:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Rancilio Rocky - всичко за модела

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1288
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 422
Рейтинг : 1166
Контакти:

Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 16 окт 2018 17:50

Тук ще се опитам да систематизирам информация за популярната кафемелачка Ранчилио - Роки.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от glatzial » 07 мар 2019 22:20

Инфо за нея дали се намира? :)
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1288
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 422
Рейтинг : 1166
Контакти:

Re: Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 07 мар 2019 23:50

Ще напиша утре едно резюме и за този модел кафемелачка.
:coffee: °C /bar/ sec
ivokomandos
Зелено кафе
Мнения: 26
Регистриран: 10 юни 2019 11:50
Град: София
Приготвям кафе с: Gaggia classic / fiorenzato f5 eco
Отзиви: 4
Рейтинг : 10

Re: Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от ivokomandos » 13 юни 2019 00:55

Дали успя да систематизираш материала за нея, чисто нова в бг се продава за 500лв, по-добре ли е от тези втора ръка мейзери, кимбали?
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1288
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 422
Рейтинг : 1166
Контакти:

Re: Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от Gaggia » 13 юни 2019 08:17

Така и не ми попадна такава машина за ревю от първа ръка.
Иначе накратко 140W безчетков мотор, стъпково регулиране и 50mm плоски ножове, нарежда се точно до Gaggia MDF, начален клас кафемелачка. Изработката е масивна, тежи 7кг. Няма електронно дозиране.
Rocky.jpg
Само регистрирани потребители могат да преглеждат прикачените файлове.
:coffee: °C /bar/ sec
aira786
Зелено кафе
Мнения: 30
Регистриран: 15 яну 2019 15:17
Град: 25°57'57.0"N 80°08'28.0"W
Приготвям кафе с: Profitec pro 700 / Ceado 37S SSP burrs
Отзиви: 11
Рейтинг : 39

Re: Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от aira786 » 15 юни 2019 02:51

Нека да дам и моите две стотинки за тази кафемелачка понеже я имам
Независимо какво пише на етикета мощтноста на мотора е 165-166 вата/поне при моделите до 2018 Къс път на кафето с малка задръжка
Като недостатък мога да посоча по-трудното центроване на нулата след смяна на ножовете
Като цяло бих е характерезирал като едно добро работно муле
Предимства ,не е много голяма ,надежна особено модела без дозатора,мели добре с не много големи бучки ,но винаги използвам междинен съд и разбъркване на кафето така че не е проблем,става и за малко заведение където кафето не е приоритет.Широко спектърна е,покрива целия диапазон на мелене от турско до френска преса . кафето идва смляно относително еднородно с леко разпрашаване и по лесно уплътнява цедката когато се работи с гол филтър
Няма възможностите на 83 мм ножове и е по капризна към кафето,от хубаво кафе прави хубаво,докато 83 мм ножоже и от по лошо вадят добро
Лично мнение ако мястото ми позволява за този бюджет бих взел нещо запазено втора употреба
като недостатък дори и с 50 степени ако се прави кафе за еспресо с малко кафе 8-9 гр в цедка 58 мм едната степен е по едра от колкото ми се иска а другата е по дребна,иска си известно заиграване за оптимален резултат,аз лично го постигам с пробване на различни цедки.при 54мм и по малка цедка не е така ясно изразено
Благодарили на aira786 за публикацията (потребители 2):
GaggiaPlamen11
Рейтинг: 12.5%
Потребителски аватар
Skala
Нов потребител
Мнения: 13
Регистриран: 05 яну 2019 09:45
Приготвям кафе с: Gaggia Classic
Rancilio Rocky
Отзиви: 7
Рейтинг : 19

Re: Rancilio Rocky - всичко за модела

Мнение от Skala » 26 юни 2019 10:13

Тъй като и аз ползвам тази кафемелачка, ще си позволя да обобщя и допълня:

Полезна информация на английски език

Размери: 230/340/410 mm
Тегло: 7 kg
Мотор: 1400 RPM (в някои упътвания погрешно е изписано 1400W)
Ножове: 50 мм, плоски, неръждаема стомана.

Дозиране:
Кафемелачката се предлага в два варианта: с дозатор и без. Аз ползвам този без дозатор, като претеглям и поставям в контейнера само толкова зърна, колкото ще ползвам за дозата - например 18 г.
Смилам в тесен съд - малка чашка или друго, а не директно в цедката, за да не се разпръсква кафе.
Подобно на колегата в горния пост, разбърквам смляното кафе в този съд, за да премахна бучките.

Смилане:
Роки е стъпкова мелачка, което си има плюсове и минуси.
Предимството е, че с фиксираните позиции се борави много лесно. Аз например имам отворени едновременно няколко вида кафе и ги редувам, като често коригирам едрината на смилане с +/-1 стъпка. Например - Етиопия на 5, Куба на 4 и т.н.
Недостатъкът е (съгласен съм с колегата горе), че понякога е необходима половин стъпка. Тук има няколко решения:
- Промяна на дозата. Установил съм, че промяна с 2 грама ми дава достатъчно гъвкавост, когато кафето е прекалено ситно или едро за перфектна екстракция.
- Модификация на машината. Пробвани и работещи са различни варианти за превръщане на Роки в безстъпкова мелачка, например:
https://www.home-barista.com/grinders/s ... t8512.html
http://coffeesnobs.com.au/grinders/2724 ... rocky.html

При всички положения според мен Роки е изключително компетентна мелачка.
По мои наблюдения за еспресо ефективно се използват началните позиции на смилане от 3 до 6 (когато машината е калибрирана така, че нулата да отговаря на най-затегнатата позиция на ножовете).

Калибрирането невинаги е направено фабрично с т.н. "истинска нула". Но така или иначе то се прави отново при всяко почистване на ножовете: Почистване и калибриране на Роки

С калибрирана машина и прясно изпечена арабика при мен добри стартови настройки за еспресо са 16 г. зърна на степен на смилане "5".

Надявам се да продължим да допълваме темата.
Благодарили на Skala за публикацията (потребители 4):
Gaggiaaira786Plamen11Иван Вълков
Рейтинг: 25%
Отговори

Върни се в “Кафемелачки”