:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Моята Rancilio Silvia

Споделяме опит с подобренията и модификациите, които сме направили на нашата техника или изработката на нови и интересни проекти свързани с кафето

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1101
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 374
Рейтинг : 992
Контакти:

Моята Rancilio Silvia

Мнение от Gaggia » 09 юни 2019 19:14

Тази тема е посветена на един проект за който все не намирах време или нужните части, но ето че вече е факт.
Основата е Rancilio Silvia v4. Към оригиналната машина добавих:
  • Изолация на бойлера от RS V5
  • Термо щит от неръждаема стомана RS V2
  • Прибран болт на душа
  • Душ IMS 200
  • Auber PID контрол температура на варене кафе и пара
  • Стъклен водосъдържател
  • Удължена тръбичка на соленоида(превенция от корозия на основата)
  • Оригинална бездънна ръкохватка Rancilio
Налягането е 8.5 бара статично.
Качвам и малко снимки на проектчето.
IMG_20190609_141756.jpg
IMG_20190609_141950.jpg
IMG_20190609_142310.jpg
IMG_20190609_143516.jpg
IMG_20190609_144133.jpg
IMG_20190609_144356.jpg
IMG_20190609_163211.jpg
И тестовия шот :)
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 8):
toroИван ВълковbatkovanрадоblazarovstoyanovPlamen11phenom
Рейтинг: 61.54%
:coffee: °C /bar/ sec
Иван Вълков
Тъмно изпечен
Мнения: 103
Регистриран: 08 яну 2019 13:46
Град: Димитровград
Приготвям кафе с: Gaggia Old Baby, Gaggia MDV v.2
Отзиви: 251
Рейтинг : 88

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от Иван Вълков » 09 юни 2019 21:07

Уникален проект и машина! Евълла!
toro
Кафе трафикант
Мнения: 275
Регистриран: 13 яну 2019 15:10
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia и Lido 2
Отзиви: 77
Рейтинг : 152

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от toro » 09 юни 2019 23:20

Моята е почти идентична вече, а я взех без нищо пипано.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1101
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 374
Рейтинг : 992
Контакти:

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от Gaggia » 13 юни 2019 21:12

Експерименти с чипосаната Силвия, засега не мога да изкарам обемния вкус на големите машини, иначе вид има :coffee:
16г/32мл/18VST/8.5 бара статично

Благодарили на Gaggia за публикацията:
phenom
Рейтинг: 7.69%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 190
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 60
Рейтинг : 215
Контакти:

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от blazarov » 13 юни 2019 21:48

Чудя се откъде идва разликата. Температурна стабилност?

Иначе аз втори месец карам на 6 бара и за мен категорично е по-добре.
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1101
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 374
Рейтинг : 992
Контакти:

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от Gaggia » 13 юни 2019 21:58

Ами според мен 4кг глава от месинг поддържа температурата по добре от 1кг. на Силвията. Ниското налягане също е голям плюс, не намесвам променлив профил, който също дава страхотно диференциранена вкусовете. Експериментите си продължават, засега определено винаги става по добре с Вегата или Везувия.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 190
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 60
Рейтинг : 215
Контакти:

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от blazarov » 13 юни 2019 22:41

Това е много интересно четиво по темата:
https://www.kaffee-netz.de/threads/inst ... pe.111093/
Този немец е страшен маниак с много систематичен инженерен подход.
Google translate се справя много добре с превода немски-английски.
Благодарили на blazarov за публикацията:
Gaggia
Рейтинг: 7.69%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1101
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 374
Рейтинг : 992
Контакти:

Re: Моята Rancilio Silvia

Мнение от Gaggia » 13 юни 2019 23:01

Този е направил дисертация на тема температурна стабилност на Силвия, която се оказва доста добра, явно разликата е от друго.
:coffee: °C /bar/ sec
Отговори

Върни се в “Модификации, подобрения, проекти, направи си сам”