:coffee: Добре дошли в Coffeeforums.bg - Българските кафе форуми :coffee:
На това място може да намерите богата и полезна информация относно кафето и кафе културата като цяло, методите за приготвяне на любимата ни напитка, технически съвети и насоки, новости, споделяне на опит от ентусиасти или опитни професионалисти, както и да се запознаете с други кафе любители от България.
Бихме се радвали да се присъедините към нашето кафе общество, като се регистрирате във форума.
Очакваме Ви!

Проби за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Общи дискусии на тема кафе

Модератор: Gaggia

Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 769
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 251
Рейтинг : 652

Проби за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от Gaggia » 15 мар 2019 21:23

Провокиран от манията за скъпи цедки реших набързо да скалъпя едно видео, просто като експеримент с бездънна ръкохватка и двойна цедка от Гаджия Класик, използвана стабилно около 14г :). Кафето не беше в никакъв случай лошо. Коментарите и изводите оставям на вас. Калибрираната цедка определено помага, но има и доста други фактори за резултата в чашата. Във видеото може да се види как смила и Чиадото. С едната ръка държа тел, а с другата правя кафе затова и техниката е лежерна :) :D
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 5):
радоrocketsphenomBeer&CoDoychev
Рейтинг: 41.67%
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
rockets
Зелено кафе
Мнения: 37
Регистриран: 06 фев 2019 23:41
Приготвям кафе с: Silvia PID / VST18 / Anfim Super Caimano Barista Ti / Mazzer Major Ti Doser
Отзиви: 5
Рейтинг : 25

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от rockets » 15 мар 2019 22:26

На няколко места dead spot но екстракцията е повече от задоволителна предвид обстоятелствата. Качествената цедка е необходима само когато всичко останало е на ниво - продукт, смилане, техника, машина, горе-долу долу в този ред :)
Благодарили на rockets за публикацията:
Gaggia
Рейтинг: 8.33%
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 157
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 52
Рейтинг : 178
Контакти:

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от blazarov » 16 мар 2019 09:23

Стара и евтина цедка, но на нова и много, много добра машина + titan grinder :)

Същия тест ако го направиш на Силвия или Класик + MDF/Mignon ще даде по-отчетливи резултати според мен. :)

Според мен прецизните цедки дават по-съществена разлика на простите машини с вибрационни помпи и стандартни групи, защото са по-претенциозни (non-forgiving) от високия клас домашна или професионална техника и излизат на яве и най-дребните проблеми с мелене, дистрибуция, дупки на цедката и т.н..
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 769
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 251
Рейтинг : 652

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от Gaggia » 16 мар 2019 10:36

Проба номер 2 Gaggia Classic RI8161/40 & Eureka Mignon MK1 doser и разбира се измъчената двойна цедка от Гаджия Класик на 14 години(малко я почистих признавам си). :coffee:
Пак очаквам коментари, клипа е правен набързо за което се извинявам.





ПС Голяма работа е Гаджията
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 7):
phenomblazarovPlamen11batkovanstoyanovBeer&CoDoychev
Рейтинг: 58.33%
:coffee: °C /bar/ sec
Coffee
Зелено кафе
Мнения: 31
Регистриран: 16 дек 2018 21:29
Приготвям кафе с: Grimac Mini, Eureka MCF
Отзиви: 4
Рейтинг : 11

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от Coffee » 16 мар 2019 15:13

Gaggia написа:
16 мар 2019 10:36
Пак очаквам коментари
Направи теста с единични кафета. Двойните са доста по-лесни за получаване.
Потребителски аватар
batkovan
Тъмно изпечен
Мнения: 235
Регистриран: 13 ное 2018 22:22
Град: Варна
Приготвям кафе с: Gaggia classic GE, kinu m47
Отзиви: 182
Рейтинг : 163

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от batkovan » 16 мар 2019 15:16

blazarov написа:
16 мар 2019 09:23
...
Според мен прецизните цедки дават по-съществена разлика на простите машини с вибрационни помпи и стандартни групи, защото са по-претенциозни (non-forgiving) от високия клас домашна или професионална техника и излизат на яве и най-дребните проблеми с мелене, дистрибуция, дупки на цедката и т.н..
Днес тествах и съм на същото мнение - vst не ти прощава - мъртви петна, канали, пръскане много по-трудно да се направи добра екстракция. Иначе иска отчетливо по-дребно смилане за същата доза(при мен около 5 микроделения) отколкото ims. Ще видя какво мога да подобря при останалите стъпки, но да докарам добра екстракция ще е чудо направо :)
Потребителски аватар
blazarov
Тъмно изпечен
Мнения: 157
Регистриран: 29 окт 2018 13:51
Град: София
Приготвям кафе с: Rancilio Silvia v5 + Eureka Mignon
Brasilia Lady + Mazzer Super Jolly
Отзиви: 52
Рейтинг : 178
Контакти:

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от blazarov » 16 мар 2019 15:53

Сега като си прочетох написаното изглежда не съм се изразил ясно. Имах предвид, че според мен ниския клас машини като Силвия, Бразилия club/lady и Gaggia Classic са много претенциозни и не прощават. И че затова при тях се усеща по-съществена разлика от прецизната цедка.

