:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Gaggia Classic <2014 mod

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератор: Gaggia

petarned
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2008 mod+PID
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 7
Рейтинг : 46

Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от petarned » 28 дек 2018 11:14

Здравейте и от мен!
Аз също съм с Classic, който взех с идеята да експериментирам и да се пробвам да се справя с недостатъците /нестабилна температура и малък бойлер/.
Нестабилната температура се решава бързо с PID и веднага отпада досадното сърфиране и непостоянни резултати. Инсталирането му дава възможност да си играеш с температурата и да оценяш влиянието й върху вкуса. Но остана ограничението да правиш няколко последователни добри кафета заради малкия бойлер.
Доста се рових из чуждите форуми и бях решил да навивам медна тръба около бойлера, но някъде попаднах на идеята за втори бойлер поставен пред оригиналния. Допадна ми повече по две причини. По големия обем на предварително загрята вода и възможността за контрол на температурата й. Поради ограниченото място реших вместо бойлер да го заменя с термоблок от кафеавтомат.
Идеята бе осъществена и монтирах термоблок от Саеко, чиято температура контролирах с втори PID. Естествено се наложи да монтирам нов OPV веднага след помпата. След няколко експеримента, настроих температурата на термоблока на 89 градуса.
В резултат успявах да получа постоянна температура на водата в групата при 10 последователни кафета от 30—35мл., което предполага, че и при по-голяма брой стабилността ще се запази.
С монтажа на термоблокът успях след малко преработка да монтирам и оригиналната фуния за пълнене на резервоара с вода.
Така използвах безпроблемно машината около 10 месеца, докато преди месец термоблока реши “без причина” да се нагрее до над 200 градуса / зашитата му сработва при 230 градуса /, при което стопи фунията за пълнене на резервоара, която е от материал като полиетилен. Освен мириса на изгорял найлон и това, че останах без фуния, други поражения нямаше. Оказа се че имам слаба връзка, която стегнах и продължих да ползвам машината, но вече с едно наум.В мен назря съмнение! Поради голямата си мощност термоблокът е труден за контрол.
Започнах търсене на походящ бойлер, с който да заменя термоблока. На картинка ми хареса такъв от автомат за капсули Saeco Lavazza A Modo Mio Extra от по старите модели. За 40лв. се сдобих с цял автомат от OLX. Оказа се, че цената си заслужава :D , вътре има толкова части, които ми влязоха в схемата.
Всичко е монтирано. Бойлерът се контролира от неговия си термостат на 87 градуса.
Работата на машината отново е стабилна. :coffee:
Поради това, че вътре почти не остана място, се наложи да мисля как лесно да пълня резервоара. Реших го с монтаж на резервояра на A Modo Mio-то на гърба на Класика, като го свързах като скачени съдове с оригиналния. Пълня външния пълни се и другия.
В кутията, която бях монтирал двата PID ми остана едно място, поради отпадане на единия за термоблока, Решено е! На негово място ще бъде монтиран таймер, който ще включва и изключва помпата на предварително настроено време - 25-30 секунди. Чакам го от китаеца, както и няколко бутона. Таймерът е възможно да се настройва и за преинфузия, като включва помпата за 1—2 сек., покой 1-2 сек. и после пак включване.
Снимки на Квазимодо ще кача по-късно, ако има интерес, че са големи и не ги приема в момента.
За мен стария Classic дава невероятни възможности за модове. Като за цената му, може да получите една доволно добра машина за домашни ентусиасти.
За жалост не разбирам от елементарно програмиране иначе с Arduino или Raspberry Pi могат де се направят чудеса с машинката.
Благодарили на petarned за публикацията (потребители 6):
GaggiaPlamen11batkovanPan4o_RistrettoИван Вълков
Рейтинг: 46.15%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1007
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 345
Рейтинг : 913
Контакти:

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от Gaggia » 28 дек 2018 11:35

Добре дошъл, добър проект си разработил! :bow-yellow:
За такива теми винаги има интерес, тъй че чакаме снимките.
Снимките трябва да са 800x600 пиксела.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 375
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 303
Рейтинг : 257

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от batkovan » 28 дек 2018 15:46

@petarned За снимки най-добре ги качвай в imgur.com или друга платформа за снимки(flickr, Google Photos, 500px и т.н.).. има много.
От там има директен линк който само поставяш където пишеш по форуми. Пример с imgur >>

Изображение

По този начин няма ограничение на качеството и големината и не се товари сървъра на coffeforums т.к. са само ликнове, а съдържанието сe вика от imgur.

