:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Препоръки и отзиви за местата от които купуваме кафе, кафе обoрудване и резервни части

Модератор: Gaggia

gozzoo
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран: 22 юни 2019 16:38
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Baratza Sette 270
Отзиви: 24
Рейтинг : 9

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от gozzoo » 02 ное 2019 13:47

87hristiyan написа:
01 ное 2019 21:12
Имаш ли рецепта разработена за Камбата на Дъбов? Взех един пакет .
Отправна точка мисля да ползвам 19/28/40 температура 92 или 93 се чудя?
За съжаление не мога да споделя нещо кой знае колко полезно. Аз правя единични шотове примерно:

8.5 г/30 сек / 35 мл

По отношение на температурата не мога нищо конкретно да кажа защото машината ми няма PID, правя температурно сърфиране, обикновено пускам шот около 60 сек след изключване на нагревателя, въобще не мога да преценя на каква температура отговаря това.

Най-съществено подобрение на вкуса обаче дойде от само себе си, около 1 седмица след като отворих пакета - почти напълно изчезнаха всички остри вкусове и се получи много балансиран вкус, а плодовия аромат, заради който харесвам Етиопия Камбата доста изпъкна.

Не мисля обаче че между 92 и 93 градуса ще има някаква осезаема разлика :)

Между другото в момента кафе на месеца при Дъбов е Никарагуа - Ла Вихрен, което е от Cup of Excelence финалистите и е невероятно добро. Намалено е повече от стандартно и е почти на цената на Етиопия Камбата, така че сега е момента да се опита.
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 283
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 234
Рейтинг : 240

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от glatzial » 09 ное 2019 11:38

Нещо с тая Никарагуа не мога да се разбера :(
Цедката ми е IMS Baristapro 18гр. Машината ми по принцип прави 6-7 сек преинфузия на 4 бара. Ако само опра лостчето мога да докарам намокряне на 1 бар.
Пробвах 15гр-10сек преинфузия на 1бар- 7сек на 4 бара- 20сек на 9 бара -30гр - 94С - стана плътно и... леко солено.
15.5гр - 5сек на 1 бар - 7 сек на 4 бара - 20 сек на 9 - 32гр - 92С - хем плътно, хем свръх кисело
16гр - 15сек на 1 - 7 сек на 4 - 20 сек на 9 - 27гр - 92С - пак кисело
16гр - 7 сек на 4 - 23 на 9 - 31гр - 94 С - пак солено
Не мога да го докарам съвсем сладко или да изкарам някой от посочените вкусове. А тая соленост много ме обърква - за първи път правя кафе солено :D
От опитите изводът ми е - без преинфузия на 1 бар става по-добре.
радо
Тъмно изпечен
Мнения: 128
Регистриран: 03 фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major;Niche Zero
Отзиви: 89
Рейтинг : 55

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от радо » 09 ное 2019 12:20

Как правиш преинузия с различно налягане? Твоята машина май не беше към водопровод.

Соленото е признак за недоекстрактване. Пробва ли по-дълъг шот? Пък и не всички кафета понасят добре преинфузията.
glatzial написа:
09 ное 2019 11:38
Нещо с тая Никарагуа не мога да се разбера :(
Цедката ми е IMS Baristapro 18гр. Машината ми по принцип прави 6-7 сек преинфузия на 4 бара. Ако само опра лостчето мога да докарам намокряне на 1 бар.
Пробвах 15гр-10сек преинфузия на 1бар- 7сек на 4 бара- 20сек на 9 бара -30гр - 94С - стана плътно и... леко солено.
15.5гр - 5сек на 1 бар - 7 сек на 4 бара - 20 сек на 9 - 32гр - 92С - хем плътно, хем свръх кисело
16гр - 15сек на 1 - 7 сек на 4 - 20 сек на 9 - 27гр - 92С - пак кисело
16гр - 7 сек на 4 - 23 на 9 - 31гр - 94 С - пак солено
Не мога да го докарам съвсем сладко или да изкарам някой от посочените вкусове. А тая соленост много ме обърква - за първи път правя кафе солено :D
От опитите изводът ми е - без преинфузия на 1 бар става по-добре.
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 283
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 234
Рейтинг : 240

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от glatzial » 09 ное 2019 17:40

