:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

La Pavoni Professional

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1371
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 448
Рейтинг : 1237
Контакти:

La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 05 авг 2019 11:20

Здравейте съфорумци,
редно е да пусна една тема и за лостовата машинка на която се радвам отскоро.
Модела е La Pavoni Professional Post-Millenium.
IMG_20190804_203314.jpg
Първи независими впечатления. Машинката е способна, но трябва да инвестираш в умения и заучаване на лостовата техника. Максималното кафе, което може да се направи с един ход е 40мл, което на мен ме устройва напълно, може да се припомпва за повече обем, но ми се струва безсмислено. Машинката изисква добра мелачка, работи с доста фино смляно кафе, нещо между турско и еспресо за машина с класическа помпа. Отнема си доста време да влезе в режим 20-25 мин. Еспресото е много приятно и меко, има нещо специфично в него, може би ниското налягане влияе така, но тук мога само да гадая защото нямам инсталиран кит за налягане в реално време. Задължително е да се смени накрайника за пара с такъв само с един отвор, ако ще приготвяме капучино или лате(получават се много добре между другото). Съветвам да се изгледат всички клипчета в ютюб за да се схване работата с машината, поне аз така процедирах. Определено тази машина е за фенове с повече свободно време и желание, но веднъж усвоили техниката резултатите са отлични. От цедките с машината е използваема само двойната 12-14 грама събира. Ще допълня още впечатления съвсем скоро.
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 4):
batkovantoroИван ВълковPlamen11
Рейтинг: 25%
:coffee: °C /bar/ sec
toro
Кафе трафикант
Мнения: 359
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 116
Рейтинг : 217

Re: La Pavoni Professional

Мнение от toro » 05 авг 2019 12:29

Това ми беше цел след като нагазих в дълбоките води, но така и не си взех. Може би някой ден ще имам и такова нещо.
Благодарили на toro за публикацията:
Gaggia
Рейтинг: 6.25%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1371
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 448
Рейтинг : 1237
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 05 авг 2019 12:53

Забавно е, трябва да имаш опит и умения като с латето :). Искам да добавя че при лостовите машини от този тип всичко е под твой контрол, няма пружини или спомагащи екстракцията механизми, профила на налягането го правиш сам с ръката си.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 265
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 220
Рейтинг : 225

Re: La Pavoni Professional

Мнение от glatzial » 05 авг 2019 17:47

Коя ти се струва по-портативна - тази или Гаджията? Гледам, че е само 5-6кг. Защо избра профешънала, а не Юропиколата - трябва ли ти наистина двойния бойлер?
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1371
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 448
Рейтинг : 1237
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 05 авг 2019 20:25

По лека е но лоста доста стърчи, исках да имам манометър, затова избрах тази. Наскоро разнасях едно Бейби, хем евтино и не го мисля, хем ми правеше супер кафе.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 89
Регистриран: 06 фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot
Отзиви: 14
Рейтинг : 56

Re: La Pavoni Professional

Мнение от rockets » 06 авг 2019 21:46

Gaggia написа:
05 авг 2019 11:20
Максималното кафе, което може да се направи с един ход е 40мл
При колко гр кафе в двойната цедка?
Кафе>Мелачка>Машина
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1371
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 448
Рейтинг : 1237
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 06 авг 2019 22:13

14 грама събира, аз вадя 28-30 грама еспресо и махам чашата, както и с помпените машини.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
rockets
Nordic roast
Мнения: 89
Регистриран: 06 фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Guatemala SB 73mm RS SSP / Cafelat Robot
Отзиви: 14
Рейтинг : 56

Re: La Pavoni Professional

Мнение от rockets » 06 авг 2019 23:43

Gaggia написа:
06 авг 2019 22:13
14 грама събира, аз вадя 28-30 грама еспресо и махам чашата, както и с помпените машини.

Да това е 1:2 и е постижимо,но 40мл не съм виждал с едно движение без "Фелини" и пр.
Кафе>Мелачка>Машина
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1371
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 448
Рейтинг : 1237
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 07 авг 2019 07:16

Ами ще направя клип, ако се спазва последователност с изпускане на парата преди вдигане на лоста става.
Благодарили на Gaggia за публикацията:
rockets
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1371
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 448
Рейтинг : 1237
Контакти:

Re: La Pavoni Professional

Мнение от Gaggia » 02 сеп 2019 22:26

Овладях и капризите на машинката, ако знаеш какво правиш става страхотно еспресо, въпреки простото и устройство. Качествената мелачка е на 100% задължителна с Павонито.
Pavoni1.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
Norbatkovan
Рейтинг: 12.5%
:coffee: °C /bar/ sec
Отговори

Върни се в “Кафемашини”