Gaggia Selecta/Deluxe/Coffee OPV Mod или намаляне налягането на малките братчета на класик

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: glatzial , Gaggia 

Аватар
Gaggia 
Coffee scientist
Мнения: 3462
Регистриран на: 08 Окт 2018 20:00
Град: София
Приготвям кафе с: Vesuvius/Monolith

Мнение

В тази тема ще ви представя моята версия за корекция на налягането на Gaggia Selecta/Deluxe и сходните модели без соленоид и с OPV, което обаче не може да се регулира под 11-12 бара. Няколко думи преди да започнем , нужни са ви добри ръчни инструменти (отвертка с накрайници, кл.12, пила или ръчен шлайф, клещи секачки) и умения да ги използвате, ако не се прави всичко както съм описал може да си повредите OPV-то и ще трябва да купувате ново.

Ето го изходното положение, директно на помпата имаме на вид регулируемо OPV, но за жалост пружната е доста твърда, а пък и не можем да го развием докрай защото клапана е валцован накрая за да не може да се отваря :?
Самата сърцевина може да се навива лесно, но обикновенно заводски е развита докрай т.е 12 бара статично, идеята е да премахнем с дремел, пила или каквото намерим за добре валцованата част, да скъсим пружината ала Classic 2019/Gaggia New Baby и да свалим налягането до 9-9.5 бара статично, под тези стойности не препоръчвам, защото все пак помпата трябва лесно да отваря пружинния клапан на главата.
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_04.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_11.jpg
Преди да започнем с пиленето на края на OPV e задължително да завием регулиращия му винт навътре докрай за да не го повредим при обработката на тръбичката на клапана. ВНИМАНИЕ подберете правилния накрайник за отвертка, който ляга плътно в слота, всяко невнимание или прибързано действие може лесно да повреди самия месингов винт. Не пробвайте да го отвивате преди напълно да премахнете валцованата част!
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_18.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_03.jpg
Аз не махах клапана от помпата, но много по лесно и удобно е да бъде изваден извън машината. Ползвах малък ръчен шлайф или както му казваме по наши земи дремел(Dremel дъщерна марка на Bosch за фини инструменти).
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_15.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_05.jpg
Вече можем да развием ядрото
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_06.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_16.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_01.jpg
Скъсяваме пружината само с една навивка
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_07.jpg
Сглобяваме клапана(винт+скъсена пружина и бутало) и регулираме с помоща на ръкохватка с манометър статичното налягане, клапана се регулира спокойно в границите на 2 бара(8.5 - 10.5 бара)
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_12.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_14.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_02.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_08.jpg
И едно тестово шотче
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_10.jpg
Gaggia_Coffee_Deluxe_OPV_mod_09.jpg
Успех на всички, които искат да направят тази модификация!
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Тук всички сме аматьори!
imiliev
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
Град: Sofia

Мнение

Здравей Gaggia,

След изпълнение на горепосочената процедура, машината ще може ли да работи с pressurized portafilter?

Поздрави!
Аватар
glatzial 
Кафе дегустатор
Мнения: 873
Регистриран на: 07 Мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Hedone Honne
Gaggia Classic PID / Ceado E5P
Wacaco Nanopresso / Comandante

Мнение

@imiliev ще отговоря вместо Gaggia - процедурата няма отношение към използването на pressurized portafilter. Може да се ползва спокойно. Но няма да има разлика в кафето преди и след процедурата - тук ограничаващия фактор става самия портафилтър.
Теоретично няма разлика м/у теория и практика. Практически - има.
imiliev
Нов потребител
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Май 2021 06:43
Град: Sofia

Мнение

@glatzial Благодаря за отговора. Някъде бях чел, че портафилтера се отваря при 15бар (мисля, че беше толкова заводско) налягане и имитира налягане от 9бар, което е ОК за еспресо (или нещо подобно). Та се чудех дали 9 бара ще успеят да отворят клапана на портафилтера.