:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Ceado E5P/E6P

Обсъждане на всички видове кафемелачки

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
batkovan
Бариста
Мнения: 492
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Bezzera Unica PID, kinu m47
Отзиви: 399
Рейтинг : 342

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от batkovan » 09 апр 2019 15:00

glatzial написа:
09 апр 2019 13:40
Тая синя джаджа дето се вижда на снимката върви за почистване с една таква ножица (която е абсолютно безсмислена за мен, но жената я ползва)
За кафе или за зеленчуци я ползва :) ? Моята жена кафемашината я гледа почти като индианец компютър. Пие по 3 капучинота на ден и прави разлика между хубаво и лошо кафе, но още ми мрънка защо не съм взел машина с капсули да можела сама да си направи.
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от glatzial » 09 апр 2019 15:11

Аз обяснявам, тя слуша - вече може да си направи доста сносно еспресо и капучино :) Не задълбава чак толкова във време за екстракция и не си мери кафето, но става прилично. Много е доволна от комплекта, само мрънка, че трябва да чака машината да загрява - това е единствената драма. Като се замисля ножицата я беше подарила майка ми - май никой не я ползва вкъщи. Ама синята джаджа си е екстра за разбъркване :D
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от glatzial » 12 апр 2019 11:46

Вече няколко дни съм с варианта предложен от @Gaggia и наистина резултатите са добре:
Изображение
Задържането след въздушна клизма е трайно под 1гр - обикновено е м/у 0 и 0.5гр
Грудки се получават, но зависи от кафето и фиността - при трите сорта които меля вкъщи към момента единия не прави почти никакви грудки (по-тъмно изпечен), вторият е с минимални, третия прави по-големи (май е най-светло от трите). Интересното е, че третият го меля най-едро, а първият най-финно.
Но отново бучките са меки и много лесно се разбиват, така че не е драма. Като дойдат сенниците ще изкажа и с тях мнение, че каквото и да си говорим - голям червен балон от клизма не е най-красивото нещо, което може да държиш в кухнята си. Но за сега съм много доволен от резултата.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 2):
GaggiaPlamen11
Рейтинг: 12.5%
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от glatzial » 22 май 2019 09:24

Бях поръчал два сенника - 52мм и 58мм. Гърлото на Сеадото е 58-59мм (тампер 58.5 си влиза идеално). 52мм е правилният сенник. Другият ми пасна перфектно на фотоапарата, така че няма загуби :D
Със сенник е много по-добре. Клизмата разхвърляше много от остатъците в гърлото и целият кухненски плот после беше в шлюпки. Сенникът е изключително чист и май дава и по-добър резултат. Най-определно вече съм в категория zero retention. Само на много фино (по-фино отпреди) имам около 0.5гр задържане.
На произволни меления разглабях да видя чучура - почти няма задържано кафе в него, така че zero retention-ът, не е защото ми бълва 1гр старо, което замества с ново.
pepino
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран: 11 сеп 2019 14:33
Отзиви: 3
Рейтинг : 0

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от pepino » 11 сеп 2019 16:01

Здравейте, още един любител на хубавото кафе се присъедини към този хубав и полезен форум.
Ще купувам оборудване за офис и за домашна употреба, но за това ще питам отделно.
Първо се сдобих с мелачка - Ceado E5P. Купих я за 450 лв, не знам дали е много или малко. Състоянието на машината е трудно различимо от нова, поне за мен. Външно няма никакви следи по корпуса или по пластмасовите части, дори по купата. Имаше малко кафе на зърна вътре, с които я пробвах преди да я взема.

