Mazzer Major doser mod

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератори: Gaggia, glatzial

observer
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Да, писал съм го - mouse от home barista форума. Не виждам как ще стане без никакво забърсване. Дори рязко да дърпам/пускам ръчката на дозатора все остават частици. Трябва си едно бръсване засега.
Инак бях гледал подобен на маус мода, но не с шейкър, а с доста остра фуния, сложена с тясната част нагоре. Човекът беше заоблил средните перки отгоре и реално не му се налагаше да чисти. Пак остава въпросът със стените на дозатора - по тях малко или много полепва и лично мен ще ме дразни.
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Привет. Хванах се да чистя дозатора и евентуално да опитам да сваля долната перка по-надолу, ама стигам до едно упорито щифтче, което не мърда. Дайте жокер накъде трябва да излезе - нагоре или надолу?

868533.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Memento Mori
observer
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Ако оплесканото с червено ти е долу (така стои като е сглобено), аз поне го избих надолу.
От другата страна май пирон някакъв ползвах

Друго се сетих - след като избиеш щифта и тръгнеш да развиваш болта в никакъв случай не дръж контра с лопатките на дозатора - ще се строшат. Вместо това или хвани с подходящ ключ цялото жълто връткало, или го застопори с примерно клещи в червената област:

doser.png
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Мерси. Демек както е в момента на снимката - нагоре?
Memento Mori
observer
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Да. По-лесно ще ти е да го избуташ, не да го издърпаш.
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Явно и преди мен са отваряли дозатора и са счупили една лопатка. Поне са си я ремонтирали ;)

20201010_080916.jpg
Само регистрираните потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Memento Mori
observer
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Ами сигурно през шахтата за кафе са натикали нещо, в което лопатката да опира и да държи контра докато развъртат гайката отдолу. Тоя ЦАМ или подобен материал не е предвиден да издържа на подобни напъни ;)
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

Дуралуминий е перката и има много специфична миризма при шкурене. Цама не подлежи на заварки за разлика от алуминия.
Memento Mori
observer
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран на: 06 Фев 2020 20:41
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

А какво шкуриш? Ще заобляш лопатките и ще правиш оня мод с равния под?
ulf
Светло изпечен
Мнения: 142
Регистриран на: 02 Юли 2020 17:44
Град: Горна Оряховица
Приготвям кафе с: Gaggia Classic + Mazzer Major

Мнение

observer написа:
10 Окт 2020 13:00
А какво шкуриш? Ще заобляш лопатките и ще правиш оня мод с равния под?

За сега просто чистя мизериите. "Профилактираната машина с нови ножове" беше пълна с клеясало кафе, а в дозатора имаше и вода и беше като тиня ;) Рисковете на продавалника...
Може ли линкче за този мод със заоблянето? Мислех да лепя тефлонови лентички на лопатките, ама дъното е много грапаво от корозията....

Memento Mori