:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Bezzera Unica PID

Форум за обсъждане на кафемашини

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от batkovan » 13 юни 2019 15:44

Взех като на glatzial opv-то :) , между другото много-добра изработка и на добра цена от комбината, нямаше нужда от допълнителни преходи, директно пасна понеже е на 1/8 от двата края - препоръчвам на всеки за всякакви кафемашини.

Вече не свири >>

Изображение
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 3):
GaggiaglatzialPlamen11
Рейтинг: 18.75%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 1288
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 422
Рейтинг : 1166
Контакти:

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от Gaggia » 13 юни 2019 16:10

Този бойлер като го видя и ме вкарва в размисли, с диаметъра на нагревателя е :shock: .
Благодарили на Gaggia за публикацията:
efef
Рейтинг: 6.25%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от batkovan » 13 юни 2019 17:33

Недей, че и мен ме вкарваш в размисли :D

Изображение

Ако е 500 мл, като извадиш обема на нагревателя колко ли остава.

А, не бил толкова голям

Изображение

Иначе същия слагат и на двубойлерните си машини като magica-та.
Напоследък като гледах най-новата безера matrix с тези светещи лед панели се чудех, как ли би реагирал прапрадядо му на Лука Безера на тези иновации.. малко залита към - важна е опаковката не съдържанието.
Благодарили на batkovan за публикацията:
Plamen11
Рейтинг: 6.25%
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от batkovan » 13 юни 2019 17:40

Да сложa и manual-a за bezzera unica да го има в библиотеката.

http://img.web.mdsnet.it/bezzera/allega ... 0rev00.pdf
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 3):
GaggiaglatzialPlamen11
Рейтинг: 18.75%
espresso71
Нов потребител
Мнения: 12
Регистриран: 04 юли 2019 00:05
Град: София
Приготвям кафе с: Rocket R58 V2, Mazzer Mini Electronic SJ burrs
Отзиви: 48
Рейтинг : 5

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от espresso71 » 08 юли 2019 23:10

batkovan написа:
03 юни 2019 14:34
petarned написа:
03 юни 2019 13:02
За шума от клапана и при мен при Гагията с монтирания допълнително Tech-o-fluid има шум понякога, когато си играя да го настройвам. Получава се според мен нещо като резонанс. Но съм го решавал със съвсем малка промяна в горна или долна позиция. При теб на всяка настройка ли е така шумен или?
Да на 12 бара беше заводски, аз пробвах на 10,9,8,7 стигне ли до там да връща вода почва да свири, но ще го излекувам с разширителен клапан допълнителен.
Здравей, batkovan! Утре ще потърся и постна едно видео (в немското Espresso TV), където Лука Безера в обяснява, защо настройва опв-то на машините с вибрационната помпа на 12 бара. Ще ми е интересно какво мислят съфорумците по темата за дебита на вибрационната помпа като функция на налягането.
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от batkovan » 09 юли 2019 14:53

espresso71 написа:
08 юли 2019 23:10
batkovan написа:
03 юни 2019 14:34
petarned написа:
03 юни 2019 13:02
За шума от клапана и при мен при Гагията с монтирания допълнително Tech-o-fluid има шум понякога, когато си играя да го настройвам. Получава се според мен нещо като резонанс. Но съм го решавал със съвсем малка промяна в горна или долна позиция. При теб на всяка настройка ли е така шумен или?
Да на 12 бара беше заводски, аз пробвах на 10,9,8,7 стигне ли до там да връща вода почва да свири, но ще го излекувам с разширителен клапан допълнителен.
Здравей, batkovan! Утре ще потърся и постна едно видео (в немското Espresso TV), където Лука Безера в обяснява, защо настройва опв-то на машините с вибрационната помпа на 12 бара. Ще ми е интересно какво мислят съфорумците по темата за дебита на вибрационната помпа като функция на налягането.
Здравей,
тук има тема за зависимостта дебит-налягане при вибрационните помпи. Единствено за улка има по-подробни информации и човек може да си направи сметка какво да избира, ако знае какво търси. Аз лично се спрях на е4х тъй като е най-тиха
http://coffeeforums.bg/viewtopic.php?f= ... 9c2a#p3632
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от batkovan » 20 авг 2019 00:19

След близо три месеца да постна впечатления - нямам никаква драма с машината.
След поставянето на стабилно опв не съм я отварял. Пробвах доста кафета и с някои от тях ставаха повтарящи се хубави на вид екстракции, с други не, така че най-големия фактор за добра екстракция явно е самото кафе, машината е може би последното по приоритет и целият този филм в началото, че нещо и има на машината и едва ли не разваля екстракциите на хубаво прясно кафе е напълно необоснован и дори ми е смешно сега като си гледам коментарите. Подготовката си е все същата и няма логика тя да е причината да стават супер екстракции с един вид кафета, а с други не. Естествено 83мм плоски ножове би бил логичен ъпгрейд, с оглед да се извади максимума и от по "упоритите" кафета.

Сега за начина на работа с безерата единичен бойлер.

Нагодих си уоркфлоуа, така че бързината е като при гаджиата - с включването на машината сменям на пара 115 градуса и докато смеля първата доза са минали 3-5 мин и температурата на групата е между 70 и 80 градуса. След това разпенвам мляко и като приключа включвам помпата да допълня бойлера, което го охлажда до около 100 градуса(цялата тази процедура отнема 1 минута), групата е стигнала междувременно около 85 градуса и режимът е сменен на 'кафе', зададени 96 градуса . Кратък флъш(загряващ)за 3-5 секунди и пускам първият шот, който е за капучиното. Температурата от там където е, обикновено 88, се вдига за кратко 2-3 сек до 93-94, но след това за още 2-3 сек спада до 91-92 градуса, като до края на шота не мърда(примерно е точно 91,7 до края). За вторият шот след още 3-5 мин мелене и подготовки температурата на пид-а не се променя- примерно е 96, а на групата се покачва още малко 92. Кратък флъш(отново загряващ) 2-3 сек и пускане на втори шот, кратък суинг до 97-98 и след това установяване на малко под сетнатата температура примерно 95.3 до края на шота. Поведението ми прилича малко на топообменниците с този пик в началото и после установяване по време на шота, като пида е удобство, но термометъра на групата си е направо необходимост без която няма да знаеш къде се намираш по отношение температурата и ще е гадаене. Ако искам по ниска температура я сетвам след първия шот, поведението е аналогично.Та мисълта ми беше, че понеже правя капучино не чакам 30 мин да загрее е61цата и тогава да започна. На 5тата минута както при гаджата пускам първия шот, а на 15тата съм приключил, прибрал инструментариума и изчистил. Много съм доволен от машината и че има начин да се нагодят така нещата, че да не е пречка, а спомага за бърза направа кафе, като се запазва стабилността и повтаряемостта на шотовете, надявам се да работи безпроблемно и за в бъдеще. Никаква причина и необходимост не виждам за домашно ползване и обема кафета - максимум 3 пъти дневно по макс 3 кафета/капучинота, за промяна към топлообменник или двубойлерен дизайн(на практика същата функционалност по отношение еспресо) и понеже никога не се казва никога, ако някога мина на друг дизайн за дома ще е от любопитство.
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 4):
Иван ВълковglatzialрадоPlamen11
Рейтинг: 25%
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от glatzial » 20 авг 2019 11:51

Супер! Радвам се, че сте се разбрали :D Наиситна Кафе > Мелачка > Машина си важи в пълна сила и аз все повече се убеждавам в това. Но какво да се прави, като машината е най-лъскавото от всичките. При ските има един лаф - влюбваш се в ските, но се жениш за обувките. И тука е така - влюбваш се в машината, любовница ти е мелачката, а се жениш за кафето.
Благодарили на glatzial за публикацията:
espresso71
Рейтинг: 6.25%
Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от batkovan » 29 авг 2019 11:54

Изображение
Изображение
Изображение
Благодарили на batkovan за публикацията (потребители 4):
Иван ВълковbgtrontoroPlamen11
Рейтинг: 25%
anto
Зелено кафе
Мнения: 44
Регистриран: 03 дек 2018 12:59
Град: Варна
Приготвям кафе с: QuickMill Alexia Evo, Eureka Mignon, Scarlet Tamper 41mm.
Отзиви: 2
Рейтинг : 22

Re: Bezzera Unica PID

Мнение от anto » 02 сеп 2019 19:23

И аз съм напълно съгласен с този коментар. За добрият вид на кафето е най-важно самото кафе. Потребителите трябва да знаят, че не с всяко кафе стават екстракции като от клиповете в нета т.е. "повредата не е във вашия телевизор".
Отговори

Върни се в “Кафемашини”