@радо Не е към водопровод, но може да се постигне нещо подобно - като се опре лостчето на помпата в бутона, помпата не се пуска, но се отваря някой клапан и съответно почва да капе вода, която е с налягането от топлината на бойлера. Според манометъра е към 1 бар. Може би не се получава съвсем преинфузия, но има разлика най-определно във вкуса - особено е доловима на по-светлите кафета, но не на всички става добре. Утре ще го пробвам на еспресо, а не ристрето. Но пък ми се струва, че сравнително рано блондва и не знам дали ще стане добре. Иначе от към плътност е супер - за това ми е странно - подекстрактнатите обикновено са значитешно по-воднисти.
радо
Тъмно изпечен
Мнения: 128
Регистриран: 03 фев 2019 15:53
Град: София
Приготвям кафе с: Brasilia Club; Isomac Tea; Mazzer Major;Niche Zero
Отзиви: 89
Рейтинг : 55

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от радо » 09 ное 2019 19:25

А как постигаш 4 бара?
glatzial написа:
09 ное 2019 17:40
Според манометъра е към 1 бар.

Стискам палци да нацелиш рецептата за това кафе и да споделиш впечатления. За съжаление, на сайта на дъбов няма някаква полезна информация как да се приготвя. На гърба на плика обикновенно дават някакви рецепти, но според мен са по-скоро само леко насочващи.
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 283
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 234
Рейтинг : 240

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от glatzial » 10 ное 2019 03:50

@радо Става си автоматично с 4те бара. Всички Е61 имат малко отделение в долната част на групата, именно с цел преинфузия, което докато не се напълни пуска контролирано вода през пружинна клапа на 4 бара. Пълни се за около 6-7 секунди на моята помпа и после изпуска всичките 9 бара. Реално на Е61 кафе без никаква преинфузия не може да се направи - тия 6-7 секунди на 4 винаги ги има.
Насоките отзад на пакета са си общите принципи, но за съжаление не дават детайли за конкретното кафе :( За това не харесвам като цяло претенциозни кафета - дори да станат по-вкусни, докато ги нацеля се изнервям :D - половината пакет отишъл.
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 259
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 83
Рейтинг : 325
Контакти:

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от blazarov » 10 ное 2019 07:53

Здрасти, Интересно - това кафе ми е едно от любимите и нямам спомен да има нужда от специално приготвяне или да е претенциозно от към рецепта. Аз го правя 16/32 за 25-30сек на 98C (ест. тази температура няма нищо общо с тези, които ти мериш - както и нейния профил - как се променя по време на шота)
Даже точно по повод това кафе съм си мислил, че кафето като е добро и без специални приготовления става страхотна напитка.
Нищо чудно това да е пример за разликите във вкуса от различните машини.
Или на Дъбов да му е останало по-лошо или старо кафе и затова да го е пуснал на промоция :)
Благодарили на blazarov за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 6.25%
temp
Светло изпечен
Мнения: 98
Регистриран: 26 окт 2018 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia
Отзиви: 60
Рейтинг : 50

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от temp » 10 ное 2019 10:13

А прекрасно кафе, но си има трик за да хванеш сладостта.
20г кафе, 40мл за 40 сек цъвтеж.
Първо наливане 150мл до 130 сек.
второ наливане без значение водата до 210 сек общо Общо 3.5 мин Може и по малко (200-205сек)
Благодарили на temp за публикацията:
glatzial
Рейтинг: 6.25%
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 283
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 234
Рейтинг : 240

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от glatzial » 10 ное 2019 12:25

Пуснах го на еспресо на малко по-висока температура и се получи доста добре - без дразнеща киселинност или соленина. 16гр-30сек-42гр-95С, без преинфузия на 1 бар - явно наистина съм подекстрактвал.
Благодарили на glatzial за публикацията:
радо
Рейтинг: 6.25%
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 528
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 439
Рейтинг : 367

Re: Пекарна за кафе - DABOV Specialty Coffee - София

Мнение от batkovan » 14 ное 2019 15:32

87hristiyan написа:
28 сеп 2019 21:29
gozzoo написа:
15 сеп 2019 10:00
87hristiyan написа:
14 сеп 2019 22:45
Дори смея да твърдя, че Етиопия Иргачеф, е най-доброто кафе тествано от мен, жена ми и всисчки в офиса.
Аз повече харесвам Етиопия Камбата. Специалната им селекия обаче (победителите от Cup of excelence) са една класа отгоре.
Ще тествам.
Аз пробвах Камбата и Хамбела и двете ми харесаха, но между двете повече Хамбелата. Много интересн вкус, флорален, жена ми(тя има повече усет) оприличи вкуса на жасмин. Самото кафе беше може би средно към светло две идеи и затова малко предизвикателство за мелене на ръка, иначе много равномерно изпечено и еднородно.
Отговори

Върни се в “Пекарни за кафе, магазини за кафе, обoрудване и резервни части”