Rancilio Silvia - Ръчен контрол на дебита с иглен вентил/дросел

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: glatzial, Gaggia

Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 350
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Здравейте,
Вдъхновен от тази тема:

https://www.home-barista.com/espresso-m ... 54849.html

реших да тунинговам и моята Силвия.
BDB е далеч по-съвършенна машина от Силвията, но на теория принципа е валиден.

Крайния резултат е постоянен ръчен контрол на дебита, по подобие на, да речем, Lelit Bianca.

Още е рано да споделям впечатления, но принципно работи както се очаква. Срещнах неочакван ефект, че на много нисък дебит (под 2мл/с) водата сякаш кипи при температура, която на пълния дебит няма проблеми. Естествено PID-а има нужда от тунинг, но не е от него. Още се опитвам да разбера какво точно се случва в бойлера. Но на ниска темп контрола е супер плавен, прецизен и повтаряем.

На мога да си обясня на теория защо се случва това, затова не изключвам варианта да тълкувам наблюденията грешно.

Ето на клипа се вижда проблема. Докато върви не променям дебита, въпреки това водата пресъхва и след малко започва да де възстановява. Това е на 98C на PID-а, на 80C всичко е перфектно. От това съдя, че водата кипва, чува се и съскане.



Външния вид ще го оправя с хубаво дървено лостче.
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Vesuvius/Honne/Ceado SD

Мнение

Интересен проект ще следя темата.
кафемашина :coffee::romance-ballandchain:
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 350
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Откакто го направих ме нямаше повечето време в къщи. Все пак за няколкото дни откакто съм така правя доста тестове и замервания.
Продължавам да нямам решение за кипящата (най-вероятно) вода на много нисък дебит (~1.5мл/сек) при необичайно ниска темп на бойлера - чак на ~94C и надолу се стабилизира, а аз обикновенно ползвам 98C. Чудя се дали същото се случва и с портафилтър и кафето в него. Може би тогава все пак водата веднага влиза в контакт с кафе и метал и успява малко да охлади за да не заври..

Въпреки всичко с тестовете и практиката вече в момента повечето пъти ми се получават доста прилични “slayer” шотове.
Особено с на Дъбов светло изпечените кафета (Nicaragua La Virgen и Ethiopia Hambela в момента) 17грама във VST18 с много финно смилане (примерно 4 при стандартни шотове на 9 - доста разлика е това на Ниша):
- първо 20тина секунди на 1.5мл/с докато се “изпоти” цедката и прокапе “сиропа” - обикновенно стига 1-2 бара дотогава
- вдигам дебита до що годе нормален, при което много бързо залепя 9 (OPV setting) и го остававям до ~20 грама
- накрая пак намалям на ~1.5мл/с за последната част като обикновенно спирам на 28-30гр за общо 50-60 секунди

Консистенция и тяло става трепач - поне на мен това ми е любимия тип еспресо.
Вкуса много силен и сладък, но без да става прекалено тежък както когато просто меля финно и правя много бавни шотове без да управлявам дебита. То без flow control така или иначе машината съм я задавил
още на 6 примерно на Ниша. А с flow контрола дори мога и под 4 да меля без да я “задавя” просто с това тествах и ми хареса.

Преди това с кафетата на Square Mile по-добре ми се получаваха стандартните шотове, но те са значително по-тъмни от Дъбов, а и тогава бях съвсем в началото на експериментите :)

По-нататък ще пробвам да заснема и клип само да навия жената да ми е оператор :lol:
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 278
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Много добър ъпдейт аз бих се замислил и за управление на помпата от flow управлението - в смисъл при леко развиване на най малък поток да тръгва помпата и след затварянето на вентила сама да спира. Може би чрез някакви микро ключета ми се върти като идея подобно на бравите на автомобилите.
temp
Светло изпечен
Мнения: 122
Регистриран на: 26 Окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia/meBarista
Chemex, V60, kalita wave

Мнение

Поздравления. Явно натам ще се върви, пих кафе от рокет и малки промени оказват влияние във вкуса. Особено при постоянна смяна на кафета, всяко кафе си иска смилане, температура и налягне/дебит
Изображение
Изображение
Изображение
ще ти следя темата и имам два въпроса. Не разбирам сложил си второ ОВП??
Четох по темата , май най добрия начин особено при малък бойлер е регулиране с помпата
С игления клапан ти регулираш само дебита. Има ли ОВП с врътка
нещо като това Изображениеhttps://www.ute.lk/warehouse/product/va ... ry-valves/
Изображение
https://www.emicorp.com/item/GSF+GPR+06 ... tor-6mmOD/
Иван Вълков
Средно изпечен
Мнения: 278
Регистриран на: 08 Яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: BABY GAGGIA MILLENIUM with PID XTM7100,
Gaggia MDF v.2 - stepless mod

Мнение

Според мен вместо дросел може да се заменин с трипътен вентил с ръчно регулиране, нещо като ОPV с постоянен контрол.
Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 350
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

Иван Вълков написа:
19 Окт 2019 19:56
Много добър ъпдейт аз бих се замислил и за управление на помпата от flow управлението - в смисъл при леко развиване на най малък поток да тръгва помпата и след затварянето на вентила сама да спира. Може би чрез някакви микро ключета ми се върти като идея подобно на бравите на автомобилите.