А не че цедката не прощава. :)

Видях, че си си купил VST 15g - за нея по нета всички твърдят, че е адски трудна за добра екстракция за разлика от 18 и 20г, та може от там да идват твоите впечатления.

И все пак очевидно от тестовете на @Gaggia се вижда, че явно цедките имат далеч по-малък ефект, отколкото ни се иска и си внушаваме след като си дадем парите за тях :)

Също така една и съща цедка на различни машини дава различен резултат заради различния празен обем над кафето, който се получава. В тази връзка моя скромен опит с VST18, IMS16-20, Silvia, Brasilia показва, че много по-голям ефект има да уцелиш точната доза за комбинацията глава+цедка отколкото колко прецизно са разпробити дупките на цедката :)
Благодарили на blazarov за публикацията:
stoyanov
Рейтинг: 8.33%
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 769
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 251
Рейтинг : 652

Re: Проба за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от Gaggia » 16 мар 2019 16:09

Ето с единична цедка при проба на самоделната бездънна ръкохватка:


Тези клипове ги направих с цел да се види, че цедката, колкото и да е прекрасна не ни оправя техниката, а само може да постави последните нюанси.
:coffee: °C /bar/ sec
Потребителски аватар
Gaggia
Coffee scientist
Мнения: 769
Регистриран: 08 окт 2018 20:00
Град: Благоевград
Приготвям кафе с: Е61/83mm
Отзиви: 251
Рейтинг : 652

Re: Проби за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от Gaggia » 17 мар 2019 10:31

Още нещо, което си мисля че е добре да се напише, използването на бездънна ръкохватка е най-добрия учител за постигане на перфектното еспресо, само с нея става ясно как протича екстракцията, което неминуемо определя вкуса и вида на напитката в чашата. Съветвам всеки домашен любител на кафето приготвено с кафемашина да ползва само и единствено бездънна ръкохватка. Като един допълнителен плюс, много по-чисто е по пътя на кафето няма дъно и чучури, които малко или много се покриват с остатъци от предишни екстракции.
Да по-трудно е, но си струва усилията. :coffee:
Благодарили на Gaggia за публикацията (потребители 2):
Иван ВълковDoychev
Рейтинг: 16.67%
:coffee: °C /bar/ sec
glatzial
Зелено кафе
Мнения: 20
Регистриран: 07 мар 2019 17:52
Град: София
Приготвям кафе с: Philips Saeco Intelia
Отзиви: 22
Рейтинг : 11

Re: Проби за екстракция на кафе с бездънна ръкохватка и стара, и евтина цедка.

Мнение от glatzial » 18 мар 2019 08:42

За да тече дискусията и да го играя адвокат на дявола :) - има мнения и то не малко, че качеството на кафето при бездъннен е по-ниско от нормалният филтър. Като аргументи се изтъкват:
1. По-добър баланс и вкус при нормалния за сметка на "разпенен" каймак
2. Разлика в температурата - нормалният произвежда малко по-хладно кафе в чашата, но по-стабилна температура при самата екстракция
3. оксидацията и че се подлага всяка капка от екстракта на досег с въздуха при бездънният. При нормалният също има досег с въздух, но при екстракцията е силно ограничен, а после при стабилизираната струя е по-малко.
4. Бездънният се води обучителен инструмент и след като се научиш с нея няма причина да не ползваш нормален
Аз не твърдя, че тия неща са така, но съм ги срещал често в дискусиите за двата вида портафилтър.
Ще е интересно да се направи сляп тест (малко сложен от към организация и изпълнение) - на една и съща машина, един и същи сорт кафе и смилане от един и същи човек с бездънен и нормален филтър и някой друг пробва без да знае какво пробва.
На мен лично ми е странно защо тия филтри не вървят в комплект с машината като стандартно оборудване - безспорно имат своите плюсове.
Отговори

Върни се в “Общ кафе форум”