В къщи я отворих, за да я почистя. Имаше някакво количество задържано кафе и общо взето почти нищо за чистене. Ножовете визуално и на пипане изглеждат като нови. Сега въпросите:
1. Има доста смазка - фина, но се усеща на пипане, особено по горния диск. Същото е и по резбата на корпуса и на регулатора на смилането. Реално, за да ги почистя трябва да махна и смазката. Как процедирам, оставям така и меля някакво количество кафе, което изхвърлям или забърсвам всичко. Не виждам как смазката няма да отива в смляното кафе.
2. Разглобяването е лесно, обаче имам леко чудене при сглобяването (олигофренски лесно е, но все пак не съм сигурен). Регулатора го подравнявам да влезе правилно в резбата и след това при навиването върви леко и гладко и няма неравномерно съпротивление. Всичките пъти, които пробвах се получаваха от една и съща начална позиция - нулата на регулатора е на точно 180° срещу маркера. До къде е най правилно да се затегне? Първо затягах до където започне да хваща ограничителния болт, но така не хваща стопера, очевидно е малко. След това затегнах до край без ограничител, без да напъвам. От тук като върна 1/4 оборот назад нулата съвпада с маркера на корпуса. Няма никакви неестествени шумове при тази позиция. Обаче от тук имам едва четвърт оборот към по-фино. Дори малко да завъртя към ситно започва да се чува едва доловим по-различен шум. Шумът е когато спира въртенето и трябва да съм с ухо до машината. Не мисля, че опират ножовете, защото метал в метал предполагам ще се чува отчетливо и при въртенето. Ако още малко завъртя се чува по-ясно, но пак не е от от допир, имам чувството, че е на косъм да опрат дисковете.
Нещо не правя както трябва - ако е на нула едрината на смилане е голяма. Нямам още нормална машина, но на Saecco Via Venetto с крема диск тече като из ведро. Сравнено с едно смляно пакетирано Пелини, определено от мелачката е доста по-едро.
3. Не съм работил с мелачка и прочетох, че при настройка едрината на смилане, машината трябва да е празна и да работи. Нямам изграден навик и веднъж врътнах съвсем леко регулатора при спряла машина и с кафе вътре. До колко е вероятно да се прецака нещо така?

Мерси!
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от glatzial » 11 сеп 2019 16:44

@pepino Здравей и добре дошъл.
1. Смазка по резбрата и при мен имаше доста. Тя не играе роля - не виждам как ще стигне до кафето. По дисковете честно казано нямам спомен дали имаше. Но отново - стига да не е по режещата част, не виждам проблем.
2. Не се притеснявай за позицията на нулата. На мен по принцип фабричната позиция, където 0 е нещо като за еспресо, но реално се движиш м/у -1 дебела чертичка и 1 дебела чертичка, не ми харесва - не ми се струва логично да въртя към 7 за по-фино. Съответно аз си го завъртях така, че 0 на ринга, реално никога не мога да я стигна, защото ножовете зацепват (реална 0) на 0 с една дебела и една тънка чертичка, а маркерът ми се пада близо до винта за застопоряване (големият метален отгоре). Така винаги въртя към по-малко число за по-фино и към по-голямо за по-едро. При мен на фабричната настройка ножовете зацепваха (тоя странен шум, който чуваш) някъде около 7. С крема диск не съм убеден, че може да се направи сравнение - там смилането не играе толкова голяма роля. Спрямо мляно кафе от пакет има ли разлика? Също имай предвид, че старо кафе изтича много по-бързо от прясно и иска много по-фино смилане. Като цяло за еспресо смилането се случва в рамките на 4-5 чертички, на около 4 чертички към по-едро, спрямо където зацепват ножовете, според вида кафе. Трябва горе долу смляно да изглежда така:
Изображение
Изображение
Изображение
3. Нищо няма да прецакаш така, но първите грамове кафе, които смелиш така няма да са консистентни. Не е задължително да е празна, просто смляното кафе, ще е фира, защото ще е с различна големина - така че не е препоръчително. Най-добре е да сменяш с работещи ножове и без кафе.
Благодарили на glatzial за публикацията (потребители 2):
Gaggiapepino
Рейтинг: 12.5%
pepino
Нов потребител
Мнения: 7
Регистриран: 11 сеп 2019 14:33
Отзиви: 3
Рейтинг : 0