Като се замисля за количеството работа (за да стане хубаво) спрямо очаквания резултат за този ъпгрейд и напълно отпада за мен. :)
Подобни механични интервенции са доста пипкави и често пъти трудно се намира подходящата част за да стане идеално - стабилно и красиво. Аз затова снимах колко различни фитинги накупих само и само да стане идеално и пак не е. Даже не съм снимал всичките - имам за 4-5 машини части сигурно :D

@temp Да изпълнил съм го точно както съм начертал диаграмата с допълнително OPV между помпата и входа на дросела. То има две функции:
- да не мъча помпата при много ниския дебит където дросела е почти напълно затворен. В тези случаи просто то изплюва излишната вода вместо помпата да се мъчи да тъпче срещу тапа.
- дори по-важно да постигна по-линейна и консистентна връзка между позицията на дросела и реалния дебит след него.
Реалния дебит на изхода на дросела е пряко зависим от налягането на входа му.
Тоест благодарение на OPV можем да приемем, че в 99% от случаите налягането на входа на дросела е константа, съответно дебита на изхода зависи главно от позицията на врътката, което е и целта.
Без OPV-то (според моето теоритично разбиране - не съм го тествал) при една и съща позиция на врътката дебита на изхода ще варира и няма да има никаква консистентност, а това е най-важното.

Между другото BDB (от където идва идеята за мода) също е с две OPV-та още от завода.

Този мод изцяло таргетира ръчен flow profiling и за мен най-вече възможността за slayer шотове на машина за простосмъртни.

Основния недостатък е, че най-оптимално е дросела да е между 3-пътния клапан и групата, но на Силвия-та това е много трудно за изълнение по конструктивни причини. Затова и почти никой не го прави - аз като събирах инфо само в немския форум има 1-2-ма.

Ако целта е pressure profiling най-смисления вариант е closed loop контрол на мощността на помпата с обратна връзка от сензор за налягане. Дори и с вибро помпа се постига супер прецизен резултат. Има достъпни aftermarket решения, а вече и по-напредничавите традиционни производители започнаха да ги внедряват - вчера например загледах тези https://www.vbmespresso.com/en/home-bar ... bar-super/

Иван Вълков написа:
20 Окт 2019 10:17
Според мен вместо дросел може да се заменин с трипътен вентил с ръчно регулиране, нещо като ОPV с постоянен контрол.

Да реално ако ще е само за slayer шотове има още по-изчистен вариант с 3- или 2-пътен клапан където просто имаме два режима на екстракция с нисък (pre-brew който минава през дросела) и нормален дебит и просто си ги превключваш. Доколкото съм запознат някои разновидности на Slayer са точно така и дървената врътка отгоре просто превключва между 0, pre-brew и brew.

batkovan
Младши бариста
Мнения: 649
Регистриран на: 13 Ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47, ceado e8d

Мнение

blazarov написа:
20 Окт 2019 11:08
Без OPV-то (според моето теоритично разбиране - не съм го тествал) при една и съща позиция на врътката дебита на изхода ще варира и няма да има никаква консистентност, а това е най-важното.

Да кажем че е без опв, как дебита от изхода ще варира при еднаква позиция на врътката на дросела, и еднакво входно налягане от помпата постоянно(15 бара примерно), от някъде трябва да се внесе променива, за да има промяна. Аз 2рото опв по-скоро го виждам само за разтоварване на помпата.

Браво за идеята и мода, незнаех даже за съществуването на слеър шотовете преди тази тема :)

Аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 350
Регистриран на: 29 Окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly

Мнение

При статична ситуация си прав.
Проблема е, че за всяка позиция на дросела имаме различно налягане на входа му спрямо добре познатата графика flow vs pressure на Ulka - дотук предполагам ще се съгласиш.

Това пък е графиката (червената) на дросела позиция vs дебит при фиксирано налягане:

0FF77D06-1F10-41E0-85D9-5A68082A8025.jpeg

От тук: https://www.clippard.com/downloads/PDF_ ... %20153.pdf
Забележи, че е перфектно линейна - затова е подбран точно този модел.
Без OPV-то колкото по-затворен е дросела, толкова по-силно ще го натиска помпата на входа и обратно, което на практика ще доведе до ефективно по-стръмна крива и по-бърз, нелинеен и чувствителен клапан.
То и така е доста бърз - от 4-5 оборота ефективния ход, който оказва влияние по време на екстракция е около 180 градуса (почти като Lelit Bianca :) )

Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
радо
Средно изпечен
Мнения: 199
Регистриран на: 03 Фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; GEM; Mazzer Major;Niche Zero

Мнение

Аз не съм сигурен, че разбирам как работи втория ОПВ. До колкото виждам от схемата той е след дросела, тоест не влияе на входното му налягане. Освен това OPV отваря когато се достигне зададеното налягане, преди това е затворен и не регулира нищо. Както е на схемата, втория ОПВ фиксира крайното максимално налягане върху кафето и пак трябва да е 9 бара - колкото първия ОПВ.

blazarov написа:
20 Окт 2019 20:44
При статична ситуация си прав.
Проблема е, че за всяка позиция на дросела имаме различно налягане на входа му спрямо добре познатата графика flow vs pressure на Ulka - дотук предполагам ще се съгласиш.

Това пък е графиката (червената) на дросела позиция vs дебит при фиксирано налягане:
0FF77D06-1F10-41E0-85D9-5A68082A8025.jpeg
От тук: https://www.clippard.com/downloads/PDF_ ... %20153.pdf
Забележи, че е перфектно линейна - затова е подбран точно този модел.
Без OPV-то колкото по-затворен е дросела, толкова по-силно ще го натиска помпата на входа и обратно, което на практика ще доведе до ефективно по-стръмна крива и по-бърз, нелинеен и чувствителен клапан.
То и така е доста бърз - от 4-5 оборота ефективния ход, който оказва влияние по време на екстракция е около 180 градуса (почти като Lelit Bianca :) )