За модовете които си направил ти свалям шапка - и аз чакам снимки :). Интересно ми е OPVто къде ти е и дали не се връща загряла вода в резервоара, понеже съм чел, че помпата не и ок да работи с топла вода.
Последна промяна от batkovan на 28 дек 2018 16:45, променено общо 1 път.
petarned
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2008 mod+PID
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 7
Рейтинг : 46

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от petarned » 28 дек 2018 16:36

OPV е Fluid-o-tech и е монтиран веднага на помпата и преди бойлерите, така че връща студена вода в резервоара.
Благодарили на petarned за публикацията (потребители 5):
GaggiaBivolaRistrettoPlamen11batkovan
Рейтинг: 38.46%
Ristretto
Зелено кафе
Мнения: 37
Регистриран: 24 ное 2018 01:56
Отзиви: 67
Рейтинг : 17

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от Ristretto » 30 дек 2018 00:53

petarned написа:
28 дек 2018 16:36
OPV е Fluid-o-tech и е монтиран веднага на помпата и преди бойлерите, така че връща студена вода в резервоара.
А каква е резбата на входа на Fluid-O-Tech ? От къде взе преходника? Имам един такъв байпас купен за Бразилията, но не мога да разбера каква е резбата. Изхода е 1/8 пробвах, ама входа е с някаква по-ситна резба и 1/4 не се навива,значи е нещо по средата , но не ми е ясно и не съм имал време да ходя и търся.
Хипертоник кафе ентусиаст
petarned
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2008 mod+PID
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 7
Рейтинг : 46

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от petarned » 30 дек 2018 12:11

Резбата на входа е метрична, а не цолова! На изхода е 1/8.
Преходник нипел от 1/8 на метричния размер, си изработих при стругар. Работа за 5 мин и 5лв. :D
Готов нипел не успях да намеря в БГ.
Не се сещам точно размера на резбата. По спомен е М12, но каква стъпка е, нямам спомен. Но всеки стругар има шаблони и може да я установи лесно.
Иначе е закупен от Комбина бар.
Предпочетох го, защото лесно се коригира налягането.
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 375
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 303
Рейтинг : 257

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от batkovan » 30 дек 2018 18:00

Сигурно fluidotech-a е на по-малко налягане примерно 9, а стандартното орv на 9,5 - 10, за да се включи само ако fluidotecha сдаде офанзивата нещо.
petarned
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2008 mod+PID
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 7
Рейтинг : 46

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от petarned » 15 мар 2019 22:00

Чакам това
8999B44E-7168-479F-A679-478284D54507.png
и като пристигне ще заменя PT100 сондата, която е монтирана на стандартното място на оригиналния кликсон като съм разпробил до 4,5мм. Идеята новата сонда да я вкарам в резервоара, така че да мери директно температурата на водата. Ще направя отвор 5,5мм, като разпробия допълнително в зоната на монтаж на стандартния кликсон. Ще на правя и резба М8х1:25, с такава резба поръчах новата сонда. По този начин сондата ще е във водата в долната част на резервоара. Така ми се струва, че по-реално ще се отчита температурата на водата в резервоара, а не на стената и PID-а по-адекватно ще управлява процеса. При условие, че съм монтирал предбойлер и входящата вода се подгрява към 86 градуса, би трябвало да постигна по-добър контрол на температурата. Не стабилност, защото и сега я имам, а контрол при задаването на коректна температура на варене, когато лесно да сменям от PID.
Малко снимки на моята Gaggia Квазимодо, че не се сещам качих ли.
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на petarned за публикацията (потребители 4):
GaggiabatkovanblazarovИван Вълков
Рейтинг: 30.77%
радо
Светло изпечен
Мнения: 72
Регистриран: 03 фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major
Отзиви: 33
Рейтинг : 23

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от радо » 15 мар 2019 22:18

petarned написа:
15 мар 2019 22:00
По този начин сондата ще е във водата в долната част на резервоара. Така ми се струва, че по-реално ще се отчита температурата на водата в резервоара, а не на стената и PID-а по-адекватно ще управлява процеса.
Имай предвид, че вътре в бойлера има тръбичка, която взима водата за кафето от горната част на бойлера.
petarned
Зелено кафе
Мнения: 36
Регистриран: 26 дек 2018 17:26
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia Classic 2008 mod+PID
Anfim Best on-demand mod
Отзиви: 7
Рейтинг : 46

Re: Gaggia Classic <2014 mod

Мнение от petarned » 15 мар 2019 22:24

радо написа:
15 мар 2019 22:18
petarned написа:
15 мар 2019 22:00
По този начин сондата ще е във водата в долната част на резервоара. Така ми се струва, че по-реално ще се отчита температурата на водата в резервоара, а не на стената и PID-а по-адекватно ще управлява процеса.
Имай предвид, че вътре в бойлера има тръбичка, която взима водата за кафето от горната част на бойлера.
Тръбата не е в центъра, а сондата ще е. Надявам се да се разминат :lol: Съобразил съм го, ще се разминат без да се допират.
Отговори

Върни се в “Модификации, подобрения, проекти, направи си сам”