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от pepino » 13 сеп 2019 00:39

Ми поразгледах я пак и я отворих наново, почистих и репозицинирах. Не че и първия не беше добре, но да съм сигурен. Този път следвах едно клипче, май го има и в някоя друга тема. Затегнах на ръка до край и върнах 1/2 оборот назад (първо въртях 1/4, но в крайния резултат няма разлика). След това на пусната машина започнах да затягам, този път по-смело. Свистенето или нещо като резонанс си се чува, но не е от допир, продължих много внимателно още повече докато не съм сигурен, че стигам истинската нула. Ако се върти бавно и внимателно се усеща, кога ще се опрат дисковете и може да се спре без издевателства. Аз тази позиция я приех за нула, макар че според мен може още 1-2мм без риск. После репозиционирах диска с разделенията и поставих ограничителния болт, така че и жена ми :D да не може да стигне до нулата. От ук има още една дебела и две малки чертички до истинската нула. Не знам и дали си въобразявам, защото минавам да я пускам да слушам от време на време, но след като се позиционира към по-ситно и се пусне няколко пъти свистенето изчезва. Проверих и бърсах по режещата част и уж няма смазка.

Като едрина не мога още да преценя по снимки, но като хомогенност ми е с по-малко бучки от първата снимка и далеч от хомогенноста на втората.

Сега, от кафемалачки/кафеамашини хабер си нямам, но няколко общи неща са видни:
1. Солидно тяло, идеално нивелирана, на пръв поглед правена с идея да е здрава.
2. Повече от елементарна за смяна на дискове/почистване.
3. Дискът с деленията е дело на болен мозък, за мен е супер неинтуитивен и нелогичен.
4. Ако се купува 2-ра употреба лесно може да се разбере дали има някакъв дисбаланс или кривина по оста. Четките на долния диск са достаъчно близо до корпуса и ако има/имало е такъв проблем ще задерат.
5. Ако чучура на портафилтъра не е объл/или е без няма да се задейства бутона за пускане.
6. Поне при мен не пръска кафе настрани. Пускам на ръка и държа с другата, че още нямам нормална ръкохватка.
7. Задържа кафе - тук ще пиша допълнително как е при мен, защото ме съмняват показанията на везната.
8. Харесва ми, че купата е малка, обаче това пластмасовото, което е за затваряне поне при мен е неизползваемо. Не знам защото е като ново ли, но трябва бая усилие да се затвори и невъзможно да се отвори с изтегляне с една ръка. Иначе ми се струва не лошо като идея.

Ще се купува още една мелачка и следва тежката част избор на кафемашини. :roll:
Потребителски аватар
glatzial
Кафе дегустатор
Мнения: 248
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: VBM Domobar Junior HX / Ceado E5P
Отзиви: 199
Рейтинг : 189

Re: Ceado E5P/E6P

Мнение от glatzial » 13 сеп 2019 09:49

Бучките и хомогенността са вторични фактори. Доста зависят и от самото кафе. Прочети за WDT - това е техника на разбъркване на вече смляното кафе с тънка тел/китарена струна, за да се разбият бучки и се получи хомогенност в цедката.
Аз ползвам отворен портафилтър и натискам бутона с коркова тапа - много удобно и лесно е. Мелачката задържа малко, но с подобрения (нова форма на антистатичната пластина и сенник за фотоапарат за продухване) се превръща в прилична еднодозова машина с минимално задържане. Ако ползваш сенник и мелиш директно в портафилтъра е хубаво да вземеш една яка за него, защото тогава е възможно да изпръска, като продухваш.
Дискът с деленията е наистина малоумен, но бързо се свиква и реално самата стойност е без значение на мелачка без стъпки - то е просто за ориентир.
Защо ти е още една мелачка? Реално осезателен ъпгрейд би бил нещо с 83mm.
Отговори

Върни се в “Кафемелачки”