, който му се занимава и иска да има възможност да прави тотално различни шотове.
1. групата и нейната температурна (не)стабилност. Практиката показва, че групата на Силвията по дизайн пасивно осигурява стабилна температура в рамките на ~30 секунден шот и то при стандартния дебит - поне 3ml/s и нагоре. При намален дебит температурата осезаемо расте по време на шота.
2. няма лесна конструктивна възможност да се включи дросела след бойлера. Тъй като искаме да регулираме дебита на водата от групата идеалния вариант е да монтираме дросела най-близко преди нея. Особено имайки предвид, че в бойлера се натрупва някакво налягане от температурата и при пускането като отвори клапана към главата това налягане се стреми веднага да "освободи". На теория очаквах това да доведе до голямо изпускане на вода в началото дори при много затворен дросел, но тестовете ми не показаха такъв проблем. Явно въпреки натрупаното налягане в бойлера като съм затворил входа му като се отвори клапана към главата от там излиза точно толкова колкото дросела позволява да влезе.
3. сравнително малкия бойлер. Това си е по принцип и не е пряко свързано с мода. Все пак при много намаления дебит е задължително да се спре или драстично ограничи мощността (5%-10% max) на нагревателя по време на шота иначе водата прегрява адски бързо и шота прегаря. За това обаче трябва или "побългаряване" или умен PID.

Поради горните причини ми се струва, че доста добър резултат би дал мода на Е61 машина с боилер(и) (като на @batkovan например). Тя има значително по-голям бойлер и евентуално по-масивната група ще задържи по-дълго температурата без да прегрява. Не познавам хидравликата й дали има възможност да се монтира дросела след бойлера, което също би било оптималния вариант.

Като цяло препоръчвам.
Благодарили на blazarov за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 5.88%
Отговори

Върни се в “Модификации, подобрения, проекти, направи